Atıf Yılmaz

Atıf Yılmaz
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 09.12.1925

Ölüm Tarihi: 05.05.2006

Doğum Yeri: Mersin, Türkiye

Atıf Yılmaz Batıbeki, Kürt asıllı Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist.

Filmografisi

2000'ler

  • Eğreti Gelin, 2004
1900'ler
  • Tatlı Betüş, 1993
  • Düş Gezginleri, 1992
  • Safiyedir Kızın Adı, 1991
  • Berdel, 1990
1980'ler
  • Ölü Bir Deniz, 1989
  • Arkadaşım Şeytan, 1988
  • Kadının Adı Yok, 1987
  • Asiye Nasıl Kurtulur?, 1986
  • Dul Bir Kadın, 1985
  • Bir Yudum Sevgi, 1984
  • Dolap Beygiri, 1982
  • Mine, 1982
  • Deli Kan, 1981
  • Zübük, 1980
1970'ler
  • N'Olacak Şimdi, 1979
  • Minik Serçe, 1978
  • Güllüşah İle İbo, 1977
  • Mağlup Edilemeyenler, 1976
  • Deli Yusuf, 1975
  • Zavallılar, 1974
  • Kuma, 1974
  • Battal Gazi Destanı, 1971
  • Ateş Parçası, 1971
  • Yaban Gülü, 1970
1960'lar
  • Yasemin'in Tatlı Aşkı, 1968
  • Murat'ın Türküsü, 1965
  • Öp Annemin Elini, 1964
  • Keşanlı Ali Destanı, 1964
  • İki Gemi Yanyana, 1963
  • Yaban Gülü, 1961
  • Seni Kaybedersem, 1961
  • Şoför Nebahat, 1960
  • Ateşten Damla, 1960
  • Suçlu, 1960
1950'ler
  • Bu Vatanın Çocukları, 1959
  • Ala Geyik, 1959
  • Karacaoğlan'ın Kara Sevdası, 1959
  • Yaşamak Hakkımdır, 1958
  • Bir Şoförün Gizli Defteri, 1958
  • Çoban Kızı, 1958
  • Üç Arkadaş, 1958
  • Kumpanya, 1958
  • Gelinin Muradı, 1957
  • Beş Hasta Var, 1956
  • Dağları Bekleyen Kız, 1955
  • İlk Ve Son, 1955
  • Kadın Severse, 1955
  • Aşk Izdırabtır, 1953
  • Hıçkırık, 1953
  • İki Kafadar Deliler Pansiyonunda, 1952
  • Kanlı Feryad, 1951
Kitapları
  • Hayallerim, Aşkım ve Ben (sonradan adı 'Söylemek Güzeldir' olarak değiştirildi) , Simavi yay. 1991. (Afa yay. 1995)
  • Bir Sinemacının Anıları, Doğan Kitap, İst. 2002
  • Türk Sinemasında Sansür, Kitle Yayınları, Adana, 2000. (Kolektif, yazarlarından biri Atıf Yılmaz)
Kronoloji
  • 'Tavanarası Ressamlar Topluluğu'na katıldı, 1947
  • 'Beş Sanat' dergisinde sinemayla ilgili yazıları yayınladı, 1947
  • Semih Evin'in asistanı olarak sinemaya geçti, 1950
  • İlk yönetmenlik çalışması Kanlı Feryat adlı film, 1951
  • Orhan Günşiray ile Yerli Film şirketini kurdu, 1960
  • Güneş Film’i kurdu, 1966
  • Ömer Kavur ve Yavuz Özkan ile birlikte ADAF'ı kurdu, 1980
  • 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, ‘Yaşam boyu onur ödülü’, 1996
  • Hacettepe Üniversitesi tarafından “Sanatta onursal doktora” payesi verildi, 1991
  • 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin İlk Onursal Başkanlığı, 2003
  • 30 Eylül, Antalya Film Festivali için Antalya'da bulunduğu sırada hastaneye kaldırıldı, 2005
  • 16 Mart - 26 Mart Ankara Uluslararası Film Festivali, 'Aziz Nesin Emek Ödülü', 2006
Ödülleri
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Keşanlı Ali Destanı, 1965
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, Keşanlı Ali Destanı, 1965
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, Toprağın Kanı, 1966
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, Muradın Türküsü, 1966
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, Ölüm Tarlası, 1968
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 1. Film Ödülü, Zulüm, 1972
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Zulüm, 1972
  • 13.Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen Deli Yusuf, 1976
  • 15.Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen Selvi Boylum Al Yazmalım, 1978
  • 1.Antalya Film Şenliği, En İyi Film Bir Yudum Sevgi, 1984
  • İstanbul Film Festivali, En İyi Türk Filmi Bir Yudum Sevgi, 1985
  • 23.Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen Bir Yudum Sevgi, 1986
  • En İyi 3.Film Adı Vasfiye - En İyi Yönetmen Aaahhh Belinda
  • İstanbul Film Festivali, En İyi Türk Filmi Adı Vasfiye, 1986
  • 24.Antalya Film Şenliği, En İyi 3. Film Hayallerim, Aşkım Ve Sen, 1987
  • Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali, En Başarılı Rejisör Bu Vatanın Çocukları, 1959
  • 10. İstanbul Film Festivali, Onur Ödülü, 1991
  • Valencia Film Festivali, En İyi Film Berdel, 1991
  • 6.Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi 2. Film Berdel, 1992
  • 33.Antalya Film Şenliği, Yaşam Boyu Onur Ödülü, 1996

Görev Aldığı Yapımlar

Atıf Yılmaz Fotoğrafları

Atıf Yılmaz İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları