Harrison Ford

Harrison Ford

Harrison Ford
Oyuncu

Doğum Tarihi: 13.7.1942

Doğum Yeri: Chicago, ABD

Harrison Ford, Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikalı sinema oyuncusudur. 


En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği 'Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı' listeisnde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar $, dünya çapında ise 6 milyar $ civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı 'Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı' listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında 'People' dergisi tarafından yaşayan en seksi adam şeçildi.

Hayatı

13 Temmuz 1942'de radyo oyuncusu Dorothy Nidelman ve oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi Christopher Ford'un oğlu olarak Illionis, Chicago'da dünyaya geldi. Babası Alman ve İrlanda kökenli bir Katolik, annesi ise Belarus kökenli Aşkenazi'dir. Harrison küçüklüğünde izciydi. Maine East High School'da kızlar tarafından pasif ve başarısız bulunan Ford, WMTH-FM adlı radyoda çalıştı.

Ford'un anne tarafından büyükannesi ve dedesi Anna Lifschutz ve Harry Nidelman Belarus kökenli, baba tarafından büyükannesi ve dedesi olan Florence Veronica Niehaus ve John Fitzgerald Ford, Alman kökenli İrlandalı katoliklerdir.

Üyesi olduğu Boy Scouts of America’da başarılı olan Ford, 1960 yılında Park Ridge, Illinois'teki Maine East High School okulundan mezun oldu. Üniversite eğitimi için Wisconsin'deki Ripon College okuluna gitti. Burada Sigma Nu isimli derneğe katılan Ford, kızlarla tanışabilme umudu adına okuldaki drama derslerine de katılıyordu. Brothers Gross isimli folk müzik yapan grupta da yer alan Harrison, eğitimini tamamlayamadan şehirden ayrıldı.

Kariyeri

1964 senesinde Los Angeles şehrine gelen Ford, Clumbia Pictures'in 'Genç Yetenekler' isimli programında küçük roller canlandıran Ford haftada 150 dolar maaş alıyordu. Bunları takiben ilk eşi olan Mary Marquardt ile evlendi. Sonra da ilk sinema filmi olan Dead Heat on a Merry-Go-Round'da rol aldı. Bu filmden sonra da Luv adlı yapımda rol aldı. A Time for to Kill adlı western türü filmde başrolü almadan önce, ilk oğlu Benjamin Ford doğdu. Universal Studios'un Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, ave Kung Fu TV dizislerinde oynayan Ford, sinema filmlerinde oynayamadığı için sıkkındı. İkinci oğlu Willard Ford 1969 yılında dünyaya gelince marangozluk yapmaya başladı.Aktör bu sebeple The Doors'un konserlerinde çalıştı.

George Lucas evinin tamiri için Ford'u çağırınca aktöre de şans doğdu. Zira çıkış yapabileceği bir film arayan Ford, Akademi Ödülleri'ne aday olan American Grafitti filminde rol alınca sinemaya geri döndü. 1974 yılında The Godfather filmleri ile tanınan Francis Ford Coppola, Konuşma adlı yeni filminde başrolleri Gene Hackman ile Harrison Ford'a verdi.

Harrison Ford'un oynadığı filmler içerisinde performansını en çok beğendiği yapım The Mosquito Coast adlı filmdir. En sevdiği ise Indiana Jones sersindeki karakteri.

Filmografisi

1966-Dead Heat on a Merry-Go-Round
1967-Luv
1967-A Time for Killing
1968-Journey to Shiloh
1968-The Mod Squad
1970-Zabriskie Point
1970-Getting Straight
1970-The Intruders
1971-Dan August
1973-American Graffiti
1974-The Conversation
1975-Judgment
1976-Dynasty
1977-The Possessed
1977-Star Wars
1977-Heroes
1978-Force 10 from Navarone
1978-The Star Wars Holiday Special
1979-Apocalypse Now
1979-Hanover Street
1979-The Frisco Kid
1979-More American Graffiti
1980-The Empire Strikes Back
1981-Raiders of the Lost Ark
1982-E.T. the Extra-Terrestrial
1982-Blade Runner
1983-Return of the Jedi
1984-Indiana Jones and the Temple of Doom
1985-Witness
1986-The Mosquito Coast
1988-Frantic
1988-Working Girl
1989-Indiana Jones and the Last Crusade
1990-Presumed Innocent
1991-Regarding Henry
1992-Patriot Games
1993-Young Indiana Jones and the Mystery of the Blues
1993-The Fugitive
1994-Jimmy Hollywood
1994-Clear and Present Danger
1995-Sabrina
1997-The Devil's Own
1997-Air Force One
1998-Six Days Seven Nights
1999-Random Hearts
2000-What Lies Beneath
2002-K-19: The Widowmaker
2003-Hollywood Homicide
2004-Water to Wine
2006-Firewall
2008-Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008-Dalai Lama Renaissance
2009-Crossing Over
2009-Brüno
2010-Extraordinary Measures
2010-Morning Glory
2011-Cowboys & Aliens
2013-42
2013-Paranoia
2013-Ender's Game
2013-David Blaine: Real or Magic
2013-Anchorman 2: The Legend Continues
2014-The Expendables 3
2015-The Age of Adaline
2015-Star Wars: The Force Awakens

Görev Aldığı Yapımlar

Harrison Ford Fotoğrafları

Harrison Ford İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları