Denzel Washington

Denzel Washington

Denzel Washington
Oyuncu, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 28.12.1954

Doğum Yeri: Mt. Vernon, New York, ABD

ABD'li oyuncu.

28 Aralık 1954'te rahip bir babanın ve güzellik uzmanı bir annenin ortanca çocuğu olarak New York'ta dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra Fordham Üniversitesi'nin Gazetecilik Bölümü'ne devam etti. İlk aktörlük deneyimlerini okul sıralarında rol aldığı öğrenci dramalarında edindi. Mezun olduktan sonra San Francisco'ya taşındı. Amerikan Tiyatro Konservatuvarı'na kaydını yaptırdı. Fakat bir yıl sonra aktör olarak iş aramak amacıyla konservatuvar öğrenimini yarıda bıraktı. Oyunculuk yeteneği vardı. Ama o yeteneğine cinsel çekiciliğini de katarak televizyon dizilerinde küçük roller kapmayı başardı.

Kariyerine TV dizilerinde oynayarak devam eden Washington, NBC'nin ünlü TV dizisi 'St. ELsewhere'de Dr. Chadler karakterini tam altı yıl boyunca canlandırdı. İlk sinema deneyimi 1981 yılında başlayan aktör, George Segal'ın 'Carbon Copy'si ile adını gerçek anlamda duyurdu. 1987 yılında Özgürlük Çığlığı filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülüne aday olmuştur. 1989 yılında 'Glory'de canlandırdığı kaçak köle Tripp ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan Washington, önünde açılan yeni sayfalarla bugünlere geldi. 90'larda Julia Roberts'ın da yer aldığı 'Pelican Brief' (Pelikan Dosyası), Tom Hanks'e Oscar kazandıran 'Philadelphia', 'Crimson Tide', 'Peacher's Wife' ve 'Courage Under Fire' gibi önemli filmlerde rol aldı. Bütün bunlara ek olarak yönetmenlikte de şansını deneyen ünlü oyuncu 1999'da 'Finding Fizh'i çekti.

Denzel Washington 2000 yılında çekilen 'Remember the Titans' (Unutulmaz Titanlar) filminde takım koçu Herman Boone rolüyle kamera karşısına geçti. Aktörün bu filmden bir yıl sonra rol aldığı 'Training Day' ona bir kez daha Oscar ödülü getirdi. Gizli Polis soruşturmasının ahlaki yönden çelişkili dünyasında kurgulanmış olan aksiyon filminde Alonzo Harris rolüyle kamera karşısına geçen Washington, bu rolle 2002 yılının 'En İyi Erkek Oyuncusu' seçildi.

Aktörün 2002 yılı çalışmaları arasında yönetmenliğini Nick Cassavetes'in yaptığı 'John Q' yer almaktadır. Aynı yıl senaryosunu Antwone Fisher'ın hazırladığı 'Antwone Fisher' filminde hem oynayan hem de yöneten Washington, 2004 senesinde 'The Manchurian Candidate' filminde Körfez Savaş'ına katılan bilinçaltı kontrol edilen bir askeri canlandırdı.

2006 yılında Dejavu filmine Duog Carlin rolünde ATF teşkilatında çalışmaktadır. Önemli bir ajan olduğunun kendisi de farkındadır. New Orleans'ta meydana gelen bir vapur patlamasının soruşturması ona verilmiştir.

2007 yılında başrolünü Russell Crowe ile paylaştığı gerçek bir hikâyeden esinlenilerek yazılan Amerikan Gangsteri filmindeki performansıyla Oscara aday gösterildi.

2012 yılında Uçuş filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında 4. kez Oscara aday gösterildi fakat kazanamadı. Yine bu filmindeki performansıyla Altın Küre Ödüllerine ve MTV Film Ödüllerine de aday gösterildi.

2010 yılında Tanrının Kitabı, 2014 yılında Adalet ve 2016 yılında çekilen Fences filmlerinde oyunculuğun yanı sıra yapımcılık da yapmıştır.

2002 yılında çekilen Antwone Fisher, 2007'de Muhteşem Münazaracılar ve 2016'daki Fences filminde de oyunculuğun yanı sıra tönetmenlik de yapmıştır.

Filmografisi

2016 Fences
2016 The Magnificent Seven
2014 The Equalizer
2013 2 Guns
2012 Flight
2012 Safe House
2010 Unstoppable
2010 The Book Of Eli
2009 The Taking Of Pelham 123
2007 The Great Debaters
2007 American Gangster
2006 Deja Vu Doug Carlin
2006 Inside Man
2004 The Manchurian Candidate
2004 Man on Fire
2003 Out of Time
2002 Antwone Fisher
2002 John Q
2001 Training Day
2000 Remember the Titans
1999 The Hurricane
1999 The Bone Collector
1998 The Siege
1998 He Got Game
1998 Fallen
1996 The Preacher's Wife
1996 Courage Under Fire
1995 Devil in a Blue Dress
1995 Virtuosity
1995 Crimson Tide
1993 Philadelphia
1993 The Pelican Brief
1993 Much Ado About Nothing
1992 Malcolm X
1991 Mississippi Masala
1991 Ricochet
1990 Mo' Better Blues
1990 Heart Condition
1989 Glory
1989 The Mighty Quinn
1988 For Queen and Country
1987 Cry Freedom
1986 Power
1984 A Soldier's Story
1981 Carbon Copy

Görev Aldığı Yapımlar

Denzel Washington Fotoğrafları

Denzel Washington İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler