Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 14.05.1969

Doğum Yeri: Melbourne, Avustralya


Elizabeth ve Elizabeth: Altın Çağ filmlerinde canlandırdığı İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ve Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde canlandırdığı elf kraliçesi Galadriel rolleriyle bilinir. Ayrıca Katharine Hepburn'ü canlandırdığı Martin Scorsese'nin The Aviator (Göklerin Hakimi) filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında Bob Dylan'ı canlandırdığı I'm Not There filmiyle 64. Venedik Film Festivali'nde Volpi Kupasını almıştır. (Volpi Cup) Bu filmle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur.

Biyografisi

İlk Yılları ve Kişisel Hayatı

Cate Blanchett 1969 yılında Melbourne, Avustralya'da doğdu. Blanchett henüz 10 yaşında iken babası Robert Blanchett kalp krizinden yaşamını yitirdi. Kardeşi Bob bilgisayar mühendisi, kız kardeşi Genevieve Blanchett ise sahne ve kostüm tasarımcısıdır. Blanchett 1997 yılında senaryo yazarı Andrew Upton ile evlendi. 2 çocukları vardır. Kasım 2007'de 3. çocuğuna hamile olduğu ve Nisan 2008'de doğması beklendiği açıklandı.

Oyunculuk Kariyeri

1993'de ilk önemli tiyatro deneyimi olan Geoffrey Rush 'da yer aldığı David Mamet'in Oleanna oyununda Carol karakterini, 1994-1995 yılları arasında ise Rush ve Richard Roxburgh ile başrolde olduğu Neil Armfield'ın yönettiği Company B yapımı Hamlet oyununda Ophelia'ı canlandırmıştır. Blanchett'in sinemada ilk önemli rolü Bruce Beresford'un yönettiği başrollerinde Glenn Close ve Frances McDormand'ın yer aldığı Paradise Road filmidir. 1998'de Ralph Fiennes ile başrolleri paylaştığı Oscar and Lucinda filminde Lucinda Leplastrier rolüyle Avustralya Film Enstitüsü'nün (Australian Film Institute) En İyi Kadın Oyuncu ödülüne aday gösterilmiştir. 1997'de ise Enstitü Thank God He Met Lizzie filmiyle ona En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü vermiştir. En bilinen rollerinden biri 1998 yılında Elizabeth filminde canlandırdığı I. Elizabethdir. Bu film ona ilk Oscar adaylığını getirmiş, ancak o sene ödülü Shakespeare in Love filmi ile Gwyneth Paltrow almıştır. Blanchett yine de bu rolü ile En İyi Kadın Oyuncu dalındaki BAFTA ve Altın Küre ödüllerini kazanmayı başarmıştır.

Ertesi yıl The Talented Mr. Ripley filmi ile BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne aday gösterilmiştir. 2000 yılında The Gift, 2001 yılında Bandits filmlerinde yer almış, Bandits ile En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal/Komedi dalında Altın Küre'ye, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Screen Actors Guild Awards'a aday gösterilmiştir. Peter Jackson yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde elf kraliçesi Galadriel'i canlandırmış, film tüm zamanların en çok gelir getiren üçlemesi olmuş, serinin üçüncü filmi En İyi Film Oscar'ı dahil olmak üzere 11 Akademi Ödülü kazanmıştır. 2003 yılında Veronica Guerin filminde Veronica Guerin'i canlandırmış ve En İyi Kadın Oyuncu-Drama dalında tekrar Altın Küre2ye aday olmuştur.

2005 yılında Katharine Hepburn'ü canlandırdığı bir Martin Scorsese filmi olan The Aviator ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü almayı başardı. Blanchett daha önce Oscar almış bir aktör ya da aktris'i canlandırarak Akademi Ödülü'nü almayı başarmış ilk kişidir. 2006 yılında Babel filminde Brad Pitt birlikte rol almıştır. Aynı sene Judi Dench ile birlikte rol aldığı Notes on a Scandal filmi ile Yardımcı Kadın Oyuncu dalında tekrar Oscar ödülüne aday gösterilmiştir.

2007 yılında Bob Dylan'ın 6 farklı oyuncu tarafından canlandırıldığı I'm Not There filmi ile birlikte Venedik Film Festivalinde En İyi Aktris ödülünü aldı (Volpi Cup) . Bob Dylan'ı canlandıran oyunculardan biri olan Blanchett bu film ile Yardımcı Kadın Oyuncu dalında bir Altın Küre kazanmıştır. Aynı yıl Elizabeth: The Golden Age filminde tekrar I. Elizabeth'i canlandıran oyuncu 65. Altın Küre Ödülleri'ne, 2008 BAFTA Ödülleri'ne ve Screen Actors Guild Awards 2008'e iki farklı kategoride; En İyi Kadın Oyuncu (Elizabeth: The Golden Age) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (I'm Not There) ile aday olmayı başarmıştır. Oscar'a da iki farklı filmle aday gösterilen oyuncu Oscar tarihinde aynı yılda başrol ve yardımcı rol kategorilerinin ikisine birden aday olma başarısını gösteren 11. oyuncu olmuştur. Bunu başarabilen diğer oyuncular Fay Bainter, Teresa Wright, Barry Fitzgerald (aynı filmdeki aynı rolleri ile) Sigourney Weaver, Jessica Lange, Al Pacino, Emma Thompson, Holly Hunter, Julianne Moore ve Jamie Foxx'dur. Blanchett aynı zamanda daha önce Oscar'a aday gösterildiği rolünü (1998'de Elizabeth filminde I. Elizabeth) tekrarlayarak (2007 yılında Elizabeth: Altın Çağ) tekrar Oscar'a aday gösterilmeyi başaran 5 oyuncudan biridir. Bunu başarabilen diğer oyuncular ise Bing Crosby (Going My Way ve The Bells of St. Mary's) , Paul Newman (The Hustler ve The Color of Money) , Peter O'Toole (Henry II rolüyle Becket ve The Lion in Winter) ve Al Pacino'dur (Michael Corleone rolüyle The Godfather ve The Godfather: Part II) I'm Not There filmiyle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur. (İlk oyuncu ise 1983'de Linda Hunt) 2008 yılında gösterime giren olan Indiana Jones serisinin 4. filmi Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'da Rus ajan Irina Spalko'yu canlandıran oyuncu ayrıca David Fincher'in yönettiği The Curious Case Of Benjamin Button filminde Brad Pitt ile başrolü paylaşmıştır.

Filmografisi

2000'ler

• The Hobbit: Part 1, 2012
• Hanna, 2011
• Indian Summer, 2011
• Robin Hood, 2010
• The Last Time I Saw Michael Gregg, 2010
• Indiana Jones 4, 2008
• The Curious Case Of Benjamin Button, 2008
• Hot Fuzz, 2007
• Elizabeth: The Golden Age, 2007
• I'm Not There, 2007
• Babel, 2006
• The Good German, 2006
• Notes On A Scandal, 2006
• The Life Aquatic With Steve Zissou, 2004
• The Aviator, 2004
• The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003
• The Missing, 2003
• Coffee and Cigarettes, 2003
• Veronica Guerin, 2003
• The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002
• Heaven, 2002
• The Shipping News, 2001
• Charlotte Gray, 2001
• The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001
• Bandits, 2001
• The Gift, 2000
• The Man Who Cried, 2000

1900'ler

• Bangers, 1999
• The Talented Mr. Ripley, 1999
• Pushing Tin, 1999
• An Ideal Husband, 1999
• Elizabeth, 1998
• Oscar and Lucinda, 1997
• Thank God He Met Lizzie, 1997
• Paradise Road, 1997
• Parklands, 1996
• Police Rescue, 1994

Görev Aldığı Yapımlar

Cate Blanchett Fotoğrafları

Cate Blanchett İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları