Michael Fassbender

Michael Fassbender

Michael Fassbender
Oyuncu, Yapımcı

Doğum Tarihi: 2.4.1977

Doğum Yeri: Heidelberg, Almanya

Alman-İrlandalı oyuncu ve yapımcı. 

Ekrandaki ilk rolü, 2000 yılında yayınlanmış olan Hearts and Bones adlı mini dizidir. Bunu takiben 2001 yılında Band of Brothers adlı mini dizide rol aldı. Quentin Tarantino'nun savaş filmi Soysuzlar Çetesi'ndeki Lt. Archie Hicox, X Men: Birinci Sınıf ve X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filmlerindeki Magneto, Ridley Scott'ın yönettiği bilim-kurgu filmi Prometheus'taki David, fantezi-aksiyon filmi 300 Spartalı'daki Stelios, kız arkadaşının 15 yaşındaki kızını çekici bulan Akvaryum'daki Connor O'Reily, Charlotte Bronte'nin aynı adlı kitabından uyarlanan romantik-drama filmi Jane Eyre'deki Edward Fairfax Rochester, tarihi bir film olan Tehlikeli İlişki'deki Carl Jung, biyografik film olan Açlık'taki Bobby Sands ve Utanç'taki seks bağımlısı Brandon en iyi bilinen rolleridir. 

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Heidelberg, Baden-Württemberg, Almanya'da doğdu. Annesi, Adele Kuzey İrlandalı; babası Josef, Alman'dır. İki yaşındayken ailesi ile birlikte İrlanda'ya taşındı, babası bir restoranda şef olarak çalıştı.

Fassbender, İrlanda'da Fossa Ulusal Okulu'na ve St. Brendan Koleji'ne katıldı. 17 yaşında bir tiyatro oyununda yer alırken oyuncu olmak istediğini keşfetti. 19 yaşında Drama Center London'da okuyabilmek için Londra'ya taşındı. 1999 yılında Oxford Stage Company'nin Three Sisters adlı oyununda yer alabilmek için okulu bıraktı ve tura katıldı.

Kariyeri

Fassbender'ın ekrandaki ilk rolü Tom Hanks ve Steven Spielberg'ün ödüllü Band of Brothers adlı mini dizisindeki Burton 'Pat' Christenson'dur. Sky One'da yayımlanan Hex adlı dizinin iki serisinde de Azazeal karakterini oynadı. İngiliz müzik grubu The Cooper Temple Clause'un Blind Pilots şarkısına çekilen klipte ana karakteri canlandırdı. 2004'ün başlarında Guinness'in televizyon reklamı olan The Quarrel'de İrlanda'dan yüzmeye başlayıp New York'a ulaşmaya çalışan bir adamı canlandırdı, reklam 2005'te FAB Ödülleri'nde altın madalya kazandı.

2006 Edinburgh Festivali boyunca Mary Kenny tarafından yazılan Michael Collins ve Winston Churchill'in buluşmasını konu alan Allegiance adlı oyunda Collins'i canlandırdı. Quentin Tarantino'nun Rezervuar Köpekleri adlı filminin sahne versiyonunu yazdı, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi, aynı zamanda oyunda rol aldı.

20. yüzyılın başlarında eksantrik genç bir İngiliz yazarın yükselişini ve düşüşünü anlatan Angel'da rol aldı. Dean Cavanagh ve Irvine Welsh'in Wedding Bells adlı dramasında İskoç aksanıyla konuşan Barney'i canlandırdı.

Fassbender, aynı zamanda Utanç adlı filmde 30'lu yaşlarda seks bağımlılığıyla mücadele eden bir adam olarak yer aldı. Bu film ile yönetmen Steve McQueen ile yeniden bir araya gelmiş oldu. Bu rol ile Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Volpi Cup En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Fassbender, En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü (Oscar) için ciddi bir seçenekti ancak aday gösterilmedi. Seçkin kaynaklara göre filmde Fassbender'ın tamamen çıplak halde görülmesi buna engel oldu. Utanç'taki performansıyla kritik bir başarı elde eden Fassbender, Altın Küre ve BAFTA'da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne aday gösterildi.

Kişisel Hayatı

Avrupa ve Amerikan filmlerinde yer alan Fassbender, 1996'dan beri Doğu Londra'da oturuyor. 20'li yaşlarının sonundan beri sahip olduğu Doğu Londra'daki eski apartman dairesinde yaşıyor. Almanca biliyor olmasına rağmen Soysuzlar Çetesi'ni çekmeye başlamadan önce Almancasını tazelemesi gerektiğini çünkü biraz paslandığını söylemiştir. Hatta bir gün Almanca dilinde olan bir film veya tiyatro yapımında yer almayı düşünebileceğini belirtmiştir.

2014 yılının sonlarından itibaren Hayat Işığım (The Light Between Oceans) filminde başrollerini paylaştığı Oscar ödüllü oyuncu Alicia Vikander ilişki yaşamaktadır.

Filmografi

2017 Song to Song
2017 Alien: Covenant
2017 The Snowman
2016 X-Men: Apocalypse
2016 Hayat Işığım
2016 Trespass Against Us
2016 Assassin's Creed
2015 Slow West
2015 Macbeth
2015 Steve Jobs
2014 1 (Belgesel)
2014 Frank
2014 X-Men: Geçmiş Günler Gelecek
2013 12 Yıllık Esaret
2013 Danışman (film)
2012 Haywire
2012 Prometheus (film)
2011 Jane Eyre (film, 2011)
2011 X Men: Birinci Sınıf
2011 Tehlikeli İlişki
2011 Utanç
2010 Centurion (film)
2010 Jonah Hex (film)
2009 Nazi Vampirler
2009 Akvaryum
2009 Soysuzlar Çetesi
2008 Açlık
2008 Kan Gölü
2007 300 Spartalı
2007 Angel

Ödülleri

2008 İngiliz Bağımsız Film Ödülü - En İyi Erkek Oyuncu, Açlık
2008 Chicago Uluslararası Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Açlık
2008 Montreal Yeni Sinema Festivali - Oyunculuk Ödülü, Açlık
2008 Stockholm Film Festivali (En İyi Erkek Oyuncu, Açlık
2008 İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri (IFTA) (En İyi Erkek Oyuncu, Açlık
2008 Kermode Ödülleri (En İyi Erkek Oyuncu, Açlık
2008 Londra Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri - Yılın İngiliz Oyuncusu, Açlık
2009 Chicago Uluslararası Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu için Altın Plaka, Akvaryum
2009 Londra Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri - Yılın İngiliz Yardımcı Erkek Oyuncusu, Akvaryum
2009 Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri - En İyi Sinema Oyuncu Kadrosu Ödülü, Soysuzlar Çetesi
2009 COFCA Ödülleri - En İyi Grup - Birlik, Soysuzlar Çetesi
2009 Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri - En İyi Kadro, Soysuzlar Çetesi
2009 Phoenix Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri - En İyi Kadro, Soysuzlar Çetesi
2009 San Diego Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri - En İyi Toplu Performans, Soysuzlar Çetesi
2011 LAFCA Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Jane Eyre
2011 Sant Jordi Ödülleri - En İyi Yabancı Aktör, Jane Eyre
2011 NBR Ödülleri - Sahne Işığı Ödülü, Jane Eyre
2011 COFCA Ödülleri - Yılın Erkek Oyuncusu, Jane Eyre
2011 IGN Ödülleri - En İyi Oyuncu Kadrosu, X Men: Birinci Sınıf
2011 IGN Ödülleri - En İyi Kötü Adam, X Men: Birinci Sınıf
2011 LAFCA Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, X Men: Birinci Sınıf
2011 NBR Ödülleri - Sahne Işığı Ödülü, X Men: Birinci Sınıf
2011 Sant Jordi Ödülleri - En İyi Yabancı Aktör, X Men: Birinci Sınıf
2011 COFCA Ödülleri - Yılın Erkek Oyuncusu, X Men: Birinci Sınıf
2011 LAFCA Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Tehlikeli İlişki
2011 NBR Ödülleri - Sahne Işığı Ödülü, Tehlikeli İlişki
2011 Londra Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri - Yılın İngiliz Erkek Oyuncusu, Tehlikeli İlişki
2011 Sant Jordi Ödülleri - En İyi Yabancı Aktör, Tehlikeli İlişki
2011 COFCA Ödülleri - Yılın Erkek Oyuncusu, Tehlikeli İlişki
2011 İngiliz Bağımsız Film Ödülü - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Venice Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Volvi Cup, Utanç
2011 LAFCA Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Seville Avrupa Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 NBR Ödülleri - Sahne Işığı Ödülü, Utanç
2011 Houston Film Critics - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Detroit Film Critics Society - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Florida Film Critics Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Online Film Critics Society Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Capri, Hollywood - The International Film Festival Award - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Vancouver Film Critics Circle - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Indie Wire Critics Survey - En İyi Başrol Performansı, Utanç
2011 Kermode Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Alliance of Women Film Journalists Award - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 The Gay and Lesbian Entertainment Critics Association Award - Yükselen Yıldız, Utanç
2011 The Richard Attenborough UK Regional Film Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 Evening Standard British Film Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Utanç
2011 İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri - En İyi Erkek Sinema Başrol Oyuncusu, Utanç
2011 London Critics' Circle Film Awards - Yılın İngiliz Aktörü, Utanç
2013 AACTA Uluslararası Ödülü - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret
2013 İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret
2013 Jameson Empire Awards - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret
2013 Online Film Critics Society Awards - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret
2013 Kansas City Film Critics Circle Awards - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret
2013 Capri Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 12 Yıllık Esaret

Görev Aldığı Yapımlar

Michael Fassbender Fotoğrafları

Michael Fassbender İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler