Münir Özkul

Münir Özkul

Münir Özkul
Oyuncu

Doğum Tarihi: 15.08.1925

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Sanat hayatına Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. İstanbul ve Ankara'da Devlet tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nın oyunlarında rol aldı. Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı. Rol aldığı Fareler ve İnsanlar adlı oyunun yönetmeni Muhsin Ertuğrul ile tanıştı. Ancak 1950'lerden itibaren rol almaya başladığı sinema filmleri ile asıl ününü kazandı. Özellikle 1970'lerin kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert Müdür Yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. 400'e yakın filmde rol aldı. Adile Naşit'le beraber oynadığı filmlerle Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden oldu.

İlk dönem filmlerinden önemli olarak Edi ile Büdü, Halıcı Kız, Kalbimin Şarkısı, Miras Uğruna, Balıkçı Güzeli; daha sonraki dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmleri arasında Neşeli Günler, Gülen Gözler, Gırgıriye, Görgüsüzler, Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi sayılabilir. Münir Özkul, 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır. Televizyon dizilerinin yaygınlaştığı dönemde dizi oyunculuğundan uzak dursa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. Özkul'a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 

1998 yılında Hamdi Alkan'ın canlandırdığı 'Yarmagül' karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısına çıktı. Hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçirdi. 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı. Özkul dört kez evlendi ve üç çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi 'Tophaneli Örümcek' lakaplı Yaşar ve son 27 yıldır evli olduğu eşi Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası 'evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı'. Demans hastalığı ile yaşayan Özkul, 2003 yılından bu yana evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemiyor. Hastalığı yüzünden geçmişe dair birçok şeyi hatırlamıyor ve ölen arkadaşlarının yaşadıklarını sanıyor. Özkul, kendisine ait mütevazı bir evde rahat bir yaşam sürdürüyor.

Rol Aldığı Tiyatro Oyunları

  • İstanbulu Satıyorum
  • Soyut Padişah
  • Sersem Kocanın Kurnaz Karısı
  • Çayhan
  • Fareler ve İnsanlar
  • Keşanlı Ali Destanı
  • Yorgun Matador

Filmografisi

2000'ler

  • Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000

1990'lar

  • Ay Işığında Saklıdır, 1993
  • Nasreddin Hoca, 1993
  • Al Dudaklım, 1993

1980'ler

  • Arabesk, 1988
  • Acı Gurbet, 1988
  • A Ay, 1988
  • Afife Jale, 1987
  • Kuşatma 2 / Şok, 1987
  • Aile Pansiyonu, 1987
  • Günah, 1987
  • Kadersiz Kullar, 1987
  • Yaşamaya Mecburum, 1987
  • Yıllar, 1987
  • Uzaylı Zekiye, 1987
  • Otobüs Yolcuları / İhsaniye - Karasu, 1987
  • Ana Kucağı, 1986
  • Kızlar Sınıfı Tatilde, 1986
  • Babalar da Ağlar, 1986
  • Dayak Cennetten Çıkma, 1986
  • Elmayı Kim Isırdı, 1986
  • Milyarder, 1986
  • Büyük Günah, 1985
  • Ya Ya Ya Şa Şa Şa, 1985
  • Deliye Hergün Bayram, 1985
  • Çalınan Hayat, 1985
  • Duyar Mısın Feryadımı, 1985
  • Sarı Öküz Parası, 1985
  • Şaşkın Gelin, 1984
  • Küçük Ağa, 1984
  • Geçim Otobüsü, 1984
  • Çaresizim, 1984
  • Kızlar Sınıfı, 1984
  • Gırgıriyede Büyük Seçim, 1984
  • Şaşkın Ördek, 1983
  • Dostlar Sağolsun, 1983
  • İlişki, 1983
  • Gırgıriyede Cümbüş Var, 1983
  • Gazap Rüzgarı, 1982
  • Bir Yudum Mutluluk, 1982
  • Islak Mendil, 1982
  • Ağlayan Gülmedi mi?, 1982
  • Altın Kafes, 1982
  • Buyurun Cümbüşe, 1982
  • Talih Kuşu, 1982
  • Adile Teyze, 1982
  • Şıngırdak Şadiye, 1982
  • Görgüsüzler, 1982
  • Beni Unutma, 1982
  • Deliler Koğuşu, 1981
  • Bizim Sokak, 1981
  • Gırgıriyede Şenlik Var, 1981
  • Gırgıriye, 1981
  • Banker Bilo, 1980
  • İbiş, 1980

1970'ler

  • Erkek Güzeli Sefil Bilo, 1979
  • Gelinciklerim, 1979
  • Aşkın Gözyaşları, 1979
  • İbiş in Rüyası, 1979
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, 1978
  • Neşeli Günler, 1978
  • Cennetin Çocukları, 1977
  • Gülen Gözler, 1977
  • Hababam Sınıfı Tatilde, 1977
  • Aşk Dediğin Laftır, 1976
  • Aile Şerefi, 1976
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor, 1976
  • İşte Hayat, 1975
  • Gülşah, 1975
  • Bizim Aile / Merhaba, 1975
  • Hababam Sınıfı, 1975
  • Gece Kuşu Zehra, 1975
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1975
  • Beş Milyoncuk Borç Verir Misin, 1975
  • Hasret, 1974
  • Beş Tavuk Bir Horoz, 1974
  • Gariban, 1974
  • Mavi Boncuk, 1974
  • Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, 1974
  • Salak Milyoner, 1974
  • Niyet, 1973
  • Çulsuz Ali, 1973
  • Izdırap, 1973
  • Şaban İstanbul'da, 1973
  • Kaynanam Kudurdu, 1973
  • Oh Olsun, 1973
  • Yalancı Yarim, 1973
  • O Ağacın Altında, 1972
  • Üç Sevgili, 1972
  • Karamanın Koyunu, 1972
  • Ver Allahım Ver, 1972
  • Yiğitlerin Kaderi, 1972
  • Tatlı Dillim, 1972
  • Sev Kardeşim, 1972
  • Senede Bir Gün, 1971
  • Kezban Paris'te, 1971
  • Son Hıçkırık, 1971
  • Bebek Gibi Maşallah, 1971
  • Beklenen Şarkı, 1971
  • Solan Bir Yaprak Gibi, 1971
  • Donkişot Sahte Şövalye, 1971
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1971
  • Beyoğlu Güzeli, 1971
  • Aşk Uğruna, 1971
  • Beyaz Kelebekler, 1971
  • Gönül Hırsızı, 1971
  • Hayatım Senindir, 1971
  • İbiş Gangsterlere Karşı, 1971
  • İşte Deve İşte Hendek, 1971
  • Kadifeden Kesesi, 1971
  • Tophaneli Murat, 1971
  • Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde, 1971
  • Aşk Hikayesi, 1971
  • Hayat Sevince Güzel, 1971
  • Tatlı Meleğim, 1970
  • Kara Dutum, 1970
  • Bütün Aşklar Tatlı Başlar, 1970
  • Kalbimin Efendisi, 1970
  • Yuvasız Kuşlar, 1970
  • Yumruk Pazarı, 1970
  • Ali İle Veli, 1970
  • Allı Yemeni, 1970
  • Berduş Kız, 1970
  • Dikkat Kan Aranıyor, 1970
  • Dönme Bana Sevgilim, 1970
  • Yavrum, 1970
  • Küçük Hanımefendi, 1970
  • Şoför Nebahat, 1970
  • Son Kızgın Adam, 1970
  • Hayatım Sana Feda, 1970
  • Seven Ne Yapmaz, 1970
  • Arım, Balım, Peteğim, 1970

1960'lar

  • Sevgili Babam, 1969
  • Boş Çerçeve, 1969
  • Uykusuz Geceler, 1969
  • Gelin Ayşem, 1969
  • Nisan Yağmuru, 1969
  • Sevdalı Gelin, 1969
  • Ayşecik'le Ömercik, 1969
  • Fakir Kızı Leyla, 1969
  • Bana Derler Fosforlu, 1969
  • Nilgün, 1968
  • Artık Sevmiyeceğim, 1968
  • Kanlı Nigar, 1968
  • İstanbul'da Cümbüş Var, 1968
  • Kara Gözlüm Efkarlanma, 1968
  • Yayla Kartalı, 1968
  • Urfa İstanbul, 1968
  • Kalbimdeki Yabancı, 1968
  • Çifte Tabancalı Damat, 1967
  • Elveda, 1967
  • Sürtüğün Kızı, 1967
  • Yaşlı Gözler, 1967
  • Bir Millet Uyanıyor, 1966
  • Denizciler Geliyor, 1966
  • Ben Bir Sokak Kadınıyım, 1966
  • Aşkın Kanunu, 1966
  • Seni Sevmiyorum, 1966
  • Fakir Bir Kız Sevdim, 1966
  • Kan Gövdeyi Götürdü, 1965
  • Senede Bir Gün, 1965
  • Kart Horoz, 1965
  • İnatçı Gelin, 1965
  • Bilen Kazanıyor, 1965
  • Seveceksen Yiğit Sev, 1965
  • Şoför Nebahat Bizde Kabahat, 1965
  • Şekerli Misin Vay Vay, 1965
  • Yalancının Mumu, 1965
  • Cezmi Band 007.5, 1965
  • Gönül Kuşu, 1965
  • Dokunma Bozulurum, 1965
  • Kahreden Kurşun, 1965
  • Bir Bahar Akşamı, 1961
  • Yumurcak, 1961
  • Yaman Gazeteci, 196
  • Taş Bebek, 1960

1950'ler

  • Gurbet, 1959
  • Altın Kafes, 1958
  • İftira, 1958
  • Kalbimin Şarkısı, 1956
  • Bir Aşk Hikayesi, 1955
  • Tuş / Bir Aşk Hikayesi, 1955
  • Ah gönlüm, Vah gönlüm, 1954
  • Balıkçı Güzeli / 1002. Gece, 1953
  • Edi İle Büdü, 1952
  • Edi İle Büdü Tiyatrocu, 1952
  • Barbaros Hayrettin Paşa, 1951
  • Evli Mi Bekar Mı, 1951
  • Lale Devri, 1951
  • Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan, 1951
  • Üçüncü Selim'ın Gözdesi, 1950

Aldığı Ödüller

  • İlhan İskender Ödülü (Kanlı Nigâr oyunuyla), 1967 
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü, Sev Kardeşim, 1972
  • Dümbüllü Ödülü, 1991
  • Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü, 1997
  • Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü 'Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü', 1999
  • 37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü, 2004
  • Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, 2006

Görev Aldığı Yapımlar

Münir Özkul Fotoğrafları

Münir Özkul İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları