Brendan Gleeson

Brendan Gleeson

Brendan Gleeson
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 29.3.1955

Doğum Yeri: Dublin, İrlanda

İrlandalı aktör. Cesur Yürek, New York Çeteleri, In Bruges, 28 Gün Sonra, Truva, Harry Potter serisi, The Guard ve Michael Collins'i canlandırdığı The Treaty TV yapımı, yer aldığı yapımlardandır. Winston Churchill'i canlandırdığı Into the Storm filmi ile 2009 yılında Mini dizi ya da Filmlerde En İyi Erkek Oyuncu Emmy Ödülü kazandı.

Hayatı

Pat ve Frank Gleeson'un oğlu olarak Dublin'de doğdu. Gleeson kendisini meraklı bir okur olarak tanımlamaktadır. Oyunculuk eğitiminden sonra İrlanda'ya döndü ve kuzey Dublin ilinde 2004 yılında kapanan Catholic Belcamp College ortaokulunda İrlandaca ve İngilizce öğretmeni olarak çalıştı. Öğretmenlik yaparken aynı zamanda profesyonel ve yarı-profesyonel alanlarda oyunculuk kariyerini de sürdürüyordu, 1991 yılında oyunculuk kariyerine ağırlık verebilmek için öğretmenliği bıraktı. Gleeson keman çalıyor ve İrlanda mitolojisi ile ilgileniyor.

Kariyeri

34 yaşındayken oyunculuk kariyeri başladı. Michael Collins'i canlandırdığı The Treaty TV dizi ile toplum içinde tanındı; 1992 yılında Jacob Ödülü kazandı. Cesur Yürek, I Went Down, Özgürlüğün Bedeli, New York Çeteleri, Soğuk Dağ, 28 Gün Sonra, Truva, Cennetin Krallığı, Lake Placid, Yapay Zeka, Mission: Impossible II ve Köy gibi birçok filmde rol aldı. John Boorman'ın yönetmenliğini yaptığı The General isimli filmdeki Martin Cahill rolü ile eleştirmenlerin beğenisini topladı.

Filmografi

2017 Hampstead
2017 Paddington 2
2016 Alone in Berlin
2016 Trespass Against Us
2016 Atlantic (Seslendirme)
2016 Live by Night
2016 Assassin's Creed
2015 Suffragette
2015 In the Heart of the Sea
2015 Pursuit
2014 Calvary
2014 Edge of Tomorrow
2014 Song of the Sea (Seslendirme)
2014 Stonehearst Asylum
2013 The Smurfs 2
2013 The Grand Seduction
2012 Safe House
2012 The Raven
2012 The Pirates! In an Adventure with Scientists! (Seslendirme)
2012 The Company You Keep
2011 The Guard
2011 Albert Nobbs
2011 The Cup
2010 Green Zone
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
2010 Noreen (Kısa Film)
2009 The Secret of Kells (Seslendirme)
2009 Into the Storm
2009 Perrier's Bounty
2008 In Bruges
2007 Black Irish
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix
2007 Beowulf (Seslendirme)
2006 Studs
2006 The Tiger's Tail
2005 Kingdom of Heaven
2005 Breakfast on Pluto
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire
2004 In My Country
2004 Troy
2004 The Village
2004 Six Shooter (Kısa Film)
2003 Cold Mountain
2002 28 Days Later
2002 Gangs of New York
2002 Dark Blue
2001 J.J. Biker
2001 Cáca Milis (Kısa Film)
2001 The Tailor of Panama
2001 A.I. Artificial Intelligence
2000 Mission: Impossible II
2000 Harrison's Flowers
2000 Saltwater
2000 Wild About Harry
1999 Lake Placid
1999 My Life So Far
1998 Making the Cut
1998 The General
1998 This Is My Father
1998 The Tale of Sweety Barrett
1997 Angela Mooney
1997 Spaghetti Slow
1997 Turbulence
1997 The Butcher Boy
1997 A Further Gesture
1997 I Went Down
1996 Angela Mooney
1996 Michael Collins
1996 Trojan Eddie
1995 The Life of Reilly (Kısa Film)
1995 Braveheart
1995 Kidnapped
1994 The Lifeboat (TV Dizisi)
1993 The Snapper
1993 Love Lies Bleeding
1992 The Bargain Shop
1992 M.A.N.: Matrix Adjusted Normal (Kısa Film)
1992 Far and Away
1992 Conneely's Choice (Kısa Film)
1992 Into the West
1991 In the Border Country
1991 Saint Oscar
1991 The Treaty
1990 Hard Shoulder
1990 The Field
1989 Dear Sarah

Ödülleri

2015 British Independent Film Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Suffragette
2014 Boston Online Film Critics Association Award - En İyi Erkek Oyuncu, Calvary
2014 British Independent Film Award - En İyi Erkek Oyuncu, Calvary
2014 San Diego Film Critics Society Award - En İyi Erkek Oyuncu, Calvary
2014 IFTA Award - Bir Filmde En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Calvary
2009 Primetime Emmy Award - Bir Filmde En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Into the Storm
2009 Satellite Award - Bir Filmde En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Into the Storm

Görev Aldığı Yapımlar

Brendan Gleeson Fotoğrafları

Brendan Gleeson İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler