Julianne Moore

Julianne Moore

Julianne Moore
Oyuncu

Doğum Tarihi: 03.12.1960

Doğum Yeri: Fayetteville, ABD

Julie Anne Smith olarak 1960'da doğmuştur. Babası Peter Moore Smith isminde bir askeri yargıçtır. Bu nedenle çocukluğu sürekli yer değiştirerek geçmiştir. Annesi Anne Smith, bir psikiyatristtir. Valerie isminde bir kız kardeşi, Peter Moore Smith III isminde yazar bir erkek kardeşi vardır.

Boston Üniversitesi'nin Sahne Sanatları Bölümü’nden (School of the Performing Arts) mezun olmuştur.
Boston Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar okulundan oyunculuk dalında mezun olan Moore Manhattan'da, aralarında Caryl Churchill'in Money and Ice Cream with Hot Fudge adlı oyunun da bulunduğu birçok Broadway oyununda oyuncu olarak yer aldı. The Edge of Night gibi TV dizilerinde de görünen Moore, As the World Turns adlı dizideki rolüyle Emmy ödülünün sahibi oldu. Film kariyerine 1990 yapımı Tales From the Darkside : The Movie ile başladı.

1992 yılında The Hand That Rocks the Cradle adlı filmde oynadıktan sonra, kendisi için dönüm noktası olan The Fugitive(Kaçak) filminde baş gösterdi. Bu filmde Harrison Ford ve Tommy Lee Jones gibi ünlü oyuncuların yanında oynama şansını elde etti. Daha sonra 1995 yılında Hugh Grant ile başrollerini paylaştığı, romantik komedi olan Nine Months'da (Dokuz Ay) yer aldı.Aynı yıl Sylvester Stallone ile Antonio Banderas'ın de rol aldığı Assassins filminde oynadı. 1996 yılında ünlü oyuncu Anthony Hopkins'in yer aldığı, ünlü ressam Pablo Picasso'nun hayatını konu alan Surviving Picasso adlı filmde yer aldı. Steven Spielberg'in Jurassic Park: The Lost World filminde paleontolojist bir kadını canlandırdı. Bunun dışında The Myth of Fingerprints filminde oynayan Moore, 1997 yılında Boogie Nights filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi.

Coen kardeşlerin 1998 yapımı The Big Lebowski filminde zengin bir adamın histerik kızını canlandıran Julianne Moore daha sonra Alfred Hitchcock'un unutulmaz filmi Psycho nun yeni versiyonunda, Marion Crane rolünde yer aldı. 1999 yılında bir Robert Altman filmi olan Cookie's Fortune ve bir Oscar Wilde uyarlaması An Ideal Husband'da Rupert Everett ile oynayan Moore aynı yıl The End of the Affair filmi ile En İyi Aktris dalında Oscar'a aday gösterildi. 2000 yılında Ridley Scott'un yönettiği ve Kuzuların Sessizliği'nin devamı niteliğindeki Hannibal isimli filmde Anthony Hopkins'le başrolleri paylaştı. 2003 yılında The Hours ve Far from Heaven filmlerinde rol aldı. O yılın Oscar ödüllerinde En İyi Yardımcı Aktris ve En İyi Aktris dalında ödüle aday olarak aynı yılda iki kez ödüle aday gösterilme başarısını yakalayan 9 oyuncudan biri oldu.Far from Heaven filmi ile Venedik Film Festivali'nde En İyi Aktris ödülü (Volpi Cup) kazandı.

21 Kasım 1983 ile 12 Ekim 1985 tarihleri arasında Sundar Chakravarthy,3 Mayıs 1986 - 25 Ağustos 1995 tarihleri arasında John Gould Rubin ile evli kalmıştır. 23 Ağustos 2003'de Bart Freundlich ile evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu vardır.

Filmografisi

2000'ler

    The Ladies Man, 2000
    Hannibal (film), 2001
    Evolution, 2001
    The Shipping News, 2001
    Far from Heaven, 2002
    The Hours, 2002
    Marie and Bruce, 2004
    Laws of Attraction, 2004
    The Forgotten, 2004
    The Prize Winner of Defiance, Ohio, 2005
    Freedomland, 2006
    Trust the Man, 2006
    Children of Men, 2006
    Next, 2007
    I'm Not There, 2007
    Savage Grace, 2007
    Blindness, 2008
    Boone's Lick, 2008
    Hateship, Friendship, Courtship, 2008

1990'lar

    Tales from the Darkside: The Movie, 1990
    The Hand That Rocks The Cradle, 1992
    The Gun in Betty Lou's Handbag, 1992
    Body of Evidence, 1993
    Benny & Joon, 1993
    The Fugitive, 1993
    Short Cuts, 1993
    Vanya on 42nd Street, 1994
    Roommates, 1995
    Safe, 1995
    Nine Months, 1995
    Assassins, 1995
    Surviving Picasso, 1996
    The Lost World: Jurassic Park, 1997
    The Myth of Fingerprints, 1997
    Boogie Nights, 1997
    The Big Lebowski, 1998
    Psycho, 1998
    Cookie's Fortune, 1999
    An Ideal Husband, 1999
    A Map of the World, 1999
    The End of the Affair, 1999
    Magnolia, 1999

1980'ler

    Timerider, 1982
    sLaughterhouse II, 1988

Görev Aldığı Yapımlar

Julianne Moore Fotoğrafları

Julianne Moore İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları