Jean Reno

Jean Reno

Jean Reno
Oyuncu

Doğum Tarihi: 30.7.1948

Doğum Yeri: Kazablanka, Fas

Jean Reno olarak tanınan Fransız aktör. Tam adı Juan Moreno y Herrera-Jiménez'dir. Fransız, İngiliz, Japon, İspanyol ve İtalyan filmlerinde rol almasının yanında Kızıl Nehirler, Da Vinci Şifresi, Godzilla, Görevimiz Tehlike, Ronin, Les Visiteurs, Büyük Mavi Derinlik ve Sevginin Gücü gibi başarılı yapımlarda oynamıştır.

İlk yılları

Reno, Juan Moreno y Herrera-Jiménez adıyla Kazablanka, Fas'ta doğdu. María Teresa adında bir kız kardeşi vardı ve ikisi de Katolik olarak büyütüldüler. İspanyol olan ebeveynleri Endülüs'teki Sanlúcar de Barrameda ve Jerez de la Frontera'nın yerlileriydiler ve Francisco Franco'nun diktatörlüğünden kaçıp iş bulmak için Kuzey Afrika'da gittiler. Babaları matbaacıydı, anneleri ise Juan daha gençken öldü. Fas'ta büyürken ailesinden İspanyolca, Arapça ve Fransızca öğrendi. 17 yaşındayken Cours Simon Drama Okulu'nda oyunculuk okuyacağı Fransa'ya taşındı.

Kariyeri

Fransa'da oyunculuk işleri almaya başladıktan sonra ismini Jean olarak değiştirip soyadını da Reno olarak kısalttı. Kariyerinin başlarında uzun boyundan dolayı genelde 'ağır abi' rollerinde oynuyordu. Sonra romantik komedi ve aksiyon filmlerinde oynadı. Le dernier combat (1985) gibi ilk Luc Besson filmlerinde oynayarak Fransa'da sinema kariyerine adım attı. İkili daha sonra Besson'un yazdığı, yönettiği ya da yapımcılığını yaptığı filmlerle işbirliklerine devam etti. Birlikte yaptıkları filmler içerisinde ticari ve eleştirel anlamda en başarılıları Nikita (1990) ile İngilizce Büyük Mavi Derinlik (1988) ve Sevginin Gücü (1994) oldu. Reno ayrıca Aslan Kral'da aslen James Earl Jones'un seslendirdiği Mufasa karakterinin Fransızca dublajını yaptı.

Fransız Öpücüğü (1995), Görevimiz: Tehlike (1996), Ronin (1998) ve Godzilla (1998) gibi başarılı Amerikan filmlerinde oynadı. Matrix'teki Ajan Smith rolünü geri çevirdi. Ayrıca Les Visiteurs (1993): Kızıl Nehirler (2000) ve Décalage horaire gibi Fransa'da gişe yapmış yapımlarda da yer aldı.

2006'da Steve Martin'le birlikte Pembe Panter ve onun 2009'daki devam filminde önemli bir rolde oynadı. Ron Howard filmi Da Vinci Şifresi'nde polis müfettişi Bezu Fache'ı oynadı.

Popüler PlayStation 2 oyunu Onimusha serisinin üçüncü bölümünde yer aldı. Görünüşü başkarakter Jacques Blanc için kullanılırken karakterin Fransızca diyaloglarını da seslendirdi. UPS ve Toyota markalarının reklamlarında çalıştı.

Kişisel hayatı

İlk eşi Geneviève'den Sandra (1978) adlı bir kız ve Mickael (1980) adlı bir de erkek çocuğu bulunmaktadır. İkinci eşi Polonyalı model Nathalie Dyszkiewicz'den de Tom (1996) ve Serena (1998) adlı iki çocuğu daha vardır.

29 Temmuz 2006'da Polonyalı model ve aktris Zofia Borucka ile evlendi. Sağdıçlığını Nicolas Sarkozy yaptı. Zofia ve Reno'nun ilk çocuğu Cielo Temmuz 2009'da New York'ta doğdu. İkinci çocukları Dean Eylül 2011'de dünyaya geldi.

Filmografi

1980 The Moroccan Stallion
1982 La Passante du Sans-Souci
1983 Le Dernier Combat
1985 Le téléphone sonne toujours deux fois!!
1985 Subway
1988 Le Grand Bleu (The Big Blue)
1990 L'Homme au masque d'or
1990 La Femme Nikita
1991 Loulou Graffiti
1991 L'Opération Corned-Beef
1992 Kurenai no buta
1993 La Vis
1993 Paranoïa
1993 Flight from Justice
1993 Les Visiteurs
1994 Léon
1995 Les Truffes
1995 French Kiss
1995 Al di là delle nuvole
1996 Görevimiz: Tehlike
1996 Le Jaguar
1997 Roseanna's Grave
1997 Un amour de sorcière
1997 Les Soeurs Soleil
1998 Les Visiteurs II: Les Couloirs du temps
1998 Godzilla
1998 Ronin
2000 Les Rivières pourpres (Crimson Rivers)
2001 Just Visiting
2001 Wasabi
2002 Décalage horaire
2002 Rollerball
2003 Tais-toi!
2004 Onimusha 3: Demon Siege
2004 Les Rivières pourpres II: Les anges de l'apocalypse
2004 Hotel Ruanda
2004 L'Enquête Corse
2005 L'Empire des loups (Empire of the Wolves)
2005 The Tiger and the Snow
2006 Pembe Panter
2006 Kahraman Pilotlar
2006 Da Vinci Şifresi
2006 Flushed Away
2008 Ca$h
2009 Pembe Panter 2
2009 Le Premier Cercle
2009 Couples Retreat
2009 Armored
2010 The Round Up
2010 The Immortal
2011 Margaret
2012 Alex Cross
2012 The Chef
2012 Le Jour des Corneilles
2013 Jo
2013 Days and Nights
2014 Avis de mistral
2014 Hector and the Search for Happiness
2014 Benoît Brisefer
2015 The Squad
2015 Brothers of the Wind
2016 The Last Face
2016 Les Visiteurs: La Révolution
2016 The Promise
2017 Mes trésors

Tiyatro

1977 Prends bien garde aux zeppelins
1978 Ecce Homo
1978 Celimare le bien-aimé
1979 Je romps et ne plie pas
1979 Société Un
1981 La Manufacture
1984 Terre étrangère
1989 Andromaque
1991 Montserrat
2006 Les Grandes Occasions
2015 Nos femmes

Görev Aldığı Yapımlar

Jean Reno Fotoğrafları

Jean Reno İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler