Aamir Khan

Aamir Khan

Aamir Khan
Oyuncu, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 14.3.1965

Doğum Yeri: Mumbai, Maharashtra, Hindistan

Hint oyuncu, yapımcı ve yönetmendir. Tam adı Mohammed Aamir Hussain Khan'dır.

Aamir Khan başarılı kariyeri boyunca, Hint sinema tarihinin en etkileyici ve popüler aktörü olmuş ve dört Ulusal Film Ödülü ile yedi Filmfare Ödülü kazanmıştır. Bununla birlikte Hindistan Hükümeti tarafından 2003 yılında Padma Shri ve 2010 yılında Padma Bhushan olarak onurlandırılmıştır. 30 Kasım 2011'de UNICEF Ulusal Barış Elçisi seçilmiştir. Ayrıca 2014 yılında 2. Kez Barış Elçisi seçilmiştir.

Sinema kariyerine çocuk yaşta amcası Nasir Hussain'in filmi Yaadon Ki Baaraat ile adım atan Khan, ilk uzun metrajlı filmi Holi ve arkasından trajik aşk filmi Qayamat Se Qayamat Tak (Kıyametten Kıyamete) ile başarısını kanıtlamıştır. Korku filmi olan Raakh'taki rolü ile Ulusal Film Ödülleri Juri Özel Ödülü'ne layık görülmüştür. 1990'lı yıllarda yaptığı romantik dram filmi Dil, romans Raja Hindustani ve ona ilk Filmfare Ödüllerinde En İyi Oyuncu Ödülünü kazandıran dram filmi Sarfarosh ile Hint Sineması'na öncülük edeceğini kanıtlamıştır. Khan ayrıca Kanada-Hint ortak yapımı Earth (Toprak) filmindeki rolü ile takdir toplamıştır.

2001 yılında Khan, kendi adını taşıyan film prodüksiyon şirketini kurmuş (Aamir Khan Productions) ve yaptığı ilk filmi Lagaan (2001) ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yabancı Dil Film kategorisine aday gösterilmiş ve Ulusal Film Ödüllerinde En Popüler Film ve Filmfare Ödüllerinde En İyi Aktör ve En İyi Film ödüllerini kazanmıştır. Dört yıl aradan sonra 2006 yılında yayınlanan filmleri Fanaa (Kayboluş) ve Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya) filmlerindeki rolleri ile büyük beğeni toplamıştır. Bir sonraki yıl yönetmenliğini yaptığı ve rol aldığı Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir) filmindeki başarısı ile Filmfare Ödüllerinde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almıştır. Khan'ın En büyük ticari başarısı aksiyon - dram filmi Ghajini ile gelmiş ve bunu komedi-dram filmi 3 idiots (3 Aptal), macera filmi Dhoom 3 ve hiciv (yerme) filmi PK ile Bollywood film tarihinde zirveye oturmuştur.

Bununla birlikte yardımsever kimliği ile tanınan Aamir Khan, Hint toplumunda bazıları politik krize dönüşmüş çeşitli sosyal problemlere çözüm aramaktadır. Bu amaçla hazırladığı televizyon programı Satyamev Jayate (Doğru Her Zaman Kazanır) ile bu sosyal sorunlara çözüm aramaktadır. 

Özel Hayatı

İlk evliliğini Reena Dutta ile 1986 yılında yapmış ve bu evliliğinden Junaid (oğlu) ve Ira (kızı) isimli iki çocuğu olmuştur. 2002 yılında boşanan Khan 2005 yılında yönetmen Kiran Rao ile evlenmiş ve bu evliliğinden tüp bebek yolu ile Azad (oğlu) isimli çocuğu olmuştur.

Filmografi

2016 Dangal
2015 Dil Dhadakne Do 
2014 PK 
2013 Bombay Talkies 
2013 Ru-Ba-Ru (Belgesel)
2013 Dhoom 3 
2012 Talaash: The Answer Lies Within 
2011 Dhobi Ghat 
2011 Big in Bollywood (Belgesel)
2011 Delhi Belly 
2010 Peepli Live 
2009 Luck by Chance 
2009 3 Idiots 
2008 Jaane Tu... Ya Jaane Na 
2008 Ghajini 
2007 Taare Zameen Par 
2006 Rang De Basanti 
2006 Fanaa 
2005 Mangal Pandey: The Rising 
2004 Madness in the Desert (Belgesel)
2001 Lagaan 
2001 Dil Chahta Hai 
2000 Mela 
1999 Sarfarosh 
1999 Mann 
1998 Ghulam 
1998 Earth 
1997 Ishq 
1996 Raja Hindustani 
1995 Baazi 
1995 Aatank Hi Aatank 
1995 Rangeela 
1995 Akele Hum Akele Tum 
1994 Andaz Apna Apna 
1993 Pehla Nasha 
1993 Damini – Lightning 
1993 Hum Hain Rahi Pyar Ke 
1992 Isi Ka Naam Zindagi 
1992 Daulat Ki Jung 
1992 Parampara 
1992 Time Machine 
1992 Jo Jeeta Wohi Sikandar 
1991 Afsana Pyaar Ka 
1991 Dil Hai Ke Manta Nahin 
1990 Awwal Number 
1990 Tum Mere Ho 
1990 Dil 
1990 Deewana Mujh Sa Nahin 
1990 Jawani Zindabad 
1989 Raakh 
1989 Love Love Love 
1988 Qayamat Se Qayamat Tak 
1985 Zabardast 
1984 Manzil Manzil 
1984 Holi 
1983 Short film 
1974 Madhosh 
1973 Yaadon Ki Baaraat 

Televizyon

2012 Satyamev Jayate
2012 C.I.D.

Müzik Videoları

2003 Jab Bhi Chum Leta Hoon

Görev Aldığı Yapımlar

Aamir Khan Fotoğrafları

Aamir Khan İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler