Halil Ergün

Halil Ergün

Halil Ergün
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 01.01.1946

Doğum Yeri: Bursa, Türkiye

1946 yılında, Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Müşküle Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaokulu İznik'te okudu. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. 

Halk Oyuncuları'nda Teneke adlı oyunla profesyonel oldu. Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile Ankara Birlik Sahnesi'ni kurdu. 1974 yılında Yılmaz Güney'in senaryosu olan Yol filmiyle sinemaya başladı.

Son olarak 2006 yılından 2010 kadar Kanal D'de yayınlanan Yaprak Dökümü adlı dizide Ali Rıza Tekin karakterini canlandırmaktaydı. İstanbul'da yaşamaktadır.

Filmografisi 
  • Gün Akşam Oldu (2011)
  • Görünmeyen (2010) - Barok Celil
  • Kırmızı Işık (2008) - Sunucu
  • Yeşilçam Denizi Yeniden (2008)
  • Ben Fazla Kalmayacağım (2007) - Hakim
  • Mülteci (2007)
  • Yaprak Dökümü (2006 - 2010) - Ali Rıza Tekin
  • Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç (2005) - Kendisi
  • Yolda / Rüzgar Geri Getirirse (2005) - Yılmaz Güney
  • Kalbin Zamanı (2004) - Cemil
  • Büyük Yalan (2004) - Ethem Vardarlı
  • Pembe Patikler (2002) - Cihangir
  • Abdülhamit Düşerken (2002) - Talat Bey
  • Şöhret Sandalı (2001)
  • Gökten Düşen Hazine (2000)
  • Yara (1998) - Amca
  • Hamam (1997) - Osman
  • Baba Evi (1997) - Mahmut
  • Hollywood Kaçakları (1996) - Tuna
  • Ali / Sakın Arkana Bakma (1996)
  • Hoşçakal İstanbul (1996) - Numan Bey
  • Mum Kokulu Kadınlar (1996) - İhsan
  • Özlem...Düne, Bugüne, Yarına (1995)
  • Böcek (1995) - Recai Bey
  • Bir Yanımız Bahar Bahçe (1994)
  • Yolcu (1994) - İstasyon Şefi
  • Mavi Sürgün (1993)
  • Yorgun Savaşçı (1993)
  • Balkan Balkan (1993)
  • Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri (1992)
  • Kurşun Adres Sormaz (1992)
  • Seni Seviyorum Rosa (1992)
  • Mem-ü Zin (1991)
  • Zombıe Ja Kummitusjuna (1991)
  • Yıldızlar Gece Büyür (1991)
  • Uzlaşma (1991)
  • Suyun Öte Yanı (1991)
  • Düğün (1990)
  • Gün Ortasında Karanlık (1990)
  • Boynu Bükük Küheylan (1990)
  • Kiraz Çiçek Açıyor (1990)
  • Film Bitti (1989)
  • Çaylar Şirketten (1989)
  • Sahibini Arayan Madalya (1989) - Aslan Bey
  • Hüzün Çemberi (1988)
  • Kızın Adı Fatma (1988)
  • Yaşarken Ölmek (1988)
  • Kadın Dul Kalınca (1988) - Melih
  • 72. Koğuş (1987)
  • Bir Günah Gibi (1987)
  • Zincir (1987) - Zülfo
  • Deniz Kızı (1987) - Halil
  • Katırcılar (1987) - Abdurrahman
  • Bütün Kuşlar Vefasız (1987)
  • Sis (1987) - İbrahim
  • Unutamadığım (1987)
  • Yasemin (1987) - Yakup
  • Bekçi (1986)
  • Güneşe Köprü (1986)
  • Nisan Bitti (1986)
  • Kırlangıç Fırtınası (1985) - Kemal
  • Gülüşan (1985) - Mestan
  • Bugünün Saraylısı (1985)
  • Güneş Doğarken (1984)
  • Kaşık Düşmanı (1984)
  • Şalvar Davası (1983)
  • Küçük Ağa (1983) - Çerkes Ethem
  • Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981) - Yavuz
  • Yol (1981) - Mehmet Salih
  • Annem Annem (1980)
  • Yolcular (1979)
  • Kuma (1979) - Koca
  • Maden (1978)
  • Merhaba (1976)
  • Yarış (1975)
  • İzin (1975) - İbrahim
  • Senaryo yazarı [değiştir]
  • Kırlangıç Fırtınası (1985)
  • Merhaba (1976)
Ödülleri
  • 1990 Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Film Bitti
  • 1995 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Böcek
  • 1995 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Böcek
  • 1996 Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Böcek
  • 1997 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği En İyi Oyuncu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Mum Kokulu Kadınlar
  • 1997 Orhon Murat Arıburnu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Mum Kokulu Kadınlar
  • 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü

Görev Aldığı Yapımlar

Halil Ergün Fotoğrafları

Halil Ergün İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları