Matt Damon

Matt Damon

Matt Damon
Oyuncu, Senarist

Doğum Tarihi: 08.10.1970

Doğum Yeri: Cambridge, Massachusetts, ABD


Boyu 1.78 m. Eğitimi; Harvard University, Cambridge, Massachusetts; iki dönem sonra bıraktı. Anne ve babası Matt iki yaşındayken ayrılmıştı. Büyükbabası Finlandiyalı. İlk rol aldığı filmlerden biri olan Mystic Pizza filminde Julia Roberts'la birlikte bir sahnede oynamıştı, daha sonra Ocean's Eleven filminde tekrar bir filmde buluşmuş oldular. Matt Damon ’ın çocukluk arkadaşı Ben Affleck’le beraber 1998 Oscar ödül töreninde en iyi senaryo Oscar’ını kazanmıştır. O seneye kadar pek kimsenin tanımadığı ikili Good Will Hunting’le inanılmaz bir başarıya imza atmıştı. Sinema dünyasının dikkatini Courage Under Fire’daki rolüyle çekmişti. Good Will Hunting hayatını değiştirdi ve ona Francis Ford Coppola ve Steven Spielberg gibi yönetmenlerle çalışma fırsatı sağladı. Rainmaker ve Saving Private Ryan’daki performansları ona ayrıcalıklı bir konum kazandırdı. Genelde amerikan politikasını konu alan filmlerde oynamıştır.


Filmografisi

2000'ler

  • The Adjustment Bureau, 2011
  • Untitled Jason Bourne Project, 2010
  • The Informant, 2009
  • Green Zone, 2009
  • Invictus, 2009
  • Margaret, 2009
  • Guerilla, 2008
  • The Bourne Ultimatum, 2007
  • Ocean's Thirteen, 2007
  • Running the Sahara, 2007
  • The Good Shepherd, 2006
  • The Departed, 2006
  • Syriana, 2005
  • The Brothers Grimm, 2005
  • Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D, 2005
  • Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train, 2004
  • Ocean's Twelve, 2004
  • The Bourne Supremacy, 2004
  • Jersey Girl, 2004
  • Eurotrip, 2004
  • Stuck on You, 2003
  • Confessions of a Dangerous Mind, 2002
  • The Bourne Identity, 2002
  • Spirit: Stallion of the Cimarron, 2002
  • Gerry, 2002
  • The Majestic, 2001
  • Ocean's Eleven, 2001
  • Jay and Silent Bob Strike Back, 2001
  • Finding Forrester, 2000
  • All the Pretty Horses, 2000
  • The Legend of Bagger Vance, 2000
  • Titan A.E., 2000

1990'lar
  • The Talented Mr. Ripley, 1999
  • Dogma, 1999
  • Rounders, 1998
  • Saving Private Ryan, 1998
  • Can Dostum, 1997
  • The Rainmaker, 1997
  • Chasing Amy, 1997
  • Glory Daze, 1996
  • Courage Under Fire, 1996
  • Geronimo: An American Legend, 1993
  • School Ties, 1992

1980'ler
  • Mystic Pizza, 1988

Ödülleri
  • National Board of Review - Özel Başarı Ödülü, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte, 1997
  • Broadcast Film Critics Association - En iyi orijinal senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte, 1997
  • Broadcast Film Critics Association - Çıkış yapan performans, Good Will Hunting, 1997
  • Golden Satellite - En iyi film ve orijinal senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte, 1997
  • Chicago Film Critics - Gelecek vaad eden oyuncu, Good Will Hunting, 1997
  • Berlin Film Festival - Büyük başarı ödülü, Good Will Hunting, 1998
  • Golden Globe - En iyi senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte, 1998
  • Oscar - En iyi senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte, 1998
  • ShoWest - Gelecek vaad eden aktör, 1998

Görev Aldığı Yapımlar

Matt Damon Fotoğrafları

Matt Damon İle İlgili Haberler