Ewan McGregor

Ewan McGregor

Ewan McGregor
Oyuncu, Yönetmen

Doğum Tarihi: 31.3.1971

Doğum Yeri: Crieff, İskoçya

İskoç oyuncu. Tam adı Ewan Gordon McGregor'dur.

İkisi de öğretmen olan James McGregor ve Carol McGregor’ın iki çocuğundan biridir. 16 yaşındayken eğitim gördüğü Crieff and Morrison Academy’yi, Perth Repertory Theatre’a katılmak için bıraktı. Ailesi aktör olması için onu yüreklendirip, destek oldu.

Bir yıl süreyle Kirkcaldly in Fife’ta drama eğitimi aldı. Ardından 3 yıl süresince alacağı kurslar için London's Guildhall School of Music and Drama’ya kaydoldu. 1993’te henüz mezun olmadan Dennis Potter filminde Private Mick Hopper rolünü kaptı ve 1994’te Channel 4’te yayınlanan 'Lipstick on Your Collar' dizisinin altı bölümünde oynadı.

Ewan McGregor’un ilk önemli rolü 1994’te Shallow Grave filmindeki Alex Law karakteriyle oldu. Danny Boyle’ın yönettiği film kısa sürede ilgi çekmesini sağladı ve ardından onu kariyerindeki pırıltılı noktaya ulaştıracak olan filmi Trainspotting 1996 yılında geldi. Filmi yine Danny Boyle yönetiyordu ve Trainspotting, kapitalist sistemi varoluş ekseninde masaya yatıran en önemli yapımlardan biri olduğu için kült oldu. Kendi kuşağının en başarılı isimlerinden biri olmaya başlayan oyuncunun filmografisinde Trainspotting’in çok önemli bir yeri vardı. Oyuncu Trainspotting’i çevirmeden bir yıl önce TV showu 'Kavanagh QC'’de çalışırken tanıştığı Fransız prodüksiyon tasarımcısı Eve Mavrakis ile 1995’te dünyaevine girdi.

Evlenmeden önce aktör Jude Law’la ev arkadaşıydı ve diğer dostları Jonny Lee Miller, Sean Pertwee, Sadie Frost’la beraber Natural Nylon isminde bir prodüksiyon şirketi kurdular. 1997’de Holly Hunter’la birlikte rol aldıkları A Life Less Ordinary filminde yine, yönetmen Danny Boyle ve senarist John Hodge’la birlikte çalıştıktan sonra, yeni filmleri The Beach’e başlayacakken, rolün Leonardo Di Caprio’ya verilmesiyle üçlünün yolları ayrıldı. McGregor bu olaydan sonra durumdan dolayı suçladığı Danny Boyle ve John Hodge’la bir daha hiç konuşmadı.

1997’nin eylül ayında ünlü İngiliz dergi Empire’ın yaptığı “Tüm Zamanların En İyi 100 Film Starı” anketinde 36. oldu. 1999’ta yönetmen George Lucas, star-wars’un yeni serilerinde beraber çalışmak için Ewan McGregor’a teklifte bulundu. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) ve Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith(2005) serilerinde ünlü oyuncu, Obi-Wan Kenobi rolünü başarıyla canlandırdı. 2001’de, yönetmenliğini Baz Luhrmann’ın yaptığı ve en iyi sanat yönetimi konusunda oscar alan Moulin Rouge, dünya festivallerinde de toplam 67 ödüle layık görülerek olağanüstü bir başarı kazandı. Filmin başarısındaki büyük payı tartışılmaz olan Ewan McGregor, canlandırdığı Christian rolü için şarkı da söyledi. Müzik eleştirmenlenlerinden tam not alan oyuncu, şarkı söyleme konusundaki yeteneğini de kanıtladı ve filmin soundtrack’inde yorumladığı şarkılar çok sevildi. Filmdeki rolüyle ayrıca Variety Club Showbusiness tarafından en iyi aktör dalında ödüllendirdi. 2001 yılı aktöre baba olma heyacanını da yaşatan bir yıl oldu. 7 Kasım’da kızı Esther Rose McGregor’ı kucağına alan Ewan McGregor ayrıca aynı yıl Orange Film Survey tarafından yapılan ankette en iyi sekizinci İngiliz aktör seçildi. Aynı yıl Ridley Scott yönetimindeki Black Hawk Down filminde de rol aldıktan sonra, 2003’te Renée Zellweger’la 1960'ların New York’unda geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı Down With Love filmini çevirdi. Ewan McGregor 2004’te yakın arkadaşı Charley Boorman’la birlikte motosikletle dünyayı dolaştı. Aynı zamanda UNICEF elçisi de olan McGregor bu gezi kapsamında gittikleri Mongolya’dan 4 yaşında bir kız çocuğu evlat edindi.

2005’te kazandığı gişe başarısıyla adından söz ettiren filmi The Island’da oynadı. The Island’ı aynı yıl çekilen Stay ve 2006’da art arda çekilen Miss Potter, Scenes of a Sexual Nature ve Stormbreakerfilmleri takip etti.

2015'te Johnny Depp, Paul Bettany gibi isimlerle Üç Kağıtçı Mortdecai filmini çıkardı.

McGregor; Danny Boyle, Irvine Welsh ve John Hodge üçlüsüyle 20 yıl sonra yeniden bir araya gelerek T2:Trainspotting'i çekti.

Filmografi

2017 T2: Trainspotting 
2016 American Pastoral 
2015 Üç Kağıtçı Mortdecai 
2014 Son of a Gun 
2014 Jane Got a Gun 
2013 Jack the Giant Slayer 
2013 August: Osage County 
2012 Kıyamet Günü 
2011 Perfect Sense 
2011 Salmon Fishing in the Yemen 
2010 The Ghost Writer 
2010 Nanny McPhee and the Big Bang 
2010 Beginners 
2009 I Love You Phillip Morris 
2009 Amelia 
2009 Melekler ve Şeytanlar 
2009 I, Lucifer 
2008 Deception 
2008 The Great Pretender 
2008 Incendiary 
2008 Jackboots on Whitehall (Seslendirme)
2007 Cassandra'nın Rüyası 
2006 Scenes of a Sexual Nature 
2006 Miss Potter 
2006 Stormbreaker 
2005 Robots (Seslendirme)
2005 Valiant (Seslendirme)
2005 Star Wars Episode III: Revenge of the Sith 
2005 Ada
2005 Stay 
2003 Down with Love 
2003 Young Adam 
2003 Faster (Seslendirme)
2003 Big Fish 
2002 Star Wars Episode II: Attack of the Clones 
2001 Moulin Rouge! 
2001 Black Hawk Down 
2000 Nora 
1999 Star Wars Episode I: The Phantom Menace 
1999 Rogue Trader 
1999 Eye of the Beholder 
1998 Desserts 
1998 Velvet Goldmine 
1998 Little Voice 
1997 Nightwatch 
1997 The Serpent's Kiss 
1997 A Life Less Ordinary 
1996 Trainspotting 
1996 The Pillow Book 
1996 Emma 
1996 Brassed Off 
1995 Blue Juice 
1994 Shallow Grave 
1993 Being Human 

Ödülleri

1994 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Shallow Grave
1996 İskoç BAFTA Ödülleri - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Trainspotting
1996 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Trainspotting
1996 ALFS Ödülleri - Yılın İngiliz British Erkek Oyuncusu, Trainspotting
1997 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, A Life Less Ordinary
2001 ALFS Ödülleri - Yılın İngiliz British Erkek Oyuncusu, Moulin Rouge!
2001 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Moulin Rouge!
2001 MTV Film Ödülü - En İyi Müzik İkilisi (Nicole Kidman'la birlikte), Moulin Rouge!
2001 Altın Uydu Ödülleri - Bir Sinema Filminde, Komedide veya Müzikalde En İyi Erkek Oyuncu Performansı, Moulin Rouge!
2003 İskoç BAFTA Awards - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Young Adam

Görev Aldığı Yapımlar

Ewan McGregor Fotoğrafları

Ewan McGregor İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler