Jackie Chan

Jackie Chan

Jackie Chan
Oyuncu, Senarist, Ses, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 07.04.1954

Doğum Yeri: Hong Kong, Çin

Chan Kong-Sang ya da Jackie Chan Sing Lung ya da bilinen adıyla Jackie Chan dövüş ustası, aktör, yönetmen, figüran ve şarkıcıdır.

Filmlerinde; akrobatik dövüş stili, eğlenceli bir unsur oluşturan zamanlaması ve çevresindeki eşyaları silah olarak kullanması ile tanınır. Jackie Chan, 1962'den beridir 100'ün üstünde filmde oynamıştır. Hollywood Bulvarı'nda kendi adına yapılmış yıldızı vardır.

Filmlerinde çoğu zaman şarkıları da seslendirmektedir ve 1980'lerde başlayan bir pop müzik kariyeri de vardır.

Çin'deki iç savaştan kaçıp mülteci olarak 1960 yılında Avusturalya, Canberra'ya sığınmalarından önce Jackie Chan'in annesi ve babası Lee-Lee ve Charles Chan Hong Kong'taki Fransız büyükelçiliğinde kahyalık ve hizmetçilik yapıyorlardı. Chan Hong Kong'taki gelişme yıllarını bu elçilikte geçirmiştir. Chan'ın doğduğundaki Çince adı olan Chan Kong-Sang 'Hong Kong'ta doğdu' anlamına gelmektedir.1982'de Chan, Tayvanlı Lin Feng-Chiao ile evlendi.

Hong Kong'taki Pekin Opera okulunda; Usta Yu Jim Yuen 'den Sammo Hung, Yuen Biao, Yuen Qiu ve Corey Yuen gibi isimlerle birlikte eğitim almıştır.

Filmin bir çoğu Çin'de Hong Kong'da ve İngiltere'de çekilmiştir.

Bazı Chan filmlerinde Bruce Lee'nin filmlerinden alıntılar yapılmıştır. Örneğin, City Hunter(Şehir Avcısı) filminde geminin sinema salonunda Bruce Lee'nin bir filmi oynatılır ve dövüşürken yaptigi hareketlerin aynısını Jackie Chan de yapar.

Oyunculuk kariyerinde dublörlük ve figüranlık yaptığı filmler de görülür, Bruce Lee'nin başrolde oynadığı Ejder Kalesi filmi bunlardan biridir. Tehlikeli sahnelerin çoğunda dublör, ip veya özel efekt kullanmamıştır, bu yüzden pek çok kez kolundan, bacağından ve burnundan yaralanmıştır.

Özel Hayatı

Jackie Chan, 1982 yılında Tayvanlı aktris Lin Feng-Jiao (Joan Lin) ile evlendi. Aynı yıl iki oğlu oldu. Oğullarından biri şarkıcı ve aktör Jaycee Chan'dir. 1990 Miss Asya Güzellik Yarışmasının birincisi Elaine Ng Yi-Lei, 1999 yılında Jackie Chan'den hamile olduğunu açıkladı ve kamu spekülasyonlarından sonra Jackie Chan ile bir ilişki yaşadığını duyurdu. Kısa süre sonra Elaine Ng Yi-Lei, 19 Kasım 1999 tarihinde Etta Ng Chok Lam isminde bir kız çocuğu doğurdu. Jackie Chan ise Sadece Dünya'daki her adamın yaptığı bir hata işlediğini kabul ederek karşılık verdi. Ancak Elaine, Jackie Chan olmadan kızının çaresine bakmaya karar verdiğini açıkladı.

Jackie Chan'in ayrıca Şanghay'da yaşayan Austin Chan Chun-Hin adlı bir yeğeni vardır.

Jackie Chan akıcı bir şekilde Kantonca, Mandarin ve İngilizce konuşabilmekte ve aynı zamanda biraz, Almanca, Korece ve Japoncanın yanı sıra biraz İspanyolca konuşabilmektedir.

Chan, 2009 yılında Kamboçya Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

Jackie Chan bir Budistdir.

Filmografi

2010'lar

  • The Karate Kid, 2010
  • Kung Fu Panda 2, 2011
  • 2000'ler
  • Shanghai Noon, 2000
  • Rush Hour 2,, 2001
  • The Accidental Spy, 2001
  • The Tuxedo, 2002
  • The Medallion, 2003
  • The Twins Effect, 2003
  • Shanghai Knights, 2003
  • New Police Story, 2004
  • Twins Effect II, 2004
  • Around the World in 80 Days, 2004
  • Enter the Phoenix, 2004
  • The Myth, 2005
  • Everlasting Regret, 2005
  • Rob-B-Hood, 2006
  • Rush Hour 3, 2007
  • The Forbidden Kingdom, 2007
  • Kung Fu Panda, 2008
  • Run Papa Run, 2008
  • Wushu, 2008
  • Shinjuku Incident, 2009
  • The Spy Next Door, 2009
  • Junior Soldiers, 2009
1990'lar
  • Island of Fire, 1990
  • The Outlaw Brothers, 1990
  • Stage Door Johnny, 1990
  • Story of Kennedy Town, 1990
  • A Kid from Tibet, 1991
  • Armour of God II: Operation Condor, 1991
  • Angry Ranger, 1991
  • Beauty and the Beast, 1991
  • Police Story 3, 1992
  • The Twin Dragons, 1992
  • The Shootout, 1992
  • Once a Cop, 1993
  • City Hunter, 1993
  • Crime Story, 1993
  • Kin chan no Cinema Jack, 1993
  • Drunken Master II, 1994
  • Thunderbolt, 1995
  • Rumble in the Bronx, 1995
  • Police Story 4: First Strike, 1996
  • Mr. Nice Guy, 1997
  • An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn, 1997
  • Rush Hour, 1998
  • Who Am I, 1998
  • Hot War, 1998
  • King of Comedy, 1999
  • Gorgeous, 1999
  • Gen-X Cops, 1999
1980'ler
  • The Big Brawl, 1980
  • The Young Master, 1980
  • Read Lips, 1980
  • The Cannonball Run, 1981
  • The Gold-Hunters, 1981
  • Dragon Lord, 1982
  • Fantasy Mission Force, 1982
  • Fearless Hyena Part II, 1983
  • Winners and Sinners, 1983
  • Project A, 1983
  • Wheels on Meals, 1984
  • Cannonball Run II, 1984
  • Pom Pom, 1984
  • Police Story, 1985
  • Heart of Dragon, 1985
  • Ninja Thunderbolt, 1985
  • The Protector, 1985
  • My Lucky Stars, 1985
  • Twinkle, Twinkle Lucky Stars, 1985
  • Naughty Boys, 1986
  • Project A Part II, 1987
  • Armour of God, 1987
  • That Enchanting Night, 1987
  • Police Story 2, 1988
  • Dragons Forever, 1988
  • The Inspector Wears Skirts, 1988
  • Rouge, 1988
  • Miracles, 1989
  • The Inspector Wears Skirts II, 1989
1970'ler
  • A Touch of Zen, 1971
  • Fist of Fury, 1972
  • Enter the Dragon, 1973
  • Facets of Love, 1973
  • Eagle Shadow Fist, 1973
  • Kung Fu Girl, 1973
  • Little Tiger of Canton, 1973
  • Chinese Hercules, 1973
  • Fists of the Double K, 1974
  • The Golden Lotus, 1974
  • Police Woman, 1974
  • Supermen Against the Orient, 1974
  • All in the Family, 1975
  • Bruce Lee and I, 1975
  • No End of Surprises, 1975
  • The Himalayan, 1975
  • The Young Dragons, 1975
  • New Fist of Fury, 1976
  • Dance of Death, 1976
  • Shaolin Chamber of Death, 1976
  • Hand of Death, 1976
  • Killer Meteors, 1976
  • The Private Eyes, 1976
  • The 36 Crazy Fists, 1977
  • To Kill with Intrigue, 1977
  • Snake & Crane Arts of Shaolin, 1978
  • Magnificent Bodyguards, 1978
  • Snake in the Eagle's Shadow, 1978
  • Drunken Master, 1978
  • Spiritual Kung Fu, 1978
  • Half a Loaf of Kung Fu, 1978
  • Two in Black Belt, 1978
  • The Fearless Hyena, 1979
  • Dragon Fist, 1979
  • Immortal Warriors, 1979
  • Master With Cracked Fingers, 1979
1960'lar
  • Big and Little Wong Tin Bar, 1962
  • The Love Eterne, 1962
  • The Story of Qin Xiang Lin, 1964
  • The Eighteen Darts (Part 1), 1966
  • The Eighteen Darts (Part 2), 1966
  • Come Drink with Me, 1966

Görev Aldığı Yapımlar

Jackie Chan Fotoğrafları

Jackie Chan İle İlgili Haberler