Angelina Jolie

Angelina Jolie

Angelina Jolie
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 4.6.1975

Doğum Yeri: Los Angeles, Kaliforniya, ABD

Angelina Jolie Voight, ABD'li sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR) İyi Niyet Elçisi. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Akademi Ödülü aldı. Tüm dünyada hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, dünyanın en güzel kadını, ve en çekici insanlarından biri kabul edilmiştir.

İlk kez 1982'de babasının oynadığı Lookin' to Get Out (1982) filminde görülen Jolie'nin oyunculuk kariyeri düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı. İlk başrolünü Hackers (1995) filmi ile aldı. Önemli övgüler alan biyogrofik filmler olan George Wallace (1997) ve Gia'da (1998) başrolde oynadı ve Girl, Interrupted'daki (1999) performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldı. Lara Croft: Tomb Raider (2001) filmi ile büyük başarı sağlayarak dünyaca ünlü tanınmış bir oyuncu haline geldi. Sonrasında ise Hollywood'un en çok tanınan ve en çok kazanan oyuncularından oldu. Şimdiye kadarki en büyük ticari kazancını aksiyon-komedi türünde olan Mr. & Mrs. Smith (2005) ve animasyon türündeki Kung Fu Panda (2008) ile sağladı. Jonny Lee Miller ve Billy Bob Thornton'dan boşanan Jolie, şu an oyuncu Brad Pitt ile birlikte yaşamaktadır. Tüm dünyada basınının büyük ilgisini çeken bir ilişkiye sahip olan Jolie ve Pitt; Maddox, Pax ve Zahara olmak üzere üç evlatlık; Shiloh, Knox ve Vivienne olmak üzere üç biyolojik çocuğa sahiptir.

Filmografisi

1982 Lookin' to Get Out
1993 Cyborg 2
1995 Without Evidence
1995 Hackers
1996 Mojave Moon
1996 Love Is All There Is
1996 Foxfire
1997 True Women (TV Filmi)
1997 George Wallace
1997 Tanrı'yı Oynamak
1998 Gia (TV Filmi)
1998 Hell's Kitchen
1998 Çarpraz Hayatlar
1998 Pushing Tin
1999 Kemik Koleksiyoncusu
1999 Aklım Karıştı
2000 60 Saniye
2001 Lara Croft: Tomb Raider
2001 Original Sin
2002 Hayatın Hakkını Ver
2003 Lara Croft Tomb Raider: Yaşamın Kaynağı
2003 Sınırların Ötesinde
2004 Hayatın Benim
2004 Köpekbalığı Hikayesi (Seslendirme)
2004 Sky Captain ve Yarının Dünyası
2005 The Fever (TV Filmi)
2005 Büyük İskender
2005 Bay ve Bayan Smith
2006 Kirli Sırlar
2007 Güçlü Bir Yürek
2007 Beowulf: Ölümsüz Savaşçı
2008 Kung Fu Panda (Seslendirme)
2008 Wanted
2008 Sahtekar
2010 Ajan Salt
2010 Turist
2011 Kung Fu Panda-2 (Seslendirme)
2014 Malefiz
2015 Hayatın Kıyısında (Yönetmen ve Senarist)
2016 Kung Fu Panda-3 (Seslendirme)
2011 Kan ve Aşk (Yönetmen, Senarist, Yapımcı)
2014 Boyun Eğmez (Yönetmen, Yapımcı)
2015 Hayatın Kıyısında (Senarist, Yapımcı)
2014 First They Killed My Father (Senarist ve Yapımcı)

Ödüller

1998 Altın Küre Ödülü - Mini-dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, George Wallece
1998 National Board of Review Ödülü - Yükselen Performans Kadın, Playing by Heart
1998 Emmy Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
1999 Altın Küre Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
1999 SAG Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
2000 Altın Küre Ödülü - Sinema Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2000 SAG Ödülü - Sinema Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2000 Akademi Ödülü En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2004 People's Choice Ödülü - Favori Aksiyon Kadın Oyuncu, Sky Captain And The World Of Tomorrow

Görev Aldığı Yapımlar

Angelina Jolie Fotoğrafları

Angelina Jolie İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler