Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 7.11.1960

Doğum Yeri: Texas, ABD

Amerikalı Oscar ödüllü sinema oyuncusu. Tam adı Matthew David McConaughey'dir.

McConaughey, Mary Kathleen 'Kay''in (kızlık soyadı; McCabe) üç oğlundan biri olarak, Uvalde, Teksas'ta dünyaya geldi. Annesi bir öğretmen, babası James Donald McConaughey ise akaryakıt istasyonu sahibi idi, babası iş hayatına atılmadan önce Green Bay Packers futbol takımının bir oyuncusuydu. McConaughey, İrlandalı kökene sahiptir. McConaughey'nin annesi ve babası boşandıktan sonra birkaç kez yeniden evlendiler. McConaughey bunu 'Aşk ama istikrarsız bir ilişki' olarak yorumladı.

McConaughey, Longview Teksas'a yerleşti. Bir yıl öğrenci değişimiyle Gorokan/New South Wales Avustralya'da yaşadı.

Kariyeri

McConaughey oyunculuk kariyerine 1991 yılında başladı. Richard Linklater'in 1993 yapımı Dazed and Confused filminde rol alana kadar öğrenci filmlerinde ve bir takım televizyon yapımlarında oynadı. Bu sırada country şarkıcısı Trisha Yearwood'un 'Walkaway Joe' klibinde, Unsolved Mysteries televizyon dizisinde ve Angels in the Outfield, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, Boys on the Side filmlerinde görünmesi tanınmaya başlamasını sağladı. Daha sonra John Grisham'ın aynı adlı romanından uyarlama olan 1996 yapımı A Time to Kill filminde avukat 'Jake Brigance' rolüyle büyük bir çıkış yakaladı.

Bundan sonra McConaughey birçok filmde önemli roller almaya başladı; Contact, Amistad, The Newton Boys, Edtv ve U-571. 2000'li yılların başlarında romantik komedi filmlerinin aranılan oyuncusu oldu. The Wedding Planner ve How to Lose a Guy in 10 Days filmleri eleştirmenlerce başarılı bulundu. Bu dönemde düşük bütçeli Tiptoes filminde bir itfaiyeciyi, Two For The Money filminde bir kumarbazı, Frailty filminde ise bir seri katili canlandırdı.

McConaughey 2005 yılında 130 milyon dolar bütçeli Sahara filminde Steve Zahn ve Penélope Cruz'un karşısında başrol oynadı. Aynı yıl People dergisi tarafından 2005 yılı için 'Yaşayan En Seksi Adam' seçildi.

2006 yılında yine bir romantik komedi olan Failure to Launch filminde Sarah Jessica Parker ile birlikte rol aldı. Film eleştirmenlerce başarılı bulundu. 2008 yılında Ben Stiller'ın Tropik Fırtına: Al Bakalım filminde bir menajeri canlandırdı. 2009 yılında Thomas Magnum rolüyle Magnum, P.I. filminde rol almak üzere anlaştı. 2013 yılında True Detective adlı dizide başrol oynamıştır.

Özel yaşamı

McConaughey'nin genç insanlara yardım etmek üzere kurulmuş JK Livin Foundation vakfı bulunmaktadır. Bu vakıf aktörün JK Livin Company adlı yapım şirketinin bir uzantısıdır. JK Livin kelimesinin açılımı Just Keep Livin yani Yaşamaya Devam Et demektir. Sanatçı film setlerinden arta kalan zamanda vakfın ve şirketin işleriyle meşgul olmaktadır.

McConaughey, 24 Ekim 1999 tarihinde polis tarafından tutuklanmıştır. Komşuların gürültüden şikayeti üzerine evine gelen polisler, aktörü marihuana almış durumda çıplak olarak dans edip, arkadaşı aktör Cole Hauser ile birlikte bongo çalarken bulmuşlardır. Polise direnen aktör hakkında, uyuşturucu suçlamaları düşmüş ama gürültü çıkarmak suçundan 50 $ cezaya çarptırılmıştır.

McConaughey, tam bir hayvanseverdir. Kedi, köpek, hamster gibi hayvanların bakımı ile uğraşmaktadır. New Orleans'a Katrina kasırgası sonrası yiyecek yardımında bulunmuştur. 2006 yılında Sherman Oaks/Kaliforniya'da bir kediyi boyayan ve yakmaya çalışan gençlerden kurtarmıştır.

McConaughey aktrisler Sandra Bullock, Kate Hudson, Ashley Judd, Salli Richardson ve Penelope Cruz ile birliktelik yaşamıştır.

McConaughey ve Brezilyalı Süpermodel kız arkadaşı Camila Alves'in, 7 Temmuz 2008 tarihinde Los Angeles'ta Levi Alves adında bir oğlu dünyaya gelmiştir.

Filmografi

2018 White Boy Rick
2017 The Dark Tower
2016 The Sea of Trees
2016 Free State of Jones
2016 Kubo and the Two Strings (Seslendirme)
2016 Sing (Seslendirme)
2016 Gold
2014 Interstellar
2013 Dallas Buyers Club
2013 The Wolf of Wall Street
2012 Mud
2012 Magic Mike
2012 The Paperboy
2011 The Lincoln Lawyer
2011 Bernie
2011 Killer Joe
2009 Ghosts of Girlfriends Past
2008 Fool's Gold
2008 Tropic Thunder
2008 Surfer, Dude (Ayrıca Yapımcı)
2006 Failure to Launch
2006 We Are Marshall
2005 Sahara (Ayrıca yapımcı)
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (Belgesel – Anlatıcı)
2005 Two for the Money
2003 How to Lose a Guy in 10 Days
2003 Tiptoes
2002 Frailty
2002 Thirteen Conversations About One Thing
2002 Reign of Fire
2001 The Wedding Planner
2000 U-571
1999 EDtv
1998 The Newton Boys
1998 Making Sandwiches (Kısa Film – Ayrıca Yapımcı)
1998 The Rebel (Kısa Film – Ayrıca Yapımcı, Yönetmen ve Senarist)
1997 Contact
1997 Amistad
1996 Lone Star
1996 A Time to Kill
1996 Larger than Life
1996 Scorpion Spring
1995 Boys on the Side
1995 Glory Daze
1994 Angels in the Outfield
1994 Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation
1993 My Boyfriend's Back
1993 Dazed and Confused
1992 Chicano Chariots (Kısa Film – Ayrıca Yönetmen)

Televizyon

2015 Saturday Night Live
2014 True Detective (Ayrıca yapımcı)
2010 Eastbound & Down
2003 Saturday Night Live
2003 Freedom: A History of US
2000 Sex and the City
1999 King of the Hill (Seslendirme)
1992 Unsolved Mysteries

Müzik Videoları

2012 Synthesizers
1996 Key West Intermezzo (I Saw You First)
1992 Walkaway Joe

Ödülleri

2015 New Orleans Film Society Celluloid Hero Award 2015
2014 Critics' Choice Television Award - Best Actor in a Drama Series, True Detective
2014 TCA Award - Individual Achievement in Drama, True Detective
2014 Crime Thriller Awards Dagger - Best Actor, True Detective
2014 American Cinematheque Award
2014 Star on the Hollywood Walk of Fame
2014 Texas Exes Distinguished Alumni Award
2013 Academy Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Alliance of Women Film Journalists Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Critics' Choice Movie Award - Best Supporting Actor, Dallas Buyers Club
2013 Dallas–Fort Worth Film Critics Association Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Denver Film Critics Society Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Detroit Film Critics Society Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Dorian Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Golden Globe Award - Best Actor – Motion Picture Drama, Dallas Buyers Club
2013 Goldene Kamera - Best International Actor, Dallas Buyers Club
2013 Gotham Independent Film Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Hollywood Film Festival Award - Actor of the Year, Dallas Buyers Club
2013 Independent Spirit Award - Best Male Lead, Dallas Buyers Club
2013 Las Vegas Film Critics Society Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Palm Springs International Film Festival – Desert Palm Achievement Award, Dallas Buyers Club
2013 Phoenix Film Critics Society Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Rome Film Festival Award - Best Actor, Dallas Buyers Club
2013 Satellite Award - Best Actor – Motion Picture, Dallas Buyers Club
2013 SAG Award - Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role, Dallas Buyers Club
2012 Austin Film Critics Association Special Honorary Award, Killer Joe
2012 Saturn Award - Best Actor, Killer Joe
2012 Austin Film Critics Association Special Honorary Award, The Paperboy
2012 Austin Film Critics Association Special Honorary Award, Magic Mike
2012 Independent Spirit Award - Best Supporting Male, Magic Mike
2012 National Society of Film Critics Award - Best Supporting Actor, Magic Mike
2012 New York Film Critics Circle Award - Best Supporting Actor, Magic Mike
2011 Austin Film Critics Association Special Honorary Award, Bernie
2011 National Society of Film Critics Award - Best Supporting Actor, Bernie
2011 New York Film Critics Circle Award - Best Supporting Actor, Bernie
2006 People's Choice Award - Favorite Action Star, Sahara
2002 Florida Film Critics Circle Award - Best Cast, Thirteen Conversations About One Thing
1997 Lone Star Film & Television Award - Rising Star
1996 MTV Movie Award - Best Breakthrough Performance, A Time to Kill

Görev Aldığı Yapımlar

Matthew McConaughey Fotoğrafları

Matthew McConaughey İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler