İlyas Salman

İlyas Salman

İlyas Salman
Oyuncu, Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 14.1.1949

Doğum Yeri: Arguvan, Malatya, Türkiye

Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu ve yönetmen.

14 Ocak 1949 yılında Malatya ilinin Arguvan ilçesinde doğdu. Aslen Arguvan, Malatyalıdır. Arguvan ilçesi Asar mahallesi nüfusuna kayıtlıdır. Uzun yıllardır oynadığı Kürt tiplemeleri nedeniyle Kürt olarak kabul edildi ve bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında Türkmen Alevisi olduğunu belirtti.

Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun oldu. Konservatuvar'da eğitim görürken son sınıfta okulu bıraktı. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda 1997'den 2000 yılına kadar sahneye çıkmıştır. Son olarak Hasretim Sansürlüdür isimli bir şiir kitabı ve Türksolu dergisindeki makalelerinden oluşan Kırmızı Beyaz isimli bir kitabı çıkmıştır.

Kendisi sol görüşlüdür. Türkiye Komünist Partisi'nin Kartal'da yaptığı 1 Mayıs mitingine katılmıştır. Şu anda ise Türksolu dergisinde yazmaktadır.

Gülser Salman ile evlidir ve Devrim adında bir kızı, Temmuz Ali adında bir oğlu vardır.

1 Ekim 2009 tarihinden itibaren Bakırköy Sanat Merkezi'nde Ahmed Arif'in 'Hasretinden Prangalar Eskittim' kitabından şiirler okuyacağı 'Karanfil Kokuyor Cıgaram' isminde bir gösteri sahnelemeye başlamak istemişti. Gösterinin görsel yönetmeni oğlu Temmuz Salman'dı. Kızı Devrim Salman ise gösteride solistlik yapacaktı. Ancak İlyas Salman'ın bazı geçici sağlık sorunları sebebiyle bu çalışma bahsi geçen sanat merkezinde sunulamayıp bir süre ertelenmiştir.

Filmografisi

1977 Çöpçüler Kralı
1977 Baskın
1978 Kibar Feyzo
1978 Sultan
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1980 Yedi Kocalı Hürmüz
1980 Talihli Amele
1980 Banker Bilo
1980 İbişo
1980 Beş Parasız Adam
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle
1981 Çirkinler de Sever
1982 Dolap Beygiri
1982 Çiçek Abbas
1983 Aptal Kahraman
1983 Şaşkın Ördek
1983 Şekerpare
1984 Kızlar Sınıfı
1985 Ya Ya Ya Şa Şa Şa
1985 Uyanıklar Dünyası
1985 Ekmek Elden Su Gölden
1985 Para Babası
1985 Fakir Milyoner
1985 Sarı Öküz Parası
1985 Köfteci Holding
1985 Deliye Her Gün Bayram
1986 Sen Neymişsin Be Abi
1986 Arap Bilo
1986 Karaman'ın Koyunu
1986 Ben Milyoner Değilim
1986 Ava Giden Avlanır
1987 Aşk Peşinde
1987 Gönlü Bol
1988 Keklik Ali
1988 Aptal Aşık
1989 Afacan
1989 Kınalı Hanzo
1990 Aile Bağları (Senaryo-Yönetmen)
1990 Zavallı Ali (Senaryo-Yönetmen)
1992 Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes
1993 Kızlar Sınıfı
1994 Sarhoş
1994 Talihsiz Bilo
1994 Yoksa Yaşlandım mı?
1995 Naylon Karı
1995 Antika Kabadayı
1995 Karımı Aldatamam
1995 Tek Ayaklı Kuşlar
1995 Rambo Ramiz
1997 Yasemince
1997 Tatil Belası
1998 Gülerken Ağladık
2001 Fakiro
2003 Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü?
2003 Güneş de Karanlığa Düşer
2006 Sis ve Gece
2006 Adressiz Sorgular
2008 Ölüm Çiçekleri-Saraybosna
2010 Akasya Durağı (TV Dizisi)
2012 Lal Gece
2014 Mısır Adası

Oynadığı Klipler

2015 Arpak Kardeşler

Tiyatro

2000 Canavar Cafer
Gurbet Kuşları

Müzik-Şiir Albümleri

Yaram Sızlar
Söze Güneş Doğdu
Türkülerimiz Var Söylenecek
Aramayın Beni Başka Yerde
Dağların Ardı Nazlıdır
Doğdukları Yerde Doymayanlar
İnadına Türküler

Kitapları

2006 Hasretim Sansürlüdür

Yazıları

2007 Kırmızı Beyaz/Türksolu
2009 Hem Sosyalistim Hem de Kemalist

Ödülleri

19. Altın Koza Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Lal Gece

Görev Aldığı Yapımlar

İlyas Salman Fotoğrafları

İlyas Salman İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları