Eşref Kolçak

Eşref Kolçak
Oyuncu

Doğum Tarihi: 28.01.1927

Doğum Yeri: Erzurum, Türkiye


Babası İspir Gaziler köyünden Harun Kolçakoğlu, annesi ise daha sonra Hateme adını alan, Rus kökenli Katya'dır. 1941 yılında İstanbul'a geldi. Sultanahmet Sanat Enstitüsü'ne girdi ancak bitiremedi. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı. 1944 yılında Atilla Revüsü'nde, 1945 yılında Ses Opereti'nde sahneye çıktı. 1947 yılında ilk filmini çevirdi. Sanat hayatı boyunca 180 sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı. Pop müzik sanatçısı Harun Kolçak'ın babasıdır.

Filmografisi

2000'ler

  • New York'ta Beş Minare, 2010 
  • Kollama, 2010
  • Yalan Dünya, 2007
  • Tutkunum Sana, 2006
  • Kınalı Kuzular: Nişanlıya Verilen Söz, 2006
  • Zeynep, 2005
  • Kimsesiz Zaman Tasvirleri, 2004
  • Kayıp Aşklar, 2004
  • Yadigar, 2004
  • Yağmur Zamanı, 2004
  • Çanakkale: Son Kale, 2003
  • Umutların Ötesi, 2003
  • Kınalı Kar, 2002
  • Yeşil Işık, 2001
  • Aşk Hırsızı, 2000
  • Ağaçlar Ayakta Ölür, 2000

1990'lar
  • Güle Güle, 1999
  • Sırılsıklam, 1998
  • Affet Bizi Hocam, 1998
  • İntizar, 1997
  • Bir Umut, 1997
  • Hüzün Çiçeği, 1996
  • Sahte Dünyalar, 1995
  • Çiçek Taksi, 1995
  • Rüyalara Gelin, 1993
  • Berlin in Berlin, 1993
  • Zirvedekiler, 1993
  • Hüdayi Yolu / Aziz Mahmud Hüdai Hz., 1993
  • Yağmur Beklerken, 1992
  • Aile Bağları, 1991
  • Köroğlu, 1991
  • Vurguna İnmek, 1990
  • Yuva, 1990

1980'ler
  • Kanun Savaşçıları, 1988
  • Meçhul Tohum, 1988
  • Yaşamak, 1988
  • Hanım, 1988
  • Benim Olsaydın, 1987
  • Bomba, 1987
  • Çakırcalı Mehmet Efe, 1987
  • Yavrumu Kurtarın, 1987
  • Çatallı Köy, 1987
  • Kuruluş / Osmancık, 1987
  • Dikenli Yol, 1986
  • Yarın Ağlayacağım / Erkekler de Ağlar, 1986
  • Çalıkuşu, 1986
  • Altar, 1985
  • Domdom Kurşunu, 1985
  • Yaranamadım, 1985
  • Suçlu Gençlik, 1985
  • Kahreden Gençlik, 1985
  • Feryat, 1983
  • Kahır, 1983
  • Esir, 1983
  • İkimiz De Sevdik, 1983
  • Küçük Ağa, 1983
  • Dört Yanım Cehennem, 1982
  • Kelepçe (film), 1982
  • Öğretmen Kemal, 1981
  • Takip, 1981
  • Unutulmayanlar, 1981
  • Önce Hayaller Ölür, 1981

1970'ler
  • Fırat, 1979 
  • Hayat Harcadın Beni, 1979
  • Süpermen Dönüyor, 1979
  • Ölüm Görevi, 1978
  • Kaybolan Yıllar, 1978
  • Görünmeyen Düşman, 1978 
  • Denizin Kanı, 1978
  • Akrep Yuvası, 1977
  • Şeref Sözü, 1977
  • Silah Arkadaşları, 1977
  • Lanet / İlenç, 1977
  • Yuvanın Bekçileri, 1977
  • Hain, 1977
  • Hedefteki Adam, 1977
  • Yıkılmayan Adam, 1977
  • Bedia, 1977
  • Tek Başına, 1976
  • Kader Bu, 1976
  • Mikrop, 1976
  • Örgüt, 1976
  • Seni Sevmekle Suçluyum, 1976
  • Bizim Düğün Ne Zaman, 1976
  • Gurbetçiler Dönüyor, 1976
  • Şafakta Buluşalım, 1975
  • Cemil, 1975
  • Kanlı Sevda, 1974
  • Kalleş, 1974
  • Alo Polis, 1974
  • Eski Kurtlar, 1974
  • Şehitler, 1974
  • Kurt Kapanı, 1973
  • Soğukkanlılar, 1973
  • Topal, 1973
  • Vahşet, 1973
  • Bu Toprağın Kızı, 1973
  • Cezanı Çekeceksin, 1972
  • Son Duanı Et, 1972
  • Silahlar Affetmez, 1971
  • Üç Öfkeli Adam, 1971
  • Kartallar, 1971
  • Bela Çiçekleri, 1970
  • Bu Yumruk Sana, 1970
  • Ölüm Pazarı, 1970

 1960'lar
  • Günahını Kanlarıyla Ödediler, 1969
  • Beyaz Mendilim, 1969
  • Emmioğlu, 1969
  • Eşkiya Aşkı, 1969
  • Satılık Gelin, 1969
  • Şeytanın Oyunu, 1969
  • Kardeş Kurşunu, 1969
  • Mekansız Kurtlar, 1968
  • Cehennemde Boş Yer Yok, 1968
  • Kurşun Yolu, 1968
  • Bir Mahkum Kaçtı, 1968
  • Kızgın Adam, 1968
  • Dertli Pınar, 1968
  • Kara Kartal, 1967
  • Kocadağlı, 1967
  • İslamoğlu, 1966
  • Kanlı Pazar, 1966
  • Kıran Kırana, 1966
  • Namus Borcu, 1966
  • Ölüm Busesi, 1966
  • Dalgacı Mahmut, 1965
  • Düşman Kardeşler, 1965
  • Kanunsuzlar, 1965
  • Yumruk Yumruğa, 1965
  • Filinta Kadri, 1964
  • Yalnız Efe, 1964
  • Erkek Ali, 1964
  • Yarın Bizimdir, 1963
  • Korkusuz Kabadayı, 1963
  • Gecelerin Hakimi, 1963
  • Rüzgarlı Tepe, 1963
  • Öksüz Hasan, 1963
  • Hancının Kızı, 1963
  • Beyoğlu Piliçleri, 1963
  • Başımı Belaya Sokma, 1963
  • Çıkar Yol, 1962
  • Dağlar Bulutlu Efem, 1962
  • Bardaktaki Adam, 1962
  • Aşk Bekliyor, 1962
  • Boşver Doktor, 1962
  • Beş Kardeştiler, 1962
  • Kurşun Yağmuru, 1962
  • Silah Arkadaşları, 1962
  • Çöpçatan, 1962
  • Ümitler Kırılınca, 1962
  • Düğün Alayı, 1961
  • Kaderin Önüne Geçilmez, 1961
  • Şoför Ahmet, 1961
  • Ayşecik Şeytan Çekici, 1960
  • Gece Kuşu, 1960
  • Namus Uğruna, 1960

1950'ler
  • Beklenen Bomba, 1959
  • Dağlar Şahini Yörük Efe, 1959
  • Düşman Yolları Kesti, 1959
  • Hayatım Sana Feda, 1959
  • Unutulmayan Aşk / Zeynebim, 1959
  • Civan Ali, 1958
  • Kumpanya, 1958
  • Ninni Talihsiz Yetime, 1958
  • Sokak Çocuğu, 1958
  • Bir Şoförün Gizli Defteri, 1958
  • Kin, 1957
  • Ceylan Emine, 1957
  • Öksüz Ayşe, 1957
  • Yangın (film) Yangın, 1956
  • Zeynep'ın İntikamı, 1956
  • Şehir Yıldızları, 1956
  • Yetim Yavrular, 1955
  • Kanlarıyla Ödediler, 1955
  • Çılgınlar Cehennemi, 1954
  • Gülnaz Sultan, 1954
  • Ölüme Giden Yo, 1954l
  • Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar / Oyna Kızım Oyna, 1954
  • Affet Beni Allahım, 1953
  • Fedakar Ana, 1949

Ödülleri
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yıldırım Önal Anı Ödülü, 2003
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' Ödülü, Güle Güle, 2000
  • Türk Filmleri Yarışması, 'En İyi Erkek Oyuncu' Ödülü, Namus Uğruna, 1961

Görev Aldığı Yapımlar

Eşref Kolçak Fotoğrafları

Eşref Kolçak İle İlgili Haberler