Harrison Ford

Harrison Ford

Harrison Ford
Oyuncu

Doğum Tarihi: 13.07.1942

Doğum Yeri: Chicago, ABD

Harrison Ford, Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikalı sinema oyuncusudur. En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği 'Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı' listeisnde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar $, dünya çapında ise 6 milyar $ civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı 'Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı' listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında 'People' dergisi tarafından yaşayan en seksi adam şeçildi.

Hayatı

13 Temmuz 1942'de radyo oyuncusu Dorothy Nidelman ve oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi Christopher Ford'un oğlu olarak Illionis, Chicago'da dünyaya geldi. Babası Alman ve İrlanda kökenli bir Katolik, annesi ise Belarus kökenli Aşkenazi'dir. Harrison küçüklüğünde izciydi. Maine East High School'da kızlar tarafından pasif ve başarısız bulunan Ford, WMTH-FM adlı radyoda çalıştı.

Ford'un anne tarafından büyükannesi ve dedesi Anna Lifschutz ve Harry Nidelman Belarus kökenli, baba tarafından büyükannesi ve dedesi olan Florence Veronica Niehaus ve John Fitzgerald Ford, Alman kökenli İrlandalı katoliklerdir.

Üyesi olduğu Boy Scouts of America’da başarılı olan Ford, 1960 yılında Park Ridge, Illinois'teki Maine East High School okulundan mezun oldu. Üniversite eğitimi için Wisconsin'deki Ripon College okuluna gitti. Burada Sigma Nu isimli derneğe katılan Ford, kızlarla tanışabilme umudu adına okuldaki drama derslerine de katılıyordu. Brothers Gross isimli folk müzik yapan grupta da yer alan Harrison, eğitimini tamamlayamadan şehirden ayrıldı.

Kariyeri

1964 senesinde Los Angeles şehrine gelen Ford, Clumbia Pictures'in 'Genç Yetenekler' isimli programında küçük roller canlandıran Ford haftada 150 dolar maaş alıyordu. Bunları takiben ilk eşi olan Mary Marquardt ile evlendi. Sonra da ilk sinema filmi olan Dead Heat on a Merry-Go-Round'da rol aldı. Bu filmden sonra da Luv adlı yapımda rol aldı. A Time for to Kill adlı western türü filmde başrolü almadan önce, ilk oğlu Benjamin Ford doğdu. Universal Studios'un Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, ave Kung Fu TV dizislerinde oynayan Ford, sinema filmlerinde oynayamadığı için sıkkındı. İkinci oğlu Willard Ford 1969 yılında dünyaya gelince marangozluk yapmaya başladı.Aktör bu sebeple The Doors'un konserlerinde çalıştı.

George Lucas evinin tamiri için Ford'u çağırınca aktöre de şans doğdu. Zira çıkış yapabileceği bir film arayan Ford, Akademi Ödülleri'ne aday olan American Grafitti filminde rol alınca sinemaya geri döndü. 1974 yılında The Godfather filmleri ile tanınan Francis Ford Coppola, Konuşma adlı yeni filminde başrolleri Gene Hackman ile Harrison Ford'a verdi.

Harrison Ford'un oynadığı filmler içerisinde performansını en çok beğendiği yapım The Mosquito Coast adlı filmdir. En sevdiği ise Indiana Jones sersindeki karakteri.

Filmografisi

2010'lar

  Cowboys and Aliens, 2011

2000'ler

  What Lies Beneath, 2000
  K-19: The Widowmaker, 2002
  Hollywood Homicide, 2003 
  Water to Wine, 2004
  Firewall, 2006
  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008
  Crossing Over, 2008

1990'lar

  Presumed Innocent, 1990
  Regarding Henry, 1991
  Patriot Games, 1992
  The Young Indiana Jones Chronicles, 1993
  The Fugitive, 1993
  Clear and Present Danger, 1994
  Sabrina, 1995
  The Devil's Own, 1997
  Air Force One, 1997
  Six Days Seven Nights, 1998
  Random Hearts, 1999

1980'ler


  Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, 1980
  Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, 1981
  Blade Runner, 1982
  Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, 1983
  Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984
  Witness, 1985
  The Mosquito Coast, 1986
  Frantic, 1988
  Working Girl, 1988
  Indiana Jones and the Last Crusade, 1989

1970'ler

  Zabriskie Point, 1970
  Getting Straight, 1970
  The Intruders, 1970
  Dan August, 1971
  Gunsmoke, 1972
  Gunsmoke, 1973
  American Graffiti, 1973
  Kung Fu (TV series), 197
  The Conversation, 1974
  Petrocelli, 1974
  Judgement: The Court Martial of Lieutenant William Calley, 1975
  Dynasty, 1976
  The Possessed, 1977
  Star Wars Episode IV: A New Hope, 1977
  Heroes, 1977
  Force 10 from Navarone, 1978
  The Star Wars Holiday Special, 1978
  Apocalypse Now, 1979
  Hanover Street, 1979
  The Frisco Kid, 1979
  More American Graffiti, 1979

1960'lar

  Dead Heat on a Merry-Go-Round, 1966
  Luv, 1967
  A Time for Killing, 1967
  The Virginian, 1967
  Ironside, 1967
  Journey to Shiloh, 1968
  The Mod Squad, 1968
  My Friend Tony, 1969
  The F.B.I, 1969
  Love, American Style, 1969

Görev Aldığı Yapımlar

Harrison Ford Fotoğrafları

Harrison Ford İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları