James Franco

James Franco

James Franco
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yönetmen

Doğum Tarihi: 19.4.1978

Doğum Yeri: Kalifornia, ABD

Amerikalı oyuncu, senarist, film yapımcısı, yönetmen, yazar, ressam.

Biyografisi

James Franco, Kaliforniya'ya bağlı Palo Alto kasabasında dünyaya geldi. Annesi aslen yahudi olmasına rağmen yahudi olarak yetiştirilmedi. Palo Alto da Tom ve David isimli iki erkek kardeşiyle büyüdü. Bölge okulu olan Palo Alto Lisesi'nden mezun olduktan sonra (1996), Kaliforniya Üniversitesi'nde oyunculuk çalıştı. 1999 yılında da sinema ve televizyon dünyasına ilk adımını, Freaks and Geeks dizisiyle attı. Türkiye'de gösterime girip girmeyeceği bilinmeyen son iki filmi Milk ve Pineapple Express'tir. Milk filmi, eşcinsel haklarının ilk siyasi savunucusu Harvey Milk'in hayatını konu eder. (Başrolde Sean Penn Milk'i canlandırdı ve 2009 En Iyi Erkek Oyuncu Oscarını aldı). Franco ise gay rolü ile yılın yükselen oyuncusu odülüne layık görüldü. Kiz arkadaşı Ahna O'Reilly ile birlikteliği sona ermiştir. Ailesi California Palo Alto kendisi ise New York'ta yaşamaktadır.

2010 yılında 127 Saat filminde gösterdiği performansla 2011 Oscar ödüllerinde en iyi erkek oyuncu adayı olmuştur ve 127 Saat' teki rolüyle 8 tane festivalde en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır. Ve aynı zamanda Franco, Palo Alto, A California Childhood, Dangerous Book Four Boys, Strongest of the Litter, Actors Anonymous isimlerinde kitaplarını yayınlamıştır.

2011 yılında Anne Hathaway ile Oscar Ödülleri'ni sunmuştur. Yeni filminde Hugh Hefner'in gençliğini canlandıracaktır. Filmlerinden diğerleri ise This Is the End, Oz the Great and Powerful, Child of God, The Iceman, Lovelace ve Spring Breakers'dır.

Bilinmeyenleri

2010'da LA'da Museum of Contemporary Art'da dizi setindeki fotoğraflarından oluşan sergi açtı.
Saturday Night adlı bir belgesel çekip, yönetti.
Esquire'da kısa hikayeleri yayınlandı.
Küçükken Lockheed Martin'de okumak için burs kazanmış.
2006'da University of California Santa Barbara'da İngiliz Edebiyati okudu, 4 yıllık okulu 2 senede yüksek derece ile bitirdi.Hemen ardından New york'a taşındı ve Columbia Universitesi'nde yaratıcı yazarlık, New York Üniversitesi'nde senaryo yazarlığı okudu.
Yale Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyati doktorasi yapıyor.
En son sergisi The Dangerous Book for Boys'dur.

Filmografi

2018 Arctic Justice: Thunder Squad
2018 Pretenders
2017 The Institute
2017 The Disaster Artist
2017 Alien: Covenant
2017 Bukowski
2017 Zeroville
2017 The Heyday of the Insensitive Bastards
2017 Kill the Czar
2017 Actors Anonymous
2017 The Vault
2017 The Long Home
2016 The Labyrinth
2016 Goat
2016 Sausage Party
2016 Burn Country
2016 King Cobra
2016 The Caged Pillows
2016 In Dubious Battle
2016 Why Him?
2015 Don Quixote: The Ingenious Gentleman of La Mancha
2015 True Story
2015 Yosemite
2015 I Am Michael
2015 Queen of the Desert
2015 Every Thing Will Be Fine
2015 Wild Horses
2015 The Adderall Diaries
2015 The Little Prince
2015 Memoria
2015 The Night Before
2014 Veronica Mars
2014 Dawn of the Planet of the Apes
2014 Good People
2014 The Sound and the Fury
2014 The Interview
2013 Interior. Leather Bar.
2013 Oz the Great and Powerful
2013 This Is the End
2013 Lovelace
2013 As I Lay Dying
2013 Child of God
2013 Palo Alto
2013 Third Person
2013 Homefront
2013 Kink
2012 My Own Private River
2012 About Cherry
2012 The Iceman
2012 Spring Breakers
2012 The Color of Time (aka Tar)
2012 Maladies
2012 The Letter
2011 The Green Hornet
2011 Your Highness
2011 The Broken Tower
2011 Sal
2011 Rise of the Planet of the Apes
2010 Shadows and Lies
2010 Date Night
2010 Eat Pray Love
2010 Howl
2010 Love & Distrust
2010 127 Hours
2009 The Feast of Stephen
2008 Camille
2008 Pineapple Express
2008 Nights in Rodanthe
2008 Milk
2007 Spider-Man 3
2007 Knocked Up
2007 In the Valley of Elah
2007 Finishing the Game
2007 An American Crime
2007 Interview
2007 Good Time Max
2006 Tristan & Isolde
2006 Annapolis
2006 The Wicker Man
2006 Flyboys
2006 The Dead Girl
2006 The Holiday
2005 The Ape
2005 The Great Raid
2005 Fool's Gold
2004 Spider-Man 2
2003 The Company
2002 Sonny
2002 City by the Sea
2002 Spider-Man
2002 Deuces Wild
2001 Mean People Suck
2000 If Tomorrow Comes
2000 Whatever It Takes
1999 Never Been Kissed

Televizyon

2017 High School Lover
2017 The Deuce
2016 Angie Tribeca
2016 11.22.63
2016 Mother, May I Sleep with Danger?
2015 Deadbeat
2014 Saturday Night Live
2014 Naked and Afraid
2013 The Mindy Project
2013 Comedy Central Roast of James Franco
2012 FCU: Fact Checkers Unit
2012 Hollywood Heights
2011 83rd Academy Awards
2010 30 Rock
2009 General Hospital
2009 81st Academy Awards
2009 Saturday Night Live
2008 Saturday Night Live
2007 General Hospital: Night Shift
2001 James Dean
2001 The X-Files
2000 At Any Cost
1999 Profiler
1999 Freaks and Geeks
1998 To Serve and Protect
1997 Pacific Blue

Tiyatro

2014 Of Mice and Men

Web

2014 Making a Scene with James Franco
Video Oyunları

2013 Grand Theft Auto: V
2007 Spider-Man 3

Görev Aldığı Yapımlar

James Franco Fotoğrafları

James Franco İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler