Johnny Depp

Johnny Depp

Johnny Depp
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 9.6.1963

Doğum Yeri: Owensboro, Kentucky, ABD

Amerikalı oyuncu, yapımcı ve müzisyendir. Tam adı John Christopher 'Johnny' Depp II'dir. En İyi Erkek Oyuncu dalında bir Altın Küre ve bir SAG ödülü sahibidir. 1980'lerin televizyon dizisi 21 Jump Street ile öne çıkarak gençlik idolü oldu.

1986'da Oliver Stone'un Vietnam Savaşı filmi Müfreze'de yardımcı bir rol ile başlayıp devamında romantik-kara fantezi türlerindeki Makas Eller'de (1990) ana karakteri oynayan Depp, 'gerçek hayatta rastlanamayacak' rolleri canlandırmayı üstlenmektedir. Daha sonra fantastik gerilim filmi Hayalet Süvari (1999), fantastik macera filmi Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti (2003) ve devam filmleri, fantastik film Charlie'nin Çikolata Fabrikası (2005), fantastik film Alis Harikalar Diyarında (2010) ve animasyon, aksiyon, western, komedi türlerindeki Rango'da (2011) ana karakterleri canlandırarak gişe başarısı yakaladı. Yönetmen, yapımcı ve aynı zamanda arkadaşı olan Tim Burton'la birlikte dokuz filmde işbirliği yaptı.

Depp, dünyanın en büyük film yıldızlarından biri olarak görülmektedir. Ed Wood, Donnie Brasco, Vegas'ta Korku ve Nefret, Düşler Ülkesi, Halk Düşmanları ve Kara Düzen filmlerinde gerçekleştirdiği başarılı performanslarıyla geniş çapta tanındı. Depp'in yer aldığı filmler Birleşik Devletler gişelerinde 3.1 milyar doların üzerinde ve dünya çapında 7.6 milyar doların üstünde hasılat elde etti.[4] En başarılı filmleri 3 milyar dolardan fazla hasılat yapan Karayip Korsanları filmleri, 1 milyar dolardan fazla hasılat yapan Alis Harikalar Diyarında, 474 milyon dolar hasılat yapan Charlie'nin Çikolata Fabrikası ve 278 milyon dolar hasılat elde eden Turist'tir.

Depp, En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne üç kez aday olmak üzere birçok oyunculuk ödülüne aday gösterildi. Sweeney Todd: Fleet Sokağı'nın Şeytani Berberi filmindeki performansı sayesinde Müzikal veya Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre ödülünü, Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti filmindeki performansı sayesinde En İyi Erkek Oyuncu SAG ödülünü kazandı. 75 milyon dolarlık kazancıyla 2012 Guinness Dünya Rekorları'nda en çok para alan oyuncu olarak listeye alındı.[8] 2015 yılında Disney Efsanesi olarak kabul edildi.

Gençlik yılları

Annesinin 12 yaşında hediye ettiği gitarla garage rock türü müzikler çalmaya başladı. 15 yaşında bir rock müzisyeni olmak umuduyla okulu bıraktı. Aynı sene anne ve babası boşanmış, bu durum kendisine zarar vermeye başlamıştı. The Kids adlı müzik grubuyla çalmaya başladı. Grubun basçı ve vokalistinin kız kardeşi Lori Anne Allison ile 24 Aralık 1983'te evlendi. 'Six Gun Method' adını almış grup Depp'in evliliği ile ilgili sorunları nedeniyle stüdyoya giremeden dağıldı. Los Angeles'da eşinin yardımıyla Nicolas Cage ile tanıştı ve ilk filmi Elm Sokağı Kâbusu'nda 1984 yılında oynama şansı buldu. 7 Mart 1986 yılında ise Lori Anne Allison'dan boşandı.[10] İlk evliliğinden sonra Kate Moss ve Winona Ryder gibi ünlü isimlerle beraber olmuştur. Sevgilisi Winona Ryder'ın adını koluna Winona Forever olarak dövme yaptıran sanatçı dövmeyi ayrıldıklarında 'sonsuza kadar şarapçı' anlamına gelen 'Wino Forever' haline getirdi.

The Kids grubu dağılmış olmasına rağmen hala birlikte çalmaktadır. Tek fark profesyonel olarak değil sadece hobi olaraktır.

Özel hayatı

14 Haziran 1998 tarihinde Vanessa Paradis ile ilişkisi başlamıştır. Çift, 2012 yılında ayrıldıklarını açıklamıştır.

Depp, Robin Williams'ın 1998 yapımı Patch Adams filminde canlandırdığı 'Hastane-Palyaçosu' tiplemesine gönderme yaparak, Halk Düşmanları adlı filminin tanıtımı için gittiği İngiltere‘de, 'Karayip Korsanları' film serisinin kült figürü Kaptan Jack Sparrow‘un kostümünü giyerek Londra'da bulunan Great Ormond Street Hastanesi'nin çalışanlarını ve hasta çocukları ziyaret edip, klinikte hasta çocuklarla uzun süre yakından ilgilendi.

Depp, Böbrek yetmezliği sıkıntısı çeken kızı Lily-Rose Melody'nin, 2007 yılında başarılı bir şekilde tedavi edilmesinden dolayı Great Ormond Street Hastanesi'ne 1 milyon Euro bağışta bulunmuştu.

Eşi Amber Heard, Depp'in annesinin ölümünün üzerinden henüz birkaç gün geçmişken Depp'e boşanma davası açmış, alkollü olduğu zaman Johnny Depp şarap şişesi ile evdeki eşyayı kırıp ve Amber Heard yüzüne cep telefonu fırlattığını iddia etmiştir.

Magazin

People Dergisi Tarafından 2003 ve 2009 yıllarında Yaşayan En Seksi Erkek Seçilmiştir.
2007 yılında EW sitesinin yaptığı Hollywood'un en yakışıklı 50 insanı arasında 1. olmuştur.
Forbes Dergisinin 2007 yılında yaptığı araştırmaya göre 2006 yılınında aktörün serveti yaklaşık 92 Milyon$ olduğunu belirtmiştir. Bu rakam 2013 yılında 450 Milyon dolara yükselmiştir
Empire dergisinin 2010'da yaptığı araştırmada Johnny Depp, dünya çapında en fazla hayran kitlesine sahip aktör seçilmiştir.Araştırmaya göre hayran kitlesi dünyada 1 milyarı geçmiştir.

Kariyeri

1986 yılında Oliver Stone'un Platoon filminde ufak bir rol almasının ardından 1987 yılında 21 Jump Street adlı diziye başladı. Dizi başarı kazanmıştı ancak aktörün istediği şey bu değildi.

Johnny Depp'in kariyeri için önemli bir nokta Tim Burton ile tanışmasıdır. Burton'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı pek çok filmde rol aldı. Çoğu kez Tim Burton'ın eşi Helena Bonham Carter'da filmlerde rol aldı. Ayrıca Depp, Tim Burton'un oğlu Billy Ray Burton'ın vaftiz babasıdır.

Depp'in bugüne kadarki doruk noktası Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti filminde olmuş ve bu film sayesinde 2003 yılında Akademi Ödülleri'nde En iyi Erkek Oyuncu dalına aday gösterilmiştir. Bu sayede ilk, bir Disney projesinde yer alıp Oscar'a aday gösterilen aktör olmuştur. Filmdeki Kaptan Jack Sparrow rolü önce yapımcılar tarafından beğenilmemiştir; ancak film yayınlandıktan sonra film bu karakterin üstünde yükselmiştir. Depp daha önceden yaratılmış karakterin en son halini Rolling Stones gitaristi Keith Richards'tan esinlenerek yaratmıştır. Filmin ikinci ve üçüncü bölümleri de birçok rekor kırarak, sinemaseverler tarafından beğenilmişti.

Filmografi

2018 Gnomeo & Juliet: Sherlock Gnomes
2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
2017 Murder on the Orient Express
2017 LAbyrinth
2016 Yoga Hosers
2016 Donald Trump's The Art of the Deal: The Movie
2016 Alice Through the Looking Glass
2016 Fantastic Beasts and Where to Find Them
2015 Mortdecai
2015 Black Mass
2015 London Fields
2014 Transcendence
2014 Tusk
2014 Into the Woods
2013 The Lone Ranger
2013 Lucky Them
2012 21 Jump Street
2012 Dark Shadows
2011 Rango
2011 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011 The Rum Diary
2011 Jack and Jill
2010 Alice in Wonderland
2010 The Tourist
2009 Public Enemies
2009 The Imaginarium of Doctor Parnassus
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End
2007 Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2005 Charlie and the Chocolate Factory
2005 Corpse Bride
2004 Happily Ever After
2004 Secret Window
2004 Finding Neverland
2004 The Libertine
2003 Once Upon a Time in Mexico
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2001 Blow
2001 From Hell
2000 Chocolat
2000 Before Night Falls
2000 The Man Who Cried
1999 The Ninth Gate
1999 Sleepy Hollow
1999 The Astronaut's Wife
1998 Fear and Loathing in Las Vegas
1998 L.A. Without a Map
1997 Donnie Brasco
1997 The Brave
1995 Don Juan DeMarco
1995 Dead Man
1995 Nick of Time
1994 Ed Wood
1993 Benny & Joon
1993 What's Eating Gilbert Grape
1993 Arizona Dream
1991 Freddy's Dead: The Final Nightmare
1990 Cry-Baby
1990 Edward Scissorhands
1986 Slow Burn
1986 Platoon
1985 Private Resort
1984 A Nightmare on Elm Street

Televizyon

2012 Family Guy
2011 Life's Too Short
2009 SpongeBob SquarePants
2008 This American Life
2004 King of the Hill
2000 The Fast Show
1999 The Vicar of Dibley
1987 21 Jump Street
1987 Hotel
1986 Slow Burn
1985 Lady Blue

Belgesel

2014 Don Rickles: One Night Only
2013 Don’t Say No Until I Finish Talking: The Story of Richard D. Zanuck
2012 For No Good Reason
2012 Close Up
2012 Radioman
2012 Sunset Strip
2011 Cannes Man
2011 Pearl Jam Twenty
2010 In Search of Ted Demme
2010 When You're Strange
2009 Taste of Hollywood
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
2008 Marc Forster – Der Weg zu 007
2008 Rock and a Hard Place: Another Night at the Agora
2007 Joe Strummer: The Future Is Unwritten
2007 Runnin' Down a Dream
2006 Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film
2006 Deep Sea 3D
2006 When the Road Bends… Tales of a Gypsy Caravan
2005 The Wonderful World of Roald Dahl
2003 Breakfast with Hunter
2003 Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin
2002 All the Love You Cannes!
2002 Lost in La Mancha
2000 Lowell Blues
1999 The Source
1998 Where It’s At: The Rolling Stone State of the Union

Görev Aldığı Yapımlar

Johnny Depp Fotoğrafları

Johnny Depp İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler