Harrison Ford

Harrison Ford

Harrison Ford
Oyuncu

Doğum Tarihi: 13.07.1942

Doğum Yeri: Chicago, ABD

Harrison Ford, Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikalı sinema oyuncusudur. En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği 'Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı' listeisnde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar $, dünya çapında ise 6 milyar $ civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı 'Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı' listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında 'People' dergisi tarafından yaşayan en seksi adam şeçildi.

Hayatı

13 Temmuz 1942'de radyo oyuncusu Dorothy Nidelman ve oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi Christopher Ford'un oğlu olarak Illionis, Chicago'da dünyaya geldi. Babası Alman ve İrlanda kökenli bir Katolik, annesi ise Belarus kökenli Aşkenazi'dir. Harrison küçüklüğünde izciydi. Maine East High School'da kızlar tarafından pasif ve başarısız bulunan Ford, WMTH-FM adlı radyoda çalıştı.

Ford'un anne tarafından büyükannesi ve dedesi Anna Lifschutz ve Harry Nidelman Belarus kökenli, baba tarafından büyükannesi ve dedesi olan Florence Veronica Niehaus ve John Fitzgerald Ford, Alman kökenli İrlandalı katoliklerdir.

Üyesi olduğu Boy Scouts of America’da başarılı olan Ford, 1960 yılında Park Ridge, Illinois'teki Maine East High School okulundan mezun oldu. Üniversite eğitimi için Wisconsin'deki Ripon College okuluna gitti. Burada Sigma Nu isimli derneğe katılan Ford, kızlarla tanışabilme umudu adına okuldaki drama derslerine de katılıyordu. Brothers Gross isimli folk müzik yapan grupta da yer alan Harrison, eğitimini tamamlayamadan şehirden ayrıldı.

Kariyeri

1964 senesinde Los Angeles şehrine gelen Ford, Clumbia Pictures'in 'Genç Yetenekler' isimli programında küçük roller canlandıran Ford haftada 150 dolar maaş alıyordu. Bunları takiben ilk eşi olan Mary Marquardt ile evlendi. Sonra da ilk sinema filmi olan Dead Heat on a Merry-Go-Round'da rol aldı. Bu filmden sonra da Luv adlı yapımda rol aldı. A Time for to Kill adlı western türü filmde başrolü almadan önce, ilk oğlu Benjamin Ford doğdu. Universal Studios'un Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, ave Kung Fu TV dizislerinde oynayan Ford, sinema filmlerinde oynayamadığı için sıkkındı. İkinci oğlu Willard Ford 1969 yılında dünyaya gelince marangozluk yapmaya başladı.Aktör bu sebeple The Doors'un konserlerinde çalıştı.

George Lucas evinin tamiri için Ford'u çağırınca aktöre de şans doğdu. Zira çıkış yapabileceği bir film arayan Ford, Akademi Ödülleri'ne aday olan American Grafitti filminde rol alınca sinemaya geri döndü. 1974 yılında The Godfather filmleri ile tanınan Francis Ford Coppola, Konuşma adlı yeni filminde başrolleri Gene Hackman ile Harrison Ford'a verdi.

Harrison Ford'un oynadığı filmler içerisinde performansını en çok beğendiği yapım The Mosquito Coast adlı filmdir. En sevdiği ise Indiana Jones sersindeki karakteri.

Filmografisi

2010'lar

    Cowboys and Aliens, 2011

2000'ler

    What Lies Beneath, 2000
    K-19: The Widowmaker, 2002
    Hollywood Homicide, 2003   
    Water to Wine, 2004
    Firewall, 2006
    Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008
    Crossing Over, 2008

1990'lar

    Presumed Innocent, 1990
    Regarding Henry, 1991
    Patriot Games, 1992
    The Young Indiana Jones Chronicles, 1993
    The Fugitive, 1993
    Clear and Present Danger, 1994
    Sabrina, 1995
    The Devil's Own, 1997
    Air Force One, 1997
    Six Days Seven Nights, 1998
    Random Hearts, 1999

1980'ler


    Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, 1980
    Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, 1981
    Blade Runner, 1982
    Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, 1983
    Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984
    Witness, 1985
    The Mosquito Coast, 1986
    Frantic, 1988
    Working Girl, 1988
    Indiana Jones and the Last Crusade, 1989

1970'ler

    Zabriskie Point, 1970
    Getting Straight, 1970
    The Intruders, 1970
    Dan August, 1971
    Gunsmoke, 1972
    Gunsmoke, 1973
    American Graffiti, 1973
    Kung Fu (TV series), 197
    The Conversation, 1974
    Petrocelli, 1974
    Judgement: The Court Martial of Lieutenant William Calley, 1975
    Dynasty, 1976
    The Possessed, 1977
    Star Wars Episode IV: A New Hope, 1977
    Heroes, 1977
    Force 10 from Navarone, 1978
    The Star Wars Holiday Special, 1978
    Apocalypse Now, 1979
    Hanover Street, 1979
    The Frisco Kid, 1979
    More American Graffiti, 1979

1960'lar

    Dead Heat on a Merry-Go-Round, 1966
    Luv, 1967
    A Time for Killing, 1967
    The Virginian, 1967
    Ironside, 1967
    Journey to Shiloh, 1968
    The Mod Squad, 1968
    My Friend Tony, 1969
    The F.B.I, 1969
    Love, American Style, 1969

Görev Aldığı Yapımlar

Harrison Ford Fotoğrafları

Harrison Ford İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları