Memduh Ün

Memduh Ün
Görüntü Yönetmeni, Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 14.03.1920

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Beşiktaş'ın 1940-41 sezonu şampiyon bitiren kadroda futbolcu olarak görev yapan Memduh Ün futboldan koptuktan sonra Turhan Ün takma adıyla 1947'de sinemada oyuncu olarak yer aldı, 1951'de Arşavir Alyanak'la birlikte Yakut Film adlı bir şirket kurdu. Yönetmenlik deneyimini geliştirince bu kez kendi adına Uğur Film adında bir şirket kurarak çalışmalarını sürdürdü. Oyunculuk, yönetmenlik ve yapımcılığın yanı sıra, film senaryoları da yazdı. Ayrıca bir filmin müziğini, iki filmin de kurgusunu yapmıştır.


Filmografisi

Oyuncu Olarak

2000'ler

  • Sinema Bir Mucizedir, 2005

1990'lar
  • Düş Gezginleri, 1992
  • Gün Ortasında Karanlık, 1990

1980'ler
  • Vazife Uğruna, 1986
  • Kahreden Gençlik, 1985
  • Dağınık Yatak,1984
  • Çarıklı Milyoner, 1983
  • Yaşamak Seninle Güzel, 1982
  • Gülsüm Ana, 1982
  • Zübük, 1980

1970'ler
  •  Vah Başımıza Gelenler, 1979
  •  Köşe Kapmaca, 1979
  •  Bekçiler Kralı, 1979
  •  Derdim Dünyadan Büyük, 1978
  •  Cemil Dönüyor, 1977
  •  Yıkılmayan Adam, 1977
  •  Delicesine, 1976
  •  İki Arkadaş, 1976
  •  Feryat, 1972
  •  Umutsuzlar, 1971

1960'lar
  • İnsanlar Yaşadıkça, 1969
  • Canın Cehenneme, 1965
  • Kırık Hayatlar, 1965
  • İstanbul'un Kızları, 1964
  • Ayşecik Yavru Melek, 1962
  • Ölüm Perdesi, 1960
  • Namus Uğruna, 1960
  • Ölüm Peşimizde, 1960

1950'ler
  • Ana Hasreti, Dertli Ana, 1958
  • Yetim Ömer, 1957
  • Zeynebin Aşkı, Güllü Fatma, 1957
  • Ana Hasreti, 1956
  • Günahkar Baba, 1955
  • Öp Babanın Elini, 1955
  • Yetim Yavrular, 1955
  • Yaban Kız, 1954
  • Uç Baba Torik, 1953
  • Aşk Izdırabtır, 1953
  • Onu Ben Öldürdüm, 1952
  • Hayat Acıları, Gülnaz, 1951

1940'lar
  • Karadeniz Postası, 1949
  •  Damga, 1948

Yönetmen Olarak
 
2000'ler 
  • Sinema Bir Mucizedir, Büyülü Fener, 2005

1990'lar
  • Yer Çekimli Aşklar, 1995
  • Zıkkımın Kökü, 1992
  • Bütün Kapılar Kapalıydı, 1990
  • Gün Ortasında Karanlık, 1990

1980'ler
  • Gönül Dostları, 1987
  • Garip, 1986
  • Postacı, 1984
  • Gülsüm Ana, 1982
  • Kaçak, 1982
  • Kanlı Nigar, 1981
  • Devlet Kuşu, 1980

1970'ler
  • Cevriyem, 1978
  • Bir Tanem, 1977
  • Cellat, 1975
  • Ağrı Dağı Efsanesi, 1975
  • Kadınım, 1975
  • Yaralı, 1973
  • Gönülden Yaralılar, 1973
  • Toprak Ana, 1973
  • Murat İle Nazlı, 1972
  • Para, 1972
  • Sezercik Aslan Parçası, 1972
  • Üç Arkadaş, 1972
  • Kara Peçe, 1970

1960'lar
  • Büyük Yemin, 1969
  • İnsanlar Yaşadıkça, 1969
  • İlk ve Son, 1968
  • Vuruldum Bu Kıza, 1968
  • Zilli Nazife, 1967
  • Son Gece, 1967
  • Aslan Yürekli Kabadayı, 1967
  • Yaprak Dökümü, 1967
  • Fakir Çocuklar, 1966
  • Aslan Pençesi, 1966
  • Altın Çocuk, 1966
  • Vahşi Sevda, 1966
  • Namusum İçin, 1965
  • Yıldız Tepe, 1965
  • Dağ Başını Duman Almış, 1964
  • Öp Annemin Elini, 1964
  • Ağaçlar Ayakta Ölür, 1964
  • Halk Çocuğu, 1964
  • Kanun Karşısında, 1964
  • Kırk Küçük Anne, 1964
  • Çapkın Kız, 1963
  • Yavaş Gel Güzelim, 1963
  • Bire On Vardı, 1963
  • Kısmetin En Güzeli, 1962
  • Üç Tekerlekli Bisikletü, 1962
  • Akasyalar Açarken, 1962
  • Belalı Torun, 1962
  • Güneş Doğmasın, 1961
  • Avare Mustafa, 1961
  • Boş Yuva, 1961
  • Mahallenin Sevgilisi, 1960
  • Ölüm Peşimizde, 1960
  • Ateşten Damla, 1960
  • Ayşecik, 196
  • Bir Serseri, 1960
  • Kırık Çanaklar, 1960

1950'ler
  • Murada Ereceğiz, 1958
  • Çoban Kızı, 1958
  • Üç Arkadaş, 1958
  • Ayşe'nin Çilesi, 1958
  • Zeynebin Aşkı / Güllü Fatma, 1957
  • Yetim Ömer, 1957
  • Zeynep'ın İntikamı, 1956
  • Piç / Kahpe Dünya, 1956
  • Ana Hasreti, 1956
  • Düşman Aşıklar, 1955
  • Öp Babanın Elini, 1955
  • Yetim Yavrular, 1955 

Ödülleri
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Namusum İçin, 1966
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça, 1969
  • 3.Ankara Film Şenliği, İkinci Film, Bütün Kapılar Kapalıydı, 1990
  • 3.Ankara Film Şenliği, En İyi Kurgu Bütün Kapılar Kapalıydı, 1990
  • 27.Antalya Film Şenliği, Jüri Özel Ödülü, 1990
  • 35.Antalya Film Şenliği, Yaşam Boyu Onur Ödülü, 1998 
  • Türk Filmleri Yarışması, En İyi Yönetmen Kırık Çanaklar, 1961

Görev Aldığı Yapımlar

Memduh Ün Fotoğrafları

Memduh Ün İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları