Ali Sürmeli

Ali Sürmeli

Ali Sürmeli
Oyuncu

Doğum Tarihi: 01.01.1959

Doğum Yeri: Bingöl, Türkiye

1959 yılında Bingöl Solhan'da doğdu. Ama aslen Muş-Varto Omeriyan köyündendir...

Dünyanın en soylu ve en eski mesleğini yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini söylüyor gururla. Lakin asıl tutkusu sinema, hem de çocukluğundan beri.

Bir gün istediği filmi çekmeyi umuyor. Bunun için tiyatrodan kazandığı parayı biriktirmesi, tiyatro yapabilmek için de dizi oyunculuğu yapması gerekiyor. Uzun bir yol gibi görünüyor, üstelik sonunda başarısız olup bütün parayı batırmak da var ama şikayetçi değil. Tiyatroyu da dizi oyunculuğunu da keyifle yapıyor.

'1959 yılında Varto'da doğduğum yazılıdır. Aslında biraz farklı. Babam çobandı. Kafasına okuma yazmayı taktı ve dışardan bitirerek posta memuru oldu. Babamın posta memurluğu macerası bizi de peşinden sürükledi ve birçok yeri gezdik. Babam önce Solhan ve Karlıova'ya sürgüne gitti. Arada Şerafettin dağı vardı onu aşmaları gerekiyordu. Annem hamile ve o dağda Beritan aşiretinin çadırında beni doğurup göbeğimi de kendisi kesti. Kısa bir süre sonra Elazığ, Palu, Doğancılar derken ben ilk ve ortaokulu bitirdim. Daha sonra Diyarbakır ve Bursa da son buldu sürgünlüğümüz. Ben de lise eğitimimi tamamlamış oldum.'

1985'te M.S.Ü. Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun oldu. Sokak Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı.

Sinema filmleri ve dizilerde oynadı. Deli Yürek dizisiyle televizyonda tanındı.

Karışık Pizza, Filler ve Çimen, Sınav, Eve Giden Yol 1914, Umut Adası, Beyaz Melek, Girdap, Güneşi Gördüm, Kolpaçino, Takiye ve en son New York'ta Beş Minare adlı sinema filmlerinde önemli rolleri üstlendi.

Filmografisi

2000'ler
  • Kurtlar Vadisi Pusu, 2011
  • Bir Ses Böler Geceyi, 2011
  • Newyork'ta Beş Minare, 2010
  • Gecenin Kanatları, 2009
  • Kolpaçino, 2009
  • Güneşi Gördüm, 2009
  • Baba Ocağı, 2008
  • Girdap, 2008
  • Hoşçakal Güzin, 2008
  • Kuzey Rüzgarı, 2007
  • Bahoz(Fırtına), 2007
  • Beyaz Melek, 2007
  • Yağmurdan Sonra, 2006
  • Eve Giden Yol, 2006
  • Umut Adası, 2006
  • Sınav, 2006
  • Aşka Sürgün, 2005
  • Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, 2004
  • Kasabanın İncisi, 2003
  • Kin ve Gül, 2003
  • Hürrem Sultan, 2003
  • Sellale, 2001
  • Son, 2001
  • Filler ve Çimen, 2000

1990'lar

  • Deli Yürek - Turgay Atacan, 1999
  • Kaçıklık Diploması, 1998
  • Karışık Pizza, 1998
  • Gece Dansı Tutsakları, 1998
  • Düş, Gerçek, Bir de Sinema, 1995
  • Sokaktaki Adam, 1995
  • Babam Askerde, 1994
  • Mavi Sürgün, 1993
  • Kurtuluş, 1994
1980'ler
  • Dönüş, 1988
  • Beyaz Ölüm, 1983

Tiyatro Çalışmaları

  • Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazAbdülcambaz
  • Asiye Nasıl Kurtulur
  • Tohum Ve Toprak
  • Yedi Kocalı Hürmüz
  • Mustafa
  • Kurban
  • Akvaryum
  • Deli İbrahim
  • Galile Galileo
  • Resimli Osmanlı Tarihi
  • Kahvede Şenlik Var

Görev Aldığı Yapımlar

Ali Sürmeli Fotoğrafları

Ali Sürmeli İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları