Mel Gibson

Mel Gibson

Mel Gibson
Makyaj, Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 03.01.1956

Doğum Yeri: New York, ABD

Rol aldığı yapımlar arasında en çok bilinenler, Mad Max film serisi, Cehennem Silahı serisi, hem rol aldığı ve yönettiği Oscar ve Altın Küre ödüllü Cesuryürek filmidir. Ayrıca 2004 yılında yönettiği Tutku - Hz. İsa'nın Çilesi adlı yapım da oldukça ses getirmiştir.

Hayatı

Onbir çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen aktör Mel Gibson, New York Merkez Tren İstasyonu’nda çalışan babasının, oğullarını hem ekonomik zorluklardan hem de Vietnam tehlikesinden kurtarmak maksadıyla geldiği Avustralya’da doğdu. Katolik lisesindeki zamanını aşçı ya da gazeteci olmak hayalleriyle geçiren Gibson, okulu bitirdikten sonra New South Wales Üniversitesi’nin drama bölümüne girdi. Ablasının kendisinin haberi olmadan kayıt yaptırması üzerine zorunlu olarak başladığı oyunculuk, yıllar geçtikçe vazgeçilmez bir tutkusu haline geldi. Öğrencilik yıllarında “Summer City” adlı bir filmde Scollop adında genç bir sörfçüyü canlandırdı. Mezun olduktan sonra da Güney Avustralya Devlet Tiyatrosu’na katıldı. Burada birçok klasik oyunda rol alan Gibson, özellikle çağdaş oyunlardaki performanslarına hayran kalan yönetmen George Miller’ın gözüne girdi. Miller’ın teklifiyle kendini bir anda film setinde bulan aktör, sinemaya “Mad Max” adlı aksiyon filmiyle giriş yaptı.

Filmdeki, 'geleceğin yeni kahramanı Mad Max' karakteriyle Avustralya’da büyük üne kavuşan Gibson, filmin devamı niteliğindeki “The Road Warrior” ile Amerika’da da tanındı. Yönetmen Peter Weir’ın I. Dünya Savaşı epiği “Gallipoli”deki rolüyle En İyi Aktör dalında Avustralya Film Enstitüsü ödülünü kazanan aktör, “The Year of Living Dangerously”, “The Bounty” ve “Mrs. Soffel” adlı filmlerle iyi bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Gibson, People dergisinin 1985 yılında düzenlediği yarışmada “Yaşayan En Seksi Adam” unvanının da sahibi olarak kadınların tutkusu haline geldi. Aksiyon filmlerine devam etmekte kararlı görünen Mel Gibson, Mad Max’ten sonra “Lethal Weapon” ile çok farklı ve yine unutulmaz bir kahraman karakteri yarattı. Ölümden korkmayan depresif polis karakteriyle box office listelerinde fırtınalar estiren Gibson, Hollywood’un en popüler oyuncularından biri oldu. Elde ettiği prestijle kendi istediği filmlerde oynama lüksüne kavuşan aktör, “Hamlet” ve “The Man Without a Face” gibi dramatik oyunculuğu ağır basan filmlerde oynadı. Bu filmlerin beklenen ilgiyi görmemesi Gibson’ı aksiyon filmlerine dönmeye mecbur etti.

1994 yılında “Maverick” adlı çağdaş western filmiyle komedi türünü de deneyen aktör, oyunculuğa ara verip yönetmenliğe soyundu. İskoçya’nın İngiltere’ye karşı verdiği mücadeleyi konu alan görkemli “Braveheart”ın hem yönetmeni hem başrol oyuncusu olan aktör, En İyi Film ve En İyi Yönetmen olmak üzere iki Oscar ödülünün sahibi oldu. “Randsom” adlı gerilim filminde oğlu kaçırılan bir hava alanı yetkilisini canlandıran aktör, 1997 yılında Julia Roberts ile birlikte “Conspiracy Theory” adlı filmde rol aldı. Ertesi yıl “Lethal Weapon” serisinin sonuncusuna imza atan Gibson, “Payback” adlı yüksek bütçeli gerilim filminde, inançsız karısı ve iki taraflı oynayan bir arkadaşından intikam almaya çalışan bir hırsızı canlandırdı. 2000 yılının en çok iş yapan yaz filmlerinden “Chicken Run”da seslendirme yapan aktör, daha sonra Roland Emmerich’in Amerikan Devrim Savaşı’nı konu alan “The Patriot” adlı filmde oynadı.

2002'de 'Signs' ve 'We Were Soldiers' isimli iki filmde rol alan aktörün sonraki projeleri arasında Keith Gordon'un ' The Singing Detective ' isimli filmi başı çekiyor. Gibson, ikinci yönetmenlik denemesini ise bir Warner Bros yapımı olan “ Fahrenheit 451 ” ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

Filmografisi

2000'ler

  Edge of Darkness, 2009
  Who Killed The Electric Car?, 2006
  Paparazzi, 2004
  The Singing Detective, 2003
  İşaretler (film), 2002
  We Were Soldiers, 2002
  What Women Want, 2000
  The Patriot, 2000
  Chicken Run, 2000
  The Million Dollar Hotel, 2000

1990'lar

  Payback, 1999
  Lethal Weapon 4, 1998
  FairyTale: A True Story, 1997
  Conspiracy Theory, 1997
  Fathers' Day, 1997
  Ransom, 1996
  Pocahontas, 1995
  Braveheart, 1995
  Maverick, 1994
  The Man Without a Face, 1993
  The Chili Con Carne Club, 1993
  Forever Young (film), 1992
  Lethal Weapon 3, 1992
  Hamlet, 1990
  Air America, 1990
  Bird on a Wire, 1990

1980'ler

  Lethal Weapon 2, 1989
  Tequila Sunrise, 1988
  Lethal Weapon, 1987
  Mad Max Beyond Thunderdom, 1985
  Mrs. Soffel, 1984
  The River, 1984
  The Bounty, 1984
  The Year of Living Dangerously, 1982
  Attack Force Z, 1982
  Mad Max 2, 1981
  Gallipoli, 1981
  The Chain Reaction, 1980

1970'ler

  Mad Max, 1979
  Tim, 1979
  Summer City, 1977
  I Never Promised You a Rose Garden, 1977

Yönetmen Olarak

  Apocalypto, 2006
  The Passion of the Christ, 2006
  Braveheart, 2005
  The Man Without a Face, 1993
  Forever Young, 1992

Yapımcı Olarak

  Another Day in Paradise, 2008
  Apocalypto, 2006
  Leonard Cohen: I'm Your Man, 2005
  Paparazzi (film), 2004
  The Passion of the Christ, 2004
  Screenplay, 2004
  The Singing Detective, 2003
  Braveheart, 1995

Görev Aldığı Yapımlar

Mel Gibson Fotoğrafları

Mel Gibson İle İlgili Haberler