Haluk Bilginer

Haluk Bilginer

Haluk Bilginer
Oyuncu

Doğum Tarihi: 5.6.1954

Doğum Yeri: İzmir, Türkiye

Türk oyuncu ve tiyatro yönetmeni. Tam adı Nihat Haluk Bilginer'dir.

5 Haziran 1954 günü sigortacı Tahsin Bey ile ev hanımı Bedriye Hanım'ın üç çocuğunun ortancası olarak dünyaya gelmiştir. İzmir Türk Koleji mezunudur. Lise son sınıfta okulunun tiyatro koluna girdi ve Cahit Gürkan'ın öğrencisi oldu. Demokrat İzmir Gazetesi'nin açtığı liselerarası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü aldı. Jürideki tiyatro müdürü Ragıp Haykır'ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyuncu olarak çalıştı. Gençlik yıllarında İngiltere'de ünlendi. Öyle ki, İngiltere'deki bir dergiye 'en seksi Türk' başlığıyla kapak oldu.

1987 yılında ilk defa Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için İstanbul'a geldi ve bu filmin setinde 1992'de evleneceği Zuhal Olcay ile tanıştı. Hayatını bir süre İstanbul-Londra arasında sürdürdü. 1992'de evlendikten sonra çift, Hollywood'da 'Indiana Jones' dizisinde, Türkiye'de de Yavuz Özkan'ın 'İki Kadın' filminde birlikte rol aldı. 1996'da Tomris Giritlioğlu'nun 80. Adım filminde, ardından 'İstanbul Kanatlarımın Altında', 'Usta Beni Öldürsene' ve 'Masumiyet' gibi ödüllü filmlerde rol aldı.

Oyunculuğunu tiyatro sahnesinde sürdürmek isteyen Haluk Bilginer, 1990 yılında Ahmet Levendoğlu ve Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu'nu kurdu. Tiyatro Stüdyosu`nun Aldatma (Harold Pinter), Kan Kardeşleri (Willy Russell), Derin Bir Soluk Al (Ben Elton), Çöplük (Turgay Nar), Histeri (Terry Johnson) ve Balkon (Jean Genet) oyunlarında başrolleri üstlendi. 1993'te Türkiye'nin ilk reality showu olan Sıcağı Sıcağına'yı sundu. Bir tiyatro salon sahibi olmak için Odeon Sineması'nı kiralayıp inşaata başladı ancak 1996'da çıkan yangınla bütün emekler boşa gitti; yine de yılmayan Bilginer ve Olcay topluluktan ayrılarak 1999'da Moda'da baştan yaptıkları bir salonda Oyun Atölyesi'ni kurdular. 1992 yılında evlendiği Zuhal Olcay'dan 2004 yılında ayrıldı. Pop müzik sanatçısı Aşkın Nur Yengi ile 2006 yılında evlenen sanatçının bu evlilikten Nazlı adında bir kızı bulunmaktadır. 2012 yılında Aşkın Nur Yengi ile boşanmıştır.

Filmografi

2017 Osmanlı Subayı
2016 Kırık Kalpler Bankası
2016 Ben-Hur
2016 Trendy
2016 Refuge
2016 Buz Devri: Büyük Çarpışma (Seslendirme)
2014 Rosewater
2014 Kış Uykusu
2013 Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu
2012 The Reluctant Fundamentalist
2012 Çanakkale Çocukları
2012 Buz Devri: Kıtalar Ayrılıyor (Seslendirme)
2011 W.E.
2010 Oyuncak Hikayesi-3 (Seslendirme)
2010 New York'ta Beş Minare
2009 The International
2009 Buz Devri: Dinozorların Şafağı (Seslendirme)
2009 Suluboya
2009 7 Kocalı Hürmüz
2009 Buz Devri: Erime Başlıyor (Seslendirme)
2008 Devrim Arabaları
2008 Güneşin Oğlu
2007 Polis
2006 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2006 Kısık Ateşte 15 Dakika
2004 Hırsız Var!
2003 Neredesin Firuze?
2002 Hititler
2002 Buz Devri (Seslendirme)
2001 Buffalo Soldiers
2000 Filler ve Çimen
1999 Sihirli Oyuncakçı (Seslendirme)
1999 Fasulye
1999 Oyuncak Hikayesi-2 (Seslendirme)
1999 Harem Suare
1999 Güle Güle
1997 Nihavend Mucize
1997 Masumiyet
1997 Usta Beni Öldürsene
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında
1996 80. Adım
1995 Oyuncak Hikayesi (Seslendirme)
1992 İki Kadın
1992 The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert
1991 Memories of Midnight
1991 Ölür Ayak
1987 Kara Sevdalı Bulut
1987 Ishtar
1987 Lionheart
1986 Half Moon Street

Televizyon

2017 Kara Yazı
2016 New Blood
2015 Komedi Türkiye (Jüri)
2014 Kaçak
2012 Hayatımın Rolü
2012 Acayip Hikayeler
2011 İstanbul'un Altınları
2010 Ezel
2010 Cuma'ya Kalsa
2009 Sıkı Dostlar
2008 Nerde Kalmıştık?
2008 Anında Görüntü Show
2008 Spooks
2007 Sevgili Dünürüm
2005 Yine de Aşığım
2004 Sayın Bakanım
2002 Ti Show
2001 Tatlı Hayat
2001 Karanlıkta Koşanlar
2001 Cesur Kuşku
2000 Borsa
2000 Eyvah Kızım Büyüdü
1998 Eyvah Babam
1997 Medeni Haller
1997 Kördüğüm
1994 Gülşen Abi
1993 Son Söz Sevginin
1993 Sıcağı Sıcağına (Reality Show)
1991 Safiyedir Kızın Adı
1987 Gecenin Öteki Yüzü
1987 Ateşten Günler
1985 EastEnders
1981 Bergerac

İnternet Dizileri

2017 Masum

Tiyatro

My Fair Lady (İngiltere)
Kafkas Tebeşir Dairesi Lady (İngiltere)
Macbeth Lady (İngiltere)
Pal Joey Lady (İngiltere)
Belami Lady (İngiltere)
Phantom of the Opera Lady (İngiltere)
Aldatma
Kan Kardeşleri
Derin Bir Soluk Al
Çöplük
Histeri
Balkon
Dolu Düşün Boş Konuş
Ayrılış
Ermişler ya da Günahkarlar
Cimri
Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü
Atinalı Timon
Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler
7
Don Juan'ın Gecesi
Antonius ile Kleopatra
Nehir

Yönettiği Tiyatro Oyunları

Dolu Düşün Boş Konuş
Nehir

Ödülleri

1997 1. Afife Tiyatro Ödülleri - Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu, Histeri
1997 34. Altın Portakal Film Festivali - En iyi yardımcı erkek oyuncu, Masumiyet
1998 10. Ankara Uluslararası Film Festivali - En iyi erkek oyuncu, Masumiyet
2004 9. Sadri Alışık Ödülleri - En iyi erkek oyuncu, Neredesin Firuze?
2005 9. Afife Tiyatro Ödülleri - Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu, Cimri
2006 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması - En İyi Erkek Oyuncu, Polis
2006 10. Afife Tiyatro Ödülleri - Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu, Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü
2010 37. Hürriyet Altın Kelebek Ödülleri - En iyi erkek komedi oyuncusu

Görev Aldığı Yapımlar

Haluk Bilginer Fotoğrafları

Haluk Bilginer İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler