Alfred Hitchcock

Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 13.08.1899

Ölüm Tarihi: 29.04.1980

Doğum Yeri: Londra, İngiltere


Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların, gelmiş geçmiş en iyi Yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve Cinayet ustasının 70'ye yakın filmi mevcuttur.


Filmografisi

1970'ler

  • Family Plot (Aile Komplosu), 1976 
  • Frenzy (Cinnet), 1972

1960'lar
  • Topaz (Topaz), 1969
  • Torn Curtain (Esrar Perdesi), 1966
  • Marnie (Hırsız Kız), 1966 
  • The Birds (Kuşlar), 1963
  • Psycho (Sapık), 1960

1950'ler 
  • North by Northwest (Gizli Teşkilat), 1959
  • Vertigo (Ölüm Korkusu), 1958 
  • The Wrong Man, 1956
  • The Man Who Knew Too Much (Çok Bilen Adam), 1956
  • The Trouble with Harry, 1955
  • To Catch a Thief (Kelepçeli Aşık), 1955
  • Rear Window (Arka Pencere), 1955
  • Dial M for Murder (Cinayet Var), 1955
  • I Confess, 1953
  • Strangers on a Train, 1951

1940'lar
  • Stage Fright, 1950
  • Under Capricorn, 1949
  • Rope (Ölüm Kararı), 1948 
  • The Paradine Case, 1947
  • Notorious (Aşktan da Üstün), 1946
  • Spellbound, 1945
  • Lifeboat (Yaşamak İstiyoruz), 1944
  • Shadow of a Doubt (Şüphenin Gölgesi), 1943
  • Saboteur (Sabotajcı), 1942
  • Suspicion, 1941
  • Mr. & Mrs. Smith, 1941
  • Foreign Correspondent (Yabancı Muhabir), 1940
  • Rebecca (Rebecca), 1940

1930'lar
  • Jamaica Inn (Jamaika Hanı), 1939
  • The Lady Vanishes, 1938
  • Young and Innocent (Genç ve Masum), 1937
  • Sabotage (Sabotaj), 1936
  • Secret Agent (Gizli Ajan), 1936
  • The 39 Steps, 1935
  • Otuzdokuz Basamak, 1935
  • Waltzes from Vienna, 1934
  • The Man Who Knew Too Much, 1934
  • Number Seventeen, 1932 
  • The Skin Game, 1931
  • Murder!, 1930
  • Blackmail, 1929

Beş Kayıp Hitchcock Filmi

Alfred Hitchcock'un 1948 ve 1958 yıları arasında çektiği beş filmi telif hakları ile ilgili sorunlar yüzünden onlarca sene seyirci ile tekrar buluşamadı. Yıllar sonra Hitchcock bu filmlerin telif haklarını tekrar üzerine aldı ve 1980'deki ölümünden sonra da miras yoluyla bu haklar kızı Patricia Hitchcock'a geçti. 30 yıllık bir aradan sonra ancak 1984 yılında tekrar ortaya çıkan ve gösterime sunulan bu filmler '5 kayıp Hitchcock filmi' olarak anılırlar.
  • Ölüm Kararı (Rope), 1948
  • Arka Pencere (Rear Window), 1954
  • The Trouble with Harry, 1955
  • Çok Şey Bilen Adam (The Man Who Knew Too Much), 1956
  • Ölüm Korkusu (Vertigo), 1958

Televizyon Dizileri

1950'ler
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Revenge', 1955 
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Breakdown', 1955
  • Alfred Hitchcock Presents: 'The Case of Mr. Pelham', 1955
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Back for Christmas', 1956
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Wet Saturday', 1956
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Mr. Blanchard's Secret', 1956
  • Alfred Hitchcock Presents: 'One More Mile to Go', 1957
  • Suspicion: 'Four O'Clock', 1957
  • Alfred Hitchcock Presents: 'The Perfect Crime', 1957
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Lamb to the Slaughter', 1958
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Dip in the Pool', 1958
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Poison', 1958
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Banquo's Chair', 1959
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Arthur', 1959
  • Alfred Hitchcock Presents: 'The Crystal Trench', 1959

1960'lar
  • Ford Startime: 'Incident at a Corner', 1960
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Mrs. Bixby and the Colonel's Coat', 1960
  • Alfred Hitchcock Presents: 'The Horseplayer', 1961
  • Alfred Hitchcock Presents: 'Bang! You're Dead', 1961
  • The Alfred Hitchcock Hour: 'I Saw the Whole Thing', 1962

Görev Aldığı Yapımlar

Alfred Hitchcock Fotoğrafları

Alfred Hitchcock İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları