Brad Pitt

Brad Pitt

Brad Pitt
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 18.12.1963

Doğum Yeri: Shawnee, Oklahoma, ABD

ABD'li oyuncu ve film yapımcısı.

Missouri Üniversitesi'nin gazetecilik bölümünden mezun olmasına kısa süre kala, uzun süredir aklında olan aktörlük kariyerini başlatmak için ailesine Pasadena'daki bir Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam edeceğini söyleyerek Hollywood’a gitti. Bir süre çeşitli tanıtımlarda tavuk kostümü giyip, limuzin şoförlüğü gibi işler yaptıktan sonra “Dallas” ve “Another World” gibi dizilerde küçük roller kapmayı başardı.

1989'da “Cutting Class” isimli düşük bütçeli bir yapımda rol alarak ilgi çekti. Bundan iki yıl sonra People Magazin'in kendisine “Dünyanın En Seksi Adamı” unvanını layık görmesine neden olacak olan, 'Thelma&Louise'deki on beş dakikalık rolü geldi. Fiziksel özellikleriyle değil oyunculuk yeteneğiyle tanınmak isteyen Pitt, ilerleyen yıllarda bu fırsatı bulacağı 'Interview With The Vampire', '12 Maymun', 'Seven', 'Fight Club' gibi pek çok filmde oynadı.

Aynı zamanda yapımcılık yapmaktadır. 2006 yapımı En iyi Film Oscarı alan The Departed filminin yapımcısıydı.

2014 Oscar ödüllerinde Brad Pitt'in yapımcılığını yaptığı 12 Yıllık Esaret filmi en iyi film, en iyi uyarlama senaryo ödüllerini kazanmıştır.

İlk yılları

William Bradley Pitt, Oklahoma'da dünyaya gelmiştir. Ebeveynleri; okulda danışman olan annesi Jane Etta ile kamyon şirketi işleten babası William Alvin Pitt'tir. Ailesi ile birlikte Springfield, Missouri'ye taşınmıştır. Burada erkek kardeşi Douglas Pitt ve kız kardeşi Julie Neal ile birlikte yaşamıştır. Muhafazakar bir ailede büyüyen ve Güneyli Baptist olarak yetişen Brad Pitt, Agnostisizm ile Ateizm arasında gidip geldiğini belirtmiştir. Liseyi, Kickapoo High School'da okumuş ve burada golf, yüzme ve tenis takımlarına katılmıştır. 1982'de Missouri Üniversitesi'nde gazetecilik bölümüne başlamıştır. Mezun olmasına iki hafta kala okulu bırakıp aktör olmak için Los Angeles'a gitmiş burada çeşitli işlerde çalışmış ve oyunculuk dersleri almıştır.

Özel hayatı

Pitt eski nişanlıları Juliette Lewis ve Gwyneth Paltrow ile olan birlikteliklerinin ardından 2000 yılında 'Friends' dizisiyle yıldızı parlayan Jennifer Aniston ile evlendi. 2004 yılında ayrıldıktan sonra Angelina Jolie ile birlikte başrollerinde oynadıkları Bay ve Bayan Smith filmi çekimlerinde başlayan birliktelikleri 2014 yılında evlilikle sonuçlandı. Angelina Jolie`nin evlat edindiği Maddox, Zahara ve Pax isimli çocukları kendi nüfusuna aldı, böylece onların soyadı Jolie-Pitt' oldu. Kısa süre önce Angelina Jolie, Shiloh Nouvel Jolie Pitt adını verdikleri ilk çocuklarını dünyaya getirdi. Bundan sonra ikiz bebeklere hamile kalan Angelina Jolie'den 12 Temmuz 2008 tarihinde Fransa'da Vivienne Marcheline adında bir kız, Knox Leon adında bir erkek çocuk sahibi olmuştur. Brad Pitt ve Angelina Jolie çiftinin 2014 yılı itibarıyla 3'ü evlatlık 3'ü biyolojik olmak üzere 6 çocukları bulunmaktadır. 23 Ağustos 2014 tarihinde Château Miraval, Fransa'da özel bir törenle evlendiler. Angelina Jolie, Brad Pitt çifti medyada kısaca 'Brangelina' olarak anılırlar. Eylül 2016'da Angelina Jolie boşanma davası açtı. People dergisiyle röportaj yapan Pitt, durum hakkında 'Çok üzgünüm ama şimdi en önemlisi çocuklarımızın iyiliği' dedi.

Filmografisi

1987 Hunk
1987 No Way Out
1987 No Man's Land
1987 Less Than Zero
1988 The Dark Side of the Sun
1989 Happy Together
1989 Cutting Class
1991 Across the Tracks
1991 Thelma & Louise
1991 Johnny Suede
1992 Contact
1992 Cool World
1992 A River Runs Through It
1993 Kalifornia
1993 True Romance
1994 The Favor
1994 Interview with the Vampire
1994 Legends of the Fall
1995 Seven
1995 12 Monkeys
1996 Sleepers
1997 The Devil's Own
1997 Seven Years in Tibet
1998 Meet Joe Black
1999 Fight Club
1999 Being John Malkovich
2000 Snatch
2001 The Mexican
2001 Spy Game
2001 Ocean's Eleven
2002 Confessions of a Dangerous Mind
2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas (Seslendirme)
2004 Troy
2004 Ocean's Twelve
2005 Mr. & Mrs. Smith
2006 God Grew Tired of Us
2006 The Departed
2006 Running with Scissors
2006 Babel
2007 The Tehuacan Project
2007 Year of the Dog
2007 A Mighty Heart
2007 Ocean's Thirteen
2007 The Assassination of Jesse Jamesby the Coward Robert Ford
2008 Burn After Reading
2008 The Curious Case of Benjamin Button
2009 Inglourious Basterds
2009 The Time Traveler's Wife
2009 The Private Lives of Pippa Lee
2010 Megamind (Seslendirme)
2010 Kick-Ass
2010 Eat Pray Love
2011 The Tree of Life
2011 Moneyball
2011 Happy Feet Two (Seslendirme)
2012 Killing Them Softly
2013 World War Z
2013 Kick-Ass 2
2013 12 Years a Slave
2013 The Counselor
2014 Fury
2014 Selma
2015 True Story
2015 By the Sea
2015 Hitting the Apex
2015 The Big Short
2016 The Lost City of Z
2016 Voyage of Time (Anlatıcı)
2016 War Machine

Televizyon

1987 Another World
1987 Growing Pains
1987 Head of the Class
1987 Freddy's Nightmares
1987 Dallas
1988 21 Jump Street
1990 The Image
1990 Too Young to Die?
1990 Glory Days
1992 Two-Fisted Tales
1992 Tales from the Crypt
2001 Friends
2002 Jackass
2003 King of the Hill
2008 Pretty/Handsome
2014 The Normal Heart
2014 Nightingale

Tiyatro

2012 8

Ödülleri

1994 Western Heritage Ödülleri - Tiyatral Sinema Filmi Bronz Ödülü, İhtiras Rüzgarları
1995 Altın Küre Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Maymun
1995 MTV Film Ödülleri - En İyi Erkek Performansı, Vampirle Görüşme
1995 MTV Film Ödülleri - En Çok Arzu Edilen Erkek, Vampirle Görüşme
1996 MTV Film Ödülleri - En İyi Film, Yedi
1996 MTV Film Ödülleri - En Çok Arzu Edilen Erkek, Yedi
1996 Saturn Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Maymun
1998 Rembrandt Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Tibet'te Yedi Yıl
2004 Teen Choice Ödülleri - Choice En İyi Erkek Oyuncu - Drama/Aksiyon Macera, Truva
2005 People's Choice Ödülleri - En Çok Sevilen Erkek Başrol Oyuncusu
2005 Teen Choice Ödülleri - Choice Movie Rumble, Angelina Jolie ile paylaştı, Bay ve Bayan Smith
2006 San Diego Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Babel
2006 MTV Film Ödülleri - En İyi Dövüş Sahnesi, Bay ve Bayan Smith
2006 People's Choice Ödülleri - En Çok Sevilen Erkek Başrol Oyuncusu, Bay ve Bayan Smith
2007 Palm Springs Film Festivali - En İyi Oyuncu Kadrosu Ödülü, Babel
2007 Venice Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Volpi Kupası), Korkak Robert Ford'un Jesse James Suikastı
2008 İnternet Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
2008 People's Choice Ödülleri - Ekranın En Çok Sevilen Karşılaşması, Bay ve Bayan Smith
2009 Broadcast Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Oyunculuk Birliği, Soysuzlar Çetesi
2009 Central Ohio Film Eleştirmenleri - En İyi Oyuncu Kadrosu, Soysuzlar Çetesi
2009 Phoenix Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Oyunculuk Birliği, Soysuzlar Çetesi
2009 San Diego Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Birlik Performansı, Soysuzlar Çetesi
2009 People's Choice Ödülleri - En Çok Sevilen Erkek Başrol Oyuncusu, Ocean's Thirteen
2009 Screen Actors Guild - En İyi Oyuncu Kadrosu, Soysuzlar Çetesi
2010 Rembrandt Ödülleri - Rembrandt Ödülü En İyi Yabancı Erkek Oyuncu, Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
2011 Boston Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Denver Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Georgia Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Georgia Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Hayat Ağacı
2011 Uluslararası Sinefili Topluluğu Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Iowa Film Eleştirmenleri - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Erkek Oyuncu, Hayat Ağacı
2011 New York Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Erkek Oyuncu, Moneyball
2011 New York Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Erkek Oyuncu, Hayat Ağacı
2011 Palm Springs Film Festivali - Desert Palm Başarı Ödülü, Moneyball
2011 Palm Springs Film Festivali - Desert Palm Başarı Ödülü, Hayat Ağacı
2012 Amerikan Film Enstitüsü - Yılın Filmi, Hayat Ağacı
2012 Amerikan Film Enstitüsü - Yılın Filmi, Moneyball
2012 Spike Guys' Choice Ödülleri - Guy of the Year
2012 YouMovie Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncusu, Hayat Ağacı
2013 Akademi Ödülleri - En İyi Film, 12 Yıllık Esaret
2013 Kadın Film Gazetecileri Birliği - En İyi Oyuncu Kadrosu, 12 Yıllık Esaret
2013 BAFTA Ödülleri - En İyi Film, 12 Yıllık Esaret
2013 Bağımsız Ruh Ödülleri - En İyi Özellikli Film, 12 Yıllık Esaret
2013 Producers Guild of America - Tiyatral Sinema Filmi, 12 Yıllık Esaret (Yerçekimi ile birlikte)
2014 Amerikan Film Enstitüsü - Yılın Filmi, 12 Yıllık Esaret
2014 MTV Film Ödülleri - En İyi Korku-Hasi**tir Performansı, Dünya Savaşı Z
2014 Producers Guild of America - Vizyoner Ödülü, The Normal Heart
2014 Producers Guild of America - Stanley Kramer Ödülü, The Normal Heart
2014 Emmy Ödülleri - Outstanding Television Movie, The Normal Heart
2015 Amerikan Film Enstitüsü - Yılın Filmi, Büyük Açık
2015 Afro-Amerikan Film Eleştirmenleri Birliği - AAFCA Top 10 Filmler Ödülü, Büyük Açık
2015 Broadcast Film Eleştirmenleri Birliği - En İyi Komedi, Büyük Açık
2015 Central Ohio Film Eleştirmenleri - En İyi Görüntü, Büyük Açık
2015 Ulusal İnceleme Kurulu, ABD - En İyi Oyuncu Birliği, Büyük Açık
2015 Phoenix Eleştirmenleri Birliği - En İyi Komedi Filmi, Büyük Açık
2015 Phoenix Film Eleştirmenleri Birliği - Top 10 Görüntü, Büyük Açık
2015 Palm Springs Film Festivali - En İyi Oyuncu Kadrosu Ödülü, Büyük Açık

Görev Aldığı Yapımlar

Brad Pitt Fotoğrafları

Brad Pitt İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler