Cengiz Bozkurt

Cengiz Bozkurt

Cengiz Bozkurt
Oyuncu

Doğum Tarihi: 24.12.1965

Doğum Yeri: Nevşehir, Türkiye

Türk oyuncu. Tam adı Mehmet Cengiz Bozkurt'tur.

Lise eğitimini, Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladı. Üniversite lisans eğitimini, 1984 yılında girdiği ODTÜ'de fizik bölümünde okumaya başladı ve 1990 yılında tiyatrocu olmaya karar verip bölümü bıraktı. Üniversiteyi bitirir bitirmez İngiltere'ye gitti. 14 yılık İngiltere serüveninde işportacılık, şoförlük, tezgahtarlık gibi işlerde çalıştı. İyi derecede İngilizce bilmesi nedeni ile, Londra'daki gurbetçi derneklerinde temsilcilik yaptı.

İkinci lisans eğitimini, İngiltere'de Goldsmiths, University of London'da 'Medya ve İletişim' bölümünde yaparak 1996'da mezun oldu. Bu bölümde, televizyon, sinema ve iletişim okudu. Okul sonrası, televizyon için belgeseller çekmeye başladı. Kısa filmler yönetti. Oyunculuğa olan ilgisi ise, Türkiye'deki üniversite yıllarında, bir üniversite tiyatrosu olan, ODTÜ Oyuncuları'nın çalışmalarına katıldığı sıralarda oluştu. Türkiye'de başladığı oyunculuk serüvenine İngiltere'de de devam etti ve okuduğu bölümün kapsamı altında tiyatro eğitimi de aldı.

Ayrıca Londra'da birçok oyunculuk atölyesine katıldı. Tiyatro oyunlarında oynadı. Bir yandan televizyon için belgeseller çekti. Tiyatro yaparken oyunculuğu bırakıp belgeselciliğe ağırlık vermeyi düşünüyordu ki, Londra'da tiyatro yapan bir başka Türk tiyatrocu olan Mehmet Ergen ile tanıştı. Mehmet Ergen'in ısrarları üzerine oyunculuğa devam etmeye karar verdi. Daha sonra, Mehmet Ergen'in öncülüğünde dört arkadaş Arcola Theatre adında bir tiyatro kurdular. İngiltere'de Arcola Theatre'ın adını kısa sürede duyurmayı başardılar.

Cengiz Bozkurt artık hayatına bir aktör olarak devam ederken, kısa fimler de çekiyordu. Çektiği kısa filmler festivallerde gösteriliyordu. İkibinli yılların başında, Mehmet Ergen Türkiye'de de oyunlar yönetmeye başladı ve 2003 yılında, Kent Oyuncuları için yönettiği Inishmore'lu Yüzbaşı adlı oyun için Cengiz Bozkurt'u İstanbul'a davet etti. Bu oyunla birlikte Cengiz Bozkurt 14 yıldır uzak olduğu ülkesine geri dönmüş oldu.

Arka arkaya birkaç oyunda oynadıktan sonra tiyatro dalında verilen oyunculuk ödüllerine aday oldu. Hakkında çok iyi eleştiriler çıkmaya başladı. Tiyatro oyunları yönetti. Tiyatro'da yaptığı işlerin başarısından sonra, televizyonda ve sinemada da çalışmalar yapmaya başladı. Kamera önünde yaptığı işlerde de tiyatroda oldugu gibi önemli etkiler elde etti. Oynadığı dizilerdeki roller ile fenomenler oluşturdu.

Bunlardan en akılda kalıcı olan, Leyla ile Mecnun adlı dizideki Erdal Bakkal karakteridir. Birçok uluslararası projede de rol alan Cengiz Bozkurt 2003 yılı itibarı ile oyunculuk hayatını İngiltere ve Türkiye arasında, eş zamanlı olarak yürütmektedir.

Filmografi

2016 Sen Benim Herşeyimsin
2016 Küçük Esnaf
2016 Dr. Dilara
2016 Deli Dumrul
2015 Kara Bela
2014 İyi Biri
2014 Pek Yakında
2014 Eyyvah Eyvah 3
2014 Bana Masal Anlatma
2013 Sen Aydınlatırsın Geceyi
2012 Uzun Hikaye
2012 Takip: İstanbul
2012 Kod Adı Venüs
2012 Berlin Kaplanı
2011 Öz Hakiki Karakol
2011 Vücut
2011 Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi
2011 Can
2010 Unutma Beni İstanbul
2010 Kaybedenler Kulübü
2010 Kavşak
2009 Ay Lav Yu
2008 Hüküm (Kısa Film)
2008 Gökten Üç Elma Düştü
2008 Gitmek: Benim Marlon And Brandom
2008 For a Moment, Freedom
2008 Devrim Arabaları
2007 Yumurta
2007 Taş Yastık
2007 Pazar - Bir Ticaret Masalı

Televizyon

2017 Görünen Adam
2016 Geldim Gördüm Güldüm Show
2016 Hangimiz Sevmedik
2016 50 Metrekare
2015 Kocamın Ailesi
2014 Home Ofis
2014 Aramızda Kalsın
2013 Sevdaluk
2013 Ben de Özledim
2012 Leyla ile Mecnun
2010 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
2009 Parmaklıklar Ardında
2007 Sevgili Dünürüm
2006 Karagümrük Yanıyor
2006 Ezo Gelin
2005 Seni Çok Özledim
2005 Kırık Kanatlar
2005 Körfez Ateşi (Seslendirme)
2003 Kurtlar Vadisi (Seslendirme)

Tiyatro 

Yönetmenlik

2006 Kumarbazın Seçimi

Oyunculuk

2011 Bulanık
2007 Anna Karenina
2005 Küller Küllere - Birde Yolluk
2004 Aşk Delisi
2003 Inishmore'lu Yüzbaşı

Ödülleri

2010 47. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Kavşak

Görev Aldığı Yapımlar

Cengiz Bozkurt Fotoğrafları

Cengiz Bozkurt İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler