Mark Wahlberg

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg
Oyuncu, Yapımcı

Doğum Tarihi: 5.6.1971

Doğum Yeri: Boston, ABD

Akademi Ödülü adayı ABD'li aktör, müzisyen ve televizyon yapımcısıdır. Tam adı Mark Robert Michael Wahlberg'dir.

Sorunlu bir çocukluk geçiren Wahlberg 9 kardeşli bir ailede büyüdü. 16 yaşında okulu terkeden Mark bilimum ufak çapta suçlar işledi. Birkaç ufak işte çalıştıktan sonra ağabeyi Donnie Wahlberg ile New Kids on the Block adlı müzik grubuna katıldı. 

Grup ünlendikten sonra dağıldı, Wahlberg ise Marky Mark and the Funky Bunch adlı kendi grubunu kurdu. Calvin Klein'ın iç çamaşırları reklamlarında ünü perçinlenince soluğu sinemalarda aldı. 1993'de Hal Hartley'in yönettiği The Substitute adlı filmde oynadı. Film gişede ve eleştirmenlerin gözünde pek başarılı olamasa da Danny De Vito ile Renaissance Man adlı çalışmada rol almasını sağladı.

Leonardo Di Caprio'nun uyuşturucu müptelası arkadaşını canlandırdığı 1995 yapımı The Basketball Diaries filminde, bir yıl sonra da Fear filminde rol aldı. En önemli çıkışını Paul Thomas Anderson'ın Boogie Nights filminde yaptı ve adını artık büyük oyuncularının arasına yazdırmayı başardı. George Clooney ile Three Kings filmi onun geleceğinin parlak olduğunu kanıtladı.

İlk yıllarında 'Marky Mark' olarak tanınmıştır. Ayrıca kendi kurduğu Marky Mark and the Funky Bunch adlı grubun vokalistliğini üstlenmiştir. Ünlü bilgisayar oyunu Max Payne'in film versiyonunda Max Payne'i canlandırmıştır.

Daha sonra Köstebek ve Dövüşçü filmlerindeki performansıyla Oscar'a aday gösterilmiştir.

Filmografi

2017 Transformers: The Last Knight
2017 Daddy's Home 2
2017 The Six Billion Dollar Man
2016 Deepwater Horizon
2016 Patriots Day
2015 Mojave
2015 Entourage
2015 Ted 2
2015 Daddy's Home
2014 Transformers: Age of Extinction
2014 The Gambler
2013 Broken City
2013 Pain & Gain
2013 2 Guns
2013 Lone Survivor
2012 Contraband
2012 Ted
2010 Date Night
2010 The Other Guys
2010 The Fighter
2009 The Lovely Bones
2008 The Happening
2008 Max Payne
2007 Shooter
2007 We Own the Night
2006 Invincible
2006 The Departed
2005 Four Brothers
2004 I ♥ Huckabees
2003 The Italian Job
2002 The Truth About Charlie
2001 Planet of the Apes
2001 Rock Star
2000 The Yards
2000 The Perfect Storm
1999 The Corruptor
1999 Three Kings
1998 The Big Hit
1997 Traveller
1997 Boogie Nights
1996 Fear
1995 The Basketball Diaries
1994 Renaissance Man

Televizyon

2014 Wahlburgers
2008 Entourage
2008 Saturday Night Live
1993 The Substitute (TV Filmi)
1993 The Ben Stiller Show
1993 Out All Night

Yapımcı

2016 Shooter
2015 Entourage
2015 Ballers
2014 Wahlburgers
2013 Broken City
2013 Prisoners
2013 Lone Survivor
2012 Contraband
2010 How to Make It in America
2010 Boardwalk Empire
2010 The Fighter
2008 In Treatment
2007 We Own the Night
2004 Entourage

Ödülleri

2012 Primetime Emmy Award - Outstanding Drama Series, Homeland
2012 MTV Movie Awards - Best On-Screen Duo (Seth MacFarlane ile birlikte), Ted
2010 African-American Film Critics Association - Best Actor, The Fighter
2010 Boston Society of Film Critics - Best Cast, The Fighter
2006 Boston Society of Film Critics - Best Supporting Actor, The Departed
2006 British Academy Television Awards - Best International Programme, Entourage
2006 National Board of Review - Best Cast, The Departed
1997 Florida Film Critics Circle - Best Cast, Boogie Nights

Görev Aldığı Yapımlar

Mark Wahlberg Fotoğrafları

Mark Wahlberg İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları