Morgan Freeman

Morgan Freeman

Morgan Freeman
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 01.06.1937

Doğum Yeri: Memphis, Tennessee, ABD

Amerikan Hava Gücüne pilot olarak başvurmuş fakat mekanik kısmında çalışabilmiştir. 1959 yılında Los Angeles'a yerleştiğinde ilk işi daktilo kâtipliğiydi. Fransızcayı'da akıcı şekilde konuşur. İki evliliğinden iki oğlu ve iki kızı vardır. Oğlu Alfonso Freeman'da babası gibi aktördür. Holywood sinemasının en büyük ödülü sayılan Oscar'a 1988-90-95 ve 2005 senelerinde 4 kere aday gösterilmiş 2005'te 'Milyon Dolarlık Bebek' filmiyle ödülün sahibi olmuştur. Özellikle Driving Miss Daisy isimli oyunun film versiyonunda canlandırdığı karakterle bilinmektedir. Şu an Hollywoodun en ünlü ve popüler aktörlerinden biridir ve birçok türde film yapmaya devam etmektedir. Üçüncü kez Oscar’a aday olduğu ‘Esaretin Bedeli- Shawshank Redemption’, Clint Eastwood’un bol Oscar’lı filmi ‘Affedilmeyen- Unforgiven’ ve sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen David Fincher filmi ‘Yedi- Seven’ ile sinema otoritelerine göre hak ettiği saygınlığa ulaştı. Eleştirmenelere göre ‘gösterişsiz oyunculuğun’ en iyi temsilcilerinden olan Freeman, kötü sayılan filmlerde bile oyunculuğu ile öne çıkarılan isim oldu. ‘Aman Tanrım’ filminde ‘Tanrı’yı oynayan, 2000’li yıllarla beraber fazla sayıda filmde yer almaya devam eden aktör 2005 yılında Oscar’a dördüncü kez aday gösterildi ve ‘Milyon Dolarlık Bebek- Million Dollar Baby’ filmiyle ödülü kazandı. Oyuncu bu ödülü aldığında 68 yaşındaydı. Babasi berber idi ancak siroz hastaligindan hayatini kaybetti.Bundan sonra Morgan anneannesi ile yasadi.

Ilk rolu 'Zenci Seven' adli bir oyundan geldi. 2010 yilinda Bruce Willis ile bir filme oynayacagi spekule edilmektedir.Ayrica 2010 yilinda CBS kanalinin haber seslendirmesini yone aldi.CBS cited the need for consistency in introductions for regular news broadcasts and special reports as the basis for the change. Su anlarda esinden bosanma islemlerini surdurmekte. Kendisi ayrica hobi olarak pilotluk yapar. Kendisi siyahi ayini kutlamaz, ve siyahi ayi Amerikan ayi dir der. Irkciliga tek cozumun unutulmasi oldugunu savunur. Freeman once said on an interview with 60 Minutes' Mike Wallace: 'I am going to stop calling you a white man and I'm going to ask you to stop calling me a black man.' Ana yurdu Missippi eyaletinin universitesinden doktorasi vardir. Granada ulkesine yardim kurulusu kurmustur, bir tayfun sonrasi. Kendisi dogaya onem verir ve dogal hayat kliplerinin seslendirmesini yapar. Kendisi liberaldir ve Obama destekcisidir.2008 yilinda buyuk bir araba kazasi gecirdi ve olumle karsi karsiya geldi.

Freeman, 4 Ağustos 2008 günü ABD'nin Mississippi eyaletindeki Tallahatchie ilinde trafik kazası geçirmiş ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Hayati tehlikeyi atlatmıştır.

Filmografisi

2000'ler


  Nurse Betty, 2000
  Under Suspicion, 2000
  Along Came a Spider, 2001
  The Sum of All Fears, 2002
  High Crimes, 2002
  Bruce Almighty, 2003
  Dreamcatcher, 2003
  Levity, 2003
  Million Dollar Baby, 2004
  The Hunting of the President, 2004
  The Big Bounce, 2004
  An Unfinished Life, 2005
  War of the Worlds, 2005
  March of the Penguins, 2005
  Batman Begins, 2005
  Danny the Dog, 2005
  Edison Force, 2006
  The Contract, 2006
  Lucky Number Slevin, 2006
  10 Items or Less, 2006
  Evan Almighty, 2007
  Feast of Love, 2007
  Gone, Baby, Gone, 2007
  The Bucket List, 2007
  The Dark Knight, 2008
  Wanted (film), 2008
  2009 , 2008

1990'lar

  The Bonfire of the Vanities, 1990
  Robin Hood: Prince of Thieves, 1991
  Unforgiven, 1992
  The Power of One, 1992
  Bopha!, 1993
  The Shawshank Redemption, 1994
  Se7en, 1995
  Outbreak, 1995
  Chain Reaction, 1996
  Moll Flanders, 1996
  Amistad, 1997
  Kiss The Girls, 1997
  Deep Impact, 1998
  Hard Rain, 1998

1980'ler

  Brubaker, 1980
  Teachers, 1984
  Marie, 1985
  That Was Then... This Is Now, 1985
  Street Smart, 1987
  Glory, 1989
  Driving Miss Daisy, 1989
  Lean on Me, 1989

Televizyon Filmleri


  The Electric Company, 1971
  Roll of Thunder, Hear My Cry, 1978
  The Marva Collins Story, 1981
  Resting Place, 1986
  Fight For Life, 1987

Oscar Ödülleri

  Street Smart filmiyle Oscar adaylığı, En iyi yardımcı erkek oyuncu, 1987
  Driving Miss Daisy filmiyle Oscar adaylığı, En iyi erkek oyuncu, 1989
  Esaretin bedeli filmiyle Oscar Adaylığı, En İyi erkek oyuncu, 1994
  Million Dollar Baby filmiyle Oscar kazandı, En iyi yardımcı erkek oyuncu, 2004

Görev Aldığı Yapımlar

Morgan Freeman Fotoğrafları

Morgan Freeman İle İlgili Haberler