David Lynch

David Lynch

David Lynch
Görüntü Yönetmeni, Müzik, Oyuncu, Özel Efektler, Sanat Yönetmeni, Senarist, Ses, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 20.1.1946

Doğum Yeri: Montana, ABD

ABD'li görüntü yönetmeni, müzisyen, oyuncu, özel efektler, sanat yönetmeni, senarist, ses, yapımcı, ressam.

20 Ocak 1946'da ABD'de doğan Lynch, aynı zamanda tanınmış bir ressamdır. Kendisi pek fazla kullanmasa da mobilya tasarımı da yapar. Pennsylvania Güzel Sanatlar Akademisi ve American Film Institute'de eğitim aldı. 1977 yapımı siyah-beyaz filmi Eraserhead ile tanındı. Dune ve Blue Velvet ile artan başarısı 1990'lı yılların sonunda yönettiği Kayıp Otoban (Lost Highway) ile doruğa ulaşmıştır. Bunu ardından Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive) ve deneysel kısa filmleri geldi.

Filmlerinde kısık sesli gürültüler, çürümüş nesneler, bozulmuş karakterler ve polarize edilmiş karanlık dünyalar kurgulaması ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kariyeri boyunca aykırı fikirlerini kendine özgü, nesnellikten uzak ve sembolik anlatımıyla cesurca sinema perdesine yansıtan yönetmenin özellikle 2002 sonrasındaki son dönem filmleri, fazla kişisel olmakla eleştirilmiştir.

Film kurgusu ile Andrei Tarkovsky'nin şiirselliğinden ve Michael Haneke'nin gerçekliği arayışından ayrılan Lynch, Amerikan sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Film Noir akımının önde gelen temsilcilerinden biridir. Lynch'in filmlerinde hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İşlediği temalar, anlatım tekniği ve sık kullanılan rüya/kâbus sekansları 'bilinçdışının yönetmeni' olarak nitelendirilmesine neden olmuş ve eserleri daha çok psikanalitik açıdan incelenmiştir.

David Lynch sineması üzerine analitik bir inceleme sunan, Sloven kültür eleştirmeni Slavoj Zizek 'in, 'Gülünç Yücenin Sanatı: David Lynch'in Kayıp Otoban'ı Üzerine' adlı İngilizce yapıtı, Om Yayınevi tarafından Savaş Kılıç'ın çevirisi ile 2001 yılında Türkçe olarak da yayınlanmıştır.

Filmografi

2017 Yaşam Sanatı
2010 Lady Blue Shanghai
2007 More Things That Happened
2007 Boat
2006 Inland Empire
2002 The Short Films of David Lynch
2002 Rabbits
2002 Does That Hurt You?
2002 Darkend Room
2001 Mulholland Çıkmazı
1999 The Straight Story
1997 Kayıp Otoban
1995 Lumière et compagnie
1992 Twin Peaks: Fire Walk with Me
1990 Wild at Heart
1986 Mavi Kadife
1984 Dune
1980 The Elephant Man
1977 Eraserhead
1974 The Amputee
1970 The Grandmother
1968 The Alphabet
1966 Six Figures Getting Sick

Ödülleri

1982 Cesar - En iyi yabancı film, The Elephant Man
1986 Los Angeles Film Critics Association - En iyi yönetmen, Blue Velvet
1986 National Society of Film Critics - En iyi yönetmen, Blue Velvet
1990 Cannes Film Festival - Palme d'Or, Wild at Heart
1991 American Film Institute - Franklin J. Schaffner Alumni Medal
1999 Avrupa Film Ödülü, The Straight Story

Görev Aldığı Yapımlar

David Lynch Fotoğrafları

David Lynch İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler