Haluk Bilginer

Haluk Bilginer

Haluk Bilginer
Oyuncu

Doğum Tarihi: 05.06.1954

Doğum Yeri: İzmir, Türkiye

5 Haziran 1954 günü sigortacı Tahsin Bey ile ev hanımı Bedriye Hanım'ın üç çocuğundan ortancası olarak dünyaya geldi. İzmir Türk Koleji mezunudur. Lise son sınıfta okulunun tiyatro koluna girdi ve Cahit Gürkan'ın öğrencisi oldu. Demokrat İzmir Gazetesi'nin açtığı liselerarası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü aldı. Jürideki tiyatro müdürü Ragıp Haykır'ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyuncu olarak çalıştı.Gençlik yıllarında İngiltere'de ünlendi. Öyle ki, İngiltere'deki bir dergiye 'en seksi Türk' başlığıyla kapak oldu.

1987 yılında ilk defa Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için İstanbul'a geldi ve bu filmin setinde 1992'de evleneceği Zuhal Olcay ile tanıştı. Hayatını bir süre İstanbul-Londra arasında sürdürdü. 1992'de evlendikten sonra çift, Hollywood'da 'Indiana Jones' dizisinde, Türkiye'de de Yavuz Özkan'ın 'İki Kadın' filminde birlikte rol aldı.1996'da Tomris Giritlioğlu'nun 80. Adım filminde, ardından 'İstanbul Kanatlarımın Altında', 'Usta Beni Öldürsene', ve 'Masumiyet' gibi ödüllü filmlerde rol aldı.

Oyunculuğunu tiyatro sahnesinde sürdürmek isteyen Haluk Bilginer, 1990 yılında Ahmet Levendoğlu ve Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu'nu kurdu. Tiyatro Stüdyosu`nun Aldatma (Harold Pinter), Kan Kardeşleri (Willy Russell), Derin Bir Soluk Al (Ben Elton), Çöplük (Turgay Nar), Histeri (Terry Johnson) ve Balkon (Jean Genet) oyunlarında başrolleri üstlendi. Bir tiyatro salon sahibi olmak için Odeon Sineması'nı kiralayıp inşaata başladı ancak 1996'da çıkan yangınla bütün emekler boşa gitti; yine de yılmayan Bilginer ve Olcay topluluktan ayrılarak 1999'da Moda'da baştan yaptıkları bir salonda Oyun Atölyesi'ni kurdular. Pop müzik sanatçısı Aşkın Nur Yengi ile 2006 yılında evlenen sanatçının bu evlilikten Nazlı adında bir kızı bulunmaktadır.

Filmografisi
 
Rol Aldığı Filmler

2000'ler
  • W.E, 20011
  • New York'ta 5 Minare, 2010
  • The International, 2009
  • Suluboya, 2009
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 2009
  • Devrim Arabaları, 2008
  • Güneşin Oğlu, 2008
  • Polis, 2007
  • Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü, 2006
  • Kısık Ateşte 15 Dakika, 2006
  • Hırsız Var, 2005
  • Hititler, 2003
  • Neredesin Firuze, 2003
  • Filler ve Çimen, 2001
  • Buffalo Soldiers, 2001
  • Fasulye, 2000
1990'lar
  • Harem Suare, 1999
  • Güle Güle, 1999
  • Nihavend Mucize, 1997
  • Masumiyet, 1997
  • Usta Beni Öldürsene, 1997
  • İstanbul Kanatlarımın Altında, 1996
  • 80. Adım, 1996
  • İki Kadın, 1992
  • Kara Sevdalı Bulut, 1991
  • Memories of Midnight, 1991
  • Ölür Ayak, 1990
  • Ishtar, 1987
  • Lionheart, 19887
  • Half Moon Street, 1986
Televizyon Dizileri
  • Ezel (2010) - Kenan Birkan
  • EastEnders (BBC, Londra 250 bölüm)
  • The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert (1992) (Albay Ismet Bey)
  • Gecenin Öteki Yüzü
  • Ateşten Günler
  • Safiyedir Kızın Adı
  • Borsa
  • Son Söz Sevginin
  • Gülşen Abi
  • Eyvah Babam
  • Eyvah Kızım Büyüdü
  • Tatlı Hayat
  • Karanlıkta Koşanlar
  • Cesur Kuşku
  • Yine de Aşığım
  • Hayat İşte
  • Sayın Bakanım
  • Sevgili Dünürüm
  • Spooks (BBC, 2008. 1 bölüm 3. Seri 6. Bölüm.)
  • Nerde Kalmıştık?
  • Sıkı Dostlar
  • Cuma'ya Kalsa
  • İstanbul'un Altı
Tiyatro

İngiltere
  • My Fair Lady
  • Kafkas Tebeşir Dairesi
  • Macbeth,
  • Pal Joey
  • Belami (West End`de Ken Hill`in)
  • Phantom of the Opera
Türkiye
  • Aldatma (Harold Pinter)
  • Kan Kardeşleri (Willy Russell)
  • Derin Bir Soluk Al (Ben Elton)
  • Çöplük (Turgay Nar)
  • Histeri (Terry Johnson)
  • Balkon (Jean Genet)
  • Dolu Düşün Boş Konuş (Steven Berkoff, 1999),
  • Ayrılış (Tom Kempinsky, 2000)
  • Ermişler ya da Günahkarlar (Anthony Horowıtz, 2002)
  • Cimri (Moliere, 2004)
  • Jeanne d’Arc’ın öteki ölümü (Stefan Tsanev, 2005)
  • Atinalı Timon (W. Shakespeare, 2006)
  • Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler (Eric-Emmanuel Schmitt, 2007)
  • '7' (William Shakespeare, 2009)
Aldığı ödüller
  • 34. Antalya Film Şenliği, Masumiyet, en iyi yardımcı erkek oyuncu, 1997
  • 10. Ankara Film Festivali, Masumiyet, en iyi erkek oyuncu, 1998
  • 9. Sadri Alışık Ödülleri, Neredesin Firuze, en iyi erkek oyuncu, 2004
  • 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması, 'En İyi Erkek Oyuncu' Ödülü (Polis)
  • 37. Hürriyet Altın kelebek ödülü, En iyi erkek komedi oyuncusu, 2010

Görev Aldığı Yapımlar

Haluk Bilginer Fotoğrafları

Haluk Bilginer İle İlgili Haberler