Liam Neeson

Liam Neeson

Liam Neeson
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 7.6.1952

Doğum Yeri: Antrim, İrlanda

Britanya İmparatorluğu Nişanı'na sahip Akademi Ödüllü adayı ve İrlandalı sinema oyuncusu. Tam adı Liam John Neeson'dır. En bilinen rolü Schindler'in Listesi filmindeki Oscar Schindler rolüdür. 1993 Schindler'in Listesi filmindeki En İyi Erkek Oyuncu Oscarına aday gösterilmiştir.

Gençliği

Neeson, Kuzey İrlanda'da, Antrim Kontluğunda, Ballymena'da, Katherine 'Kitty' Neeson (kızlık soyadı Brown) adlı bir aşçının ve Bernard 'Barney' Neeson isimli Ballymena Boys All Saints İlköğretim Okulu'nda bir bekçinin oğlu olarak doğdu. Roma Katolik olarak büyüdü ve yerel rahip tarafından ismi Liam olarak konuldu. Liam Neeson'ın Elizabeth, Bernadette ve Rosaline isimli Dört çocuklu bir ailenin üçüncüsü olarak, üç kız kardeşi vardır. Dokuz yaşındayken, All Saints Gençlik Kulübü'nde boks derslerine başladı ve daha sonra Ulster amatör kıdemli boks şampiyonu oldu. İlk kez 11 yaşındayken sahneye çıktı. Neeson, İngilizce öğretmeninin bir okul oyununda kendisine başrol teklifinden sonra, o andan itibaren sonraki yıllarda okul yapımlarında oyunculuk yaptı.

1971 yılında, Neeson Guinness Brewery için çalışmaya ayrılmadan önce, Kuzey İrlanda'daki Belfast Queen Üniversitesi'ne fizik ve bilgisayar bilimleri öğrencisi olarak girdi.

Liam Neeson, Bohemian FC takımında Seán Thomas tarafından fark edildi futboldaki yeteneği keşfedildi ve orada Dublin'de bir kulüptte denendi ve Shamrock Rovers FC takımına karşı bir alternatif olarak bir oyun oynadı ama kendisine bir sözleşme teklif edilmedi.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra, memleketi Ballymena'ya geri döndü ve kamyon sürücülüğü gibi çeşitli gündelik işlerde çalıştı. Memleketine dönmeden önce, Newcastle upon Tyne'da iki yıl öğretmen eğitimi için üniversiteye gitti.

Filmografi

2016 Silence
2016 Operation Chromite
2016 A Monster Calls
2015 Taken 3
2015 Run All Night
2015 Entourage
2015 Ted 2
2014 The Nut Job
2014 The Lego Movie
2014 Non-Stop
2014 A Million Ways to Die in the West
2014 A Walk Among the Tombstones
2014 Road
2014 Kahlil Gibran's The Prophet
2013 Third Person
2013 Khumba
2013 Anchorman 2: The Legend Continues
2012 The Grey
2012 Wrath of the Titans
2012 Battleship
2012 The Dark Knight Rises
2012 Taken 2
2011 Unknown
2010 Clash of the Titans
2010 The A-Team
2010 The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010 The Next Three Days
2010 The Wildest Dream
2009 Five Minutes of Heaven
2009 Ponyo
2009 After.Life
2009 Chloe
2008 The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008 The Other Man
2008 Taken
2007 Seraphim Falls
2006 Home
2005 Kingdom of Heaven
2005 Batman Begins
2005 Breakfast on Pluto
2005 The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2004 Kinsey
2003 Love Actually
2003 Coral Reef Adventure
2002 K-19: The Widowmaker
2002 Gangs of New York
2002 Martin Luther
2000 Gun Shy
2000 The Endurance: Shackleton's Legendary Antarctic Expedition
1999 The Haunting
1999 Star Wars Episode I: The Phantom Menace
1998 Les Misérables
1998 Everest
1996 Michael Collins
1996 Before and After
1995 Rob Roy
1994 Nell
1993 Ethan Frome
1993 Ruby Cairo
1993 Schindler's List
1992 Shining Through
1992 Husbands and Wives
1992 Leap of Faith
1991 Under Suspicion
1990 Darkman
1990 The Big Man
1989 Next of Kin
1988 Satisfaction
1988 High Spirits
1988 The Dead Pool
1988 The Good Mother
1987 Suspect
1987 A Prayer for the Dying
1986 If Tomorrow Comes
1986 The Mission
1986 The Delta Force
1986 Duet for One
1985 Lamb
1985 The Innocent
1984 The Bounty
1983 Krull
1981 Nailed
1981 Excalibur
1979 Christiana
1978 Pilgrim's Progress

Televizyon

2015 Galaxy World of Alisa
2014 Family Guy
2014 Rev
2014 Wild Japan: Snow Monkeys
2011 Life's Too Short
2011 Star Wars: The Clone Wars
2010 The Big C
2005 The Simpsons
2004 Patrick
2002 Liberty's Kids
2001 Evolution
2000 Empires: The Greeks
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century
1988 Screen Two
1986 Miami Vice
1986 Hold the Dream
1985 A Woman of Substance
1985 Arthur the King
1980 BBC2 Playhouse
1978 Play for Today

Video oyunları

2015 Lego Dimensions
2008 Fallout 3
2005 Batman Begins

Ödülleri

2004 İrlanda Film Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Kinsey
2004 LAFCA Award - En İyi Erkek Oyuncu, Kinsey
1996 Evening Standard British Film Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Michael Collins
1996 Volpi Cup - Michael Collins
1993 Chicago Film Critics Association Award - En İyi Erkek Oyuncu, Schindler's List
1993 London Film Critics Circle Award - En İyi Erkek Oyuncu, Schindler's List

Görev Aldığı Yapımlar

Liam Neeson Fotoğrafları

Liam Neeson İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları