Julianne Moore

Julianne Moore

Julianne Moore
Oyuncu

Doğum Tarihi: 03.12.1960

Doğum Yeri: Fayetteville, ABD

Julie Anne Smith olarak 1960'da doğmuştur. Babası Peter Moore Smith isminde bir askeri yargıçtır. Bu nedenle çocukluğu sürekli yer değiştirerek geçmiştir. Annesi Anne Smith, bir psikiyatristtir. Valerie isminde bir kız kardeşi, Peter Moore Smith III isminde yazar bir erkek kardeşi vardır.

Boston Üniversitesi'nin Sahne Sanatları Bölümü’nden (School of the Performing Arts) mezun olmuştur.
Boston Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar okulundan oyunculuk dalında mezun olan Moore Manhattan'da, aralarında Caryl Churchill'in Money and Ice Cream with Hot Fudge adlı oyunun da bulunduğu birçok Broadway oyununda oyuncu olarak yer aldı. The Edge of Night gibi TV dizilerinde de görünen Moore, As the World Turns adlı dizideki rolüyle Emmy ödülünün sahibi oldu. Film kariyerine 1990 yapımı Tales From the Darkside : The Movie ile başladı.

1992 yılında The Hand That Rocks the Cradle adlı filmde oynadıktan sonra, kendisi için dönüm noktası olan The Fugitive(Kaçak) filminde baş gösterdi. Bu filmde Harrison Ford ve Tommy Lee Jones gibi ünlü oyuncuların yanında oynama şansını elde etti. Daha sonra 1995 yılında Hugh Grant ile başrollerini paylaştığı, romantik komedi olan Nine Months'da (Dokuz Ay) yer aldı.Aynı yıl Sylvester Stallone ile Antonio Banderas'ın de rol aldığı Assassins filminde oynadı. 1996 yılında ünlü oyuncu Anthony Hopkins'in yer aldığı, ünlü ressam Pablo Picasso'nun hayatını konu alan Surviving Picasso adlı filmde yer aldı. Steven Spielberg'in Jurassic Park: The Lost World filminde paleontolojist bir kadını canlandırdı. Bunun dışında The Myth of Fingerprints filminde oynayan Moore, 1997 yılında Boogie Nights filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi.

Coen kardeşlerin 1998 yapımı The Big Lebowski filminde zengin bir adamın histerik kızını canlandıran Julianne Moore daha sonra Alfred Hitchcock'un unutulmaz filmi Psycho nun yeni versiyonunda, Marion Crane rolünde yer aldı. 1999 yılında bir Robert Altman filmi olan Cookie's Fortune ve bir Oscar Wilde uyarlaması An Ideal Husband'da Rupert Everett ile oynayan Moore aynı yıl The End of the Affair filmi ile En İyi Aktris dalında Oscar'a aday gösterildi. 2000 yılında Ridley Scott'un yönettiği ve Kuzuların Sessizliği'nin devamı niteliğindeki Hannibal isimli filmde Anthony Hopkins'le başrolleri paylaştı. 2003 yılında The Hours ve Far from Heaven filmlerinde rol aldı. O yılın Oscar ödüllerinde En İyi Yardımcı Aktris ve En İyi Aktris dalında ödüle aday olarak aynı yılda iki kez ödüle aday gösterilme başarısını yakalayan 9 oyuncudan biri oldu.Far from Heaven filmi ile Venedik Film Festivali'nde En İyi Aktris ödülü (Volpi Cup) kazandı.

21 Kasım 1983 ile 12 Ekim 1985 tarihleri arasında Sundar Chakravarthy,3 Mayıs 1986 - 25 Ağustos 1995 tarihleri arasında John Gould Rubin ile evli kalmıştır. 23 Ağustos 2003'de Bart Freundlich ile evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu vardır.

Filmografisi

2000'ler

  The Ladies Man, 2000
  Hannibal (film), 2001
  Evolution, 2001
  The Shipping News, 2001
  Far from Heaven, 2002
  The Hours, 2002
  Marie and Bruce, 2004
  Laws of Attraction, 2004
  The Forgotten, 2004
  The Prize Winner of Defiance, Ohio, 2005
  Freedomland, 2006
  Trust the Man, 2006
  Children of Men, 2006
  Next, 2007
  I'm Not There, 2007
  Savage Grace, 2007
  Blindness, 2008
  Boone's Lick, 2008
  Hateship, Friendship, Courtship, 2008

1990'lar

  Tales from the Darkside: The Movie, 1990
  The Hand That Rocks The Cradle, 1992
  The Gun in Betty Lou's Handbag, 1992
  Body of Evidence, 1993
  Benny & Joon, 1993
  The Fugitive, 1993
  Short Cuts, 1993
  Vanya on 42nd Street, 1994
  Roommates, 1995
  Safe, 1995
  Nine Months, 1995
  Assassins, 1995
  Surviving Picasso, 1996
  The Lost World: Jurassic Park, 1997
  The Myth of Fingerprints, 1997
  Boogie Nights, 1997
  The Big Lebowski, 1998
  Psycho, 1998
  Cookie's Fortune, 1999
  An Ideal Husband, 1999
  A Map of the World, 1999
  The End of the Affair, 1999
  Magnolia, 1999

1980'ler

  Timerider, 1982
  sLaughterhouse II, 1988

Görev Aldığı Yapımlar

Julianne Moore Fotoğrafları

Julianne Moore İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları