Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr.
Oyuncu

Doğum Tarihi: 04.04.1965

Doğum Yeri: New York, ABD

BAFTA sahibi ABD'li oyuncu. Natural Born Killers,Sherlock Holmes, Good Night, and Good Luck., Kiss Kiss Bang Bang, Zodiac ve Iron Man gibi filmler ile tanınır.

4 Nisan 1965’te New York’ta doğmuştur. Aktör, yazar, prodüktör ve yönetmen olan Robert Downey Sr.’nin oğlu olan Downey Jr., 1970 yılında babasının çevirdiği Pound adlı filmde küçük bir rol alarak sinema kariyerine başlamıştır. Aynı zamanda iyi bir müzisyen de olan Robert Downey Jr., 80’lerin sonu ile 90’ların başında rol aldığı filmler ile üne kavuşmuştur. Ona ilk ün getiren rolü 1987 yapımlı Less Than Zero isimli filmde canlandırdığı uyuşturcu bağımlısı genç rolüyle olmuşdur. Buradaki başarısı onu daha sonra Air America ve Soapdish gibi büyük yapımlara götürmüşdür. 1992 yılında oynadığı Charlie filmindeki Charlie Chaplin rolü ile en iyi aktör dalında oskar ödülüne aday gösterilmiştir. Annesi Alman asillidir, babasi ise Yahudi asillidir.

90’lı yılların sonlarında uyuşturucu bağımlısı olmuş, bir süre hapis yatmış, ancak 2000 yılında bu bağımlılıktan da kurtulmuş bir şekilde Ally McBeal adlı TV dizisi ile kariyerine başarılı bir dönüş yapmıştır. Bu dizideki başarısı ona Golden Globe ödülünü kazandırmış, ayrıca Emmy ödülüne aday gösterilmiştir. Ancak ilk sezon bitiminde aktörün yeniden uyuşturucuya başlaması nedeniyle prodüktör tarafından dizi ile ilişkisi kesilmiş, Downey Jr. bir yıllık bir tedavi ve 3 yıllık deneme süresinden sonra ancak 5. ve son sezonda küçük bir rol ile Ally McBeal’e dönebilmiştir.Babasinin projelerinde kisa roller alarak aktorluge basladiYirmili yaslarda Saturday Night Live adli programa katilarak sohret buldu, ancak 1985 yilinda kovuldu.Ismi Pretty Pink filmi icin gecmesine ragmen oynamadi.En buyuk rolu 1987 yilinda Less Than Zero filminde idi, karakterin adi Julian Wells idi ve kritikler onu ovmekten bikmadi. 2004 yılında ilk albümünü (The Futurist) çıkaran, 2005 yılında 3, 2006 yılında 7 filmde rol almıştır.


Filmografisi

2010'lar
  • The Avengers, 2011
  • Master Mind, 2011
  • Açlık Oyunları, 2011
  • Sherlock Holmes 2, 2011 
  • Cowboys & Aliens, 2010
  • Iron Man 2, 2010
  • Sherlock Holmes, 2010
2000'ler 
  • Charlie Bartlett, 2008
  • Iron Man, 2008
  • Tropic Thunder, 2008
  • The Incredible Hulk, 2008
  • The Soloist, 2008 
  • Zodiac, 2007
  • Lucky You, 2007
  • The Shaggy Dog, 2006
  • A Scanner Darkly, 2006
  • A Guide to Recognizing Your Saints, 2006
  • Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, 2006
  • Game 6, 2005
  • The Outsider, 2005
  • Kiss Kiss Bang Bang, 2005
  • Good Night, and Good Luck, 2005
  • Hubert Selby Jr: It/ll Be Better Tomorrow, 2005 
  • Eros (segment 'Equilibrium'), 2004  
  • Whatever We Do, 2003
  • The Singing Detective, 2003
  • Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin, 2003
  • Gothika, 2003 
  • Lethargy, 2002 
  • Last Party 2000, 20001
  • Wonder Boys, 2000
  • Auto Motives, 2000
1990'lar
  • In Dreams, 1999
  • Friends & Lovers, 1999
  • Bowfinger, 1999
  • Black and White, 1999
  • The Gingerbread Man, 1998
  • U.S. Marshals, 1998
  • Danger Zone, 1997
  • One Night Stand, 1997
  • Two Girls and a Guy, 1997
  • Hugo Pool, 1997
  • Richard III, 1995
  • Home for the Holidays, 1995
  • Restoration, 1995
  • Mr. Willowby's Christmas Tree (TV), 1995 
  • Hail Caesar, 1994
  • A Century of Cinema, 1994
  • Natural Born Killers, 1994
  • Only You, 1994
  • Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman in Carver Country, 1993
  • Heart and Souls, 1993
  • The Last Party, 1993
  • Short Cuts, 1993
  • Chaplin, 1992
  • Too Much Sun, 1991
  • Soapdish, 1991
  • Air America, 1990
1980'ler
  • That's Adequate,1989
  • True Believer, 1989
  • Chances Are,1989
  • Johnny Be Good, 1988
  • Rented Lips,1988
  • 1969, 1988
  • The Pick-up Artist, 1987
  • Less Than Zero, 1987 
  • Back to School,1986
  • America, 1986
  • Deadwait (short subject), 1985 
  • Tuff Turf, 1985
  • Weird Science, 1985
  • Firstborn, 1984
  • Baby It's You, 1983
  • Up the Academy, 1980
1970'ler
  • Moment to Moment, 1975
  • Greaser's Palace, 1972
  • Pound, 1970

Görev Aldığı Yapımlar

Robert Downey Jr. Fotoğrafları

Robert Downey Jr. İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları