Helen Mirren

Helen Mirren

Helen Mirren
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 26.7.1945

Doğum Yeri: Ilford, Essex, İngiltere

Oscar, BAFTA, Emmy, Altın Küre ve SAG ödülü sahibi İngiliz tiyatro, film ve televizyon oyuncusu.


Mirren, Ilyena Vasilievna Mironov olarak Chiswick, Batı Londradaki Queen Charlotte's Hastanesi'nde dünyaya geldi. Babası Vasiliy Petrovich Mironov (1913-1980), Rus kökenli, annesi Kathleen Alexandrina Eva Matilda (née Rogers; 1909-1980), İngiliz kökenliydi.[3] Mirren'ın baba tarafından büyükbabası Pyotr Vassilievich Mironov, bir Rus soylusu, Çarlık albayı ve diplomattı. 1917 Rus Devrimi sırasında Britanyaya bir silah anlaşmasının müzakeresi için gelen Mironov, ailesi ile birlikte buraya yerleşti. Mirren'ın büyük-büyük babalarından Rus mareşali Mikhail Kamensky, Napolyon Savaşları kahramanlarından biridir.
Babası kendisini Basil olarak tanımlamış ve aile ismini 1950'li yıllarda Mirren olarak değiştirmiştir. Mirren ailenin üç çocuğundan ikincisidir. Katherine ('Kate') isminden kendinden iki yaş büyük bir ablası ve adı büyükbabasından gelen Peter Basil isminde bir erkek kardeşi daha vardır.

Tiyatro
Mirren, 18 yaşında iken National Youth Theatre seçmelerine katıldı ve kabul edildi. 20 yaşında iken Old Vic tiyatrosunda oynanan, NYT yapımı Antony and Cleopatra oyununda Kleopatra'yı canlandırdı.
NYT ile yaptığı çalışmalardan sonra Mirren Royal Shakespeare Company (RSC)'de çalışmaya başladı. Burada Trevor Nunn'un 1966 uyarlaması The Revenger's Tragedyde Castiza, 1967'de All's Well That Ends Wellde Diana, 1968 yılında Troilus and Cressidada Cressida ve As You Like Itde Phebe karakterlerini canlandırdı. 1970'de The Two Gentlemen of Verona oyununda Julia, Gorky'nin Aldwych'de oynanan Enemies oyununda Tatiana ve 1971 yılında The Other Place'de oynanan Miss Julie oyununda başrol karakterini canlandırdı.

Filmografi
Herostratus (1967)
A Midsummer Night's Dream (1968)
Red Hot Shot (1969)
Age of Consent (1969)
Miss Julie (1972)
Savage Messiah (1972)
O Lucky Man! (1973)
Hamlet (1976)
The Quiz Kid (1979)
Caligula (1979)
Hussy (1980)
The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu (1980)
The Long Good Friday (1980)
Excalibur (1981)
Cal (1984)
2010: The Year We Make Contact (1984)
Faerie Tale Theater: The Little Mermaid (Television) (1984)
Heavenly Pursuits (1985)
Coming Through (1985)
White Nights (1985)
The Mosquito Coast (1986)
Pascali's Island (1988)
When the Whales Came (1989)
The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989)
Bethune: The Making of a Hero (1990)
The Comfort of Strangers (1990)
Where Angels Fear to Tread (1991)
The Hawk (1993)
Royal Deceit (1994)
The Madness of King George (1994)
The Snow Queen (1995)
Some Mother's Son (1996)
Critical Care (1997)
Sidoglio Smithee (1998)
The Prince of Egypt (1998) (voice)
The Passion of Ayn Rand (1999)
Teaching Mrs. Tingle (1999)
Greenfingers (2000)
The Pledge (2001) (cameo)
No Such Thing (2001)
Happy Birthday (2001)
Last Orders (2001)
Gosford Park (2001)
The Roman Spring of Mrs. Stone (2003)
Calendar Girls (2003)
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2004)
The Clearing (2004)
Raising Helen (2004)
Elizabeth I (2005)
Trailer for a Remake of Gora Vidal's Caligula (2005) (kıas film)
Shadowboxer (2005)
The Queen (2006)
National Treasure: The Book of Secrets (2007)
Inkheart (2008)
Angel Makers (2008)


Görev Aldığı Yapımlar

Helen Mirren Fotoğrafları

Helen Mirren İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler