Rüştü Asyalı

Rüştü Asyalı

Rüştü Asyalı
Oyuncu, Senarist

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, rejisör, senaryo yazarı, seslendirme sanatçısı.

Lise yıllarında Ankara Halkevleri Genel Merkezi'nde açılan tiyatro kurslarına başladı.1963 yılında Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinde 'temsil kolu sanatçısı' olarak yeraldı. Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümü sınavını kazandı. Mezun olduktan sonra 1970 yılında Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonel oyunculuk yaşamına başladı.

Ankara Radyosu'nda Çocuk Saati programında canlandırmaya başladığı 'Keloğlan' oyunları ile dinleyicinin beğenisini kazanmasının ardından film yapımcılarının önerisiyle sinemaya ilk adımı attı. 1971-1975 yılları arasında dört 'Keloğlan' filminde rol aldı. Ardından çalışmalarını 'Yaman Delikanlı' ve 'Dangalak' adlı filmlerle sürdürdü. Ankara'da 'Oyuncular Birliği' özel tiyatro topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. 1970 yılından günümüze kadar Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. 'Keşanlı Ali Destanı', 'Fil Adam', 'Düşler Yolu' ve 'Azizname' adlı oyunlardaki rolüyle büyük başarı sağlayan sanatçı, 'Kanlı Nigar', 'Ah Şu Gençler', 'Ölümsüzler', 'Yunus Diye Göründüm' ve 'Soruşturma' adlı oyunların yönetmenliğini yaptı. Özel tiyatrolarda da konuk yönetmenlik çalışmaları yapan Rüştü Asyalı, Pamukbank Çocuk ve Gençlik Tiyatrosunda 'Masal Var-Masalcık Var', 'Ah Şu Gençler', Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosunda 'Ah Şu Gençler' isimli eserleri gerçekleştirdi. Ankara Ekin Tiyatrosunda Nazım Hikmet için yazılmış 'Hasret' adlı oyunun rejisörlüğünü üstlendi. Sanatçı, bu oyunda Nazım Hikmet rolünü oynadı. 1963 yılından bu yana televizyon dizileri, tiyatro oyunları ve sanat, kültür programlarıyla radyo ve televizyonda çeşitli projelere büyük katkılarda bulundu. 'İki Öküz', 'Bir Varmış Bir Yokmuş' ve 'Türkülerle Oyunlar' adlı dizilerin senaryo yazarlığı, yönetmenliği ve oyunculuğunu yaptı. 'Atatürk Anlatıyor' isimli belgeselde Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdı. Son çalışması 'Ben Bir İnsan' isimli yapıt, Devlet Tiyatroları sahnesinde oynandı. Dil Derneği ve Konak Belediyesi tarafından ortaklaşa kitap ve yoğunteker (CD) olarak yayımlanan Şiirlerle Atatürk'ü Anlamak adlı şiir seçkisindeki şiirleri seslendirdi.

Sanatçı çeşitli tarihlerde Devlet Sanatçıları Birliği genel sekreterliği, Devlet Tiyatroları Yönetim Kurulu üyeliği, Devlet Tiyatroları Vakfı başkanlığı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği genel başkanlığı görevlerini, ayrıca Seslendirme Sanatçıları Birliği genel başkanlığı ve Sanat Kurumu yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü. 9 Temmuz 2008'de Devlet Tiyatroları başrejisörlüğü'ne getirildi, 2012 yılının Mart ayında Başrejisörlük görevinden emekliye ayrıldı. 12 yıldır Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk, Seslendirme ve Oyunculuk eğitimleri vermektedir.

Rol Aldığı Tiyatro Oyunları 
Hürrem Sultan (oyun) : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2012
Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo) Yazan : Nihat Asyalı - 2010
Sığıntı (oyun) : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2004
Ben Bir İnsan : Rüştü Asyalı\Mustafa Şerif Onaran - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2001
Kuvayi Milliye Destanı : Nazım Hikmet - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1996
Azizname : Aziz Nesin\Yücel Erten - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1995
Düşler Yolu : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1991
Fil Adam  : Bernard Pomerance - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1990
Kılıç ve Ney : Turan Oflazoğlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
Mediha : Yüksel Pazarkaya - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
Keşanlı Ali Destanı  : Haldun Taner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1984
Şen Kadınlar : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1983
Ana Hanım Kız Hanım : Cahit Atay - İzmir Devlet Tiyatrosu - 1981
Kurban (oyun) : Güngör Dilmen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1980
Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım : Haldun Taner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1978
Alçalı Kel Memet : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1970
IV.Murat (oyun) : Turan Oflazoğlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1970
Kral Üşümesi : Sabahattin Kudret Aksal - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1969
Cyrano de Bergerac  : Edmond Rostand - Ankara Devlet Tiyatrosu

Yönettiği Tiyatro Oyunları 
Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo) Yazan : Nihat Asyalı - 2010
Ben Bir İnsan : Rüştü Asyalı\Mustafa Şerif Onaran - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2001
Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü : Dario Fo - Ankara Ekin Tiyatrosu - 1997
Üç Kağıtçı (oyun)  : Orhan Kemal - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1997
Ateşle Oynayan  : Nihat Asyalı - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1997
Memleket Hikayeleri : Haluk Işık - Ankara Ekin Tiyatrosu- 1996
Külrengi Sabahlar : Haluk Işık - Ankara Ekin Tiyatrosu - 1995
Soruşturma : Peter Weiss - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1992
Eski Fotograflar : Dinçer Sümer - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1991
Kendi Gökkubbemiz : Sönmez Atasoy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1990
Yunus Diye Göründüm : Nihat Asyalı - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1989
Sinan (oyun) : Turan Oflazoğlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
Baharı Yaşamak : Gülşen Girginkoç - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
Ölümsüzler : Melih Cevdet Anday - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985
Ah Şu Gençler : Turgut Özakman - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1985
Kanlı Nigar : Sadık Şendil - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1983
Masal Var-Masalcık Var
Hasret (oyun) (Nazım Hikmet)

Filmografisi 
Keloğlan Aramızda 1971-Keloğlan
Keloğlan 1971-Keloğlan
Keloğlan'la Can Kız 1972-Keloğlan
İki Öküz 1972
Sefer Seferde 1975
Keloğlan İş Peşinde 1975-Keloğlan
Yaman Delikanlı 1976-Yaman
Ben Bir Garip Keloğlanım 1976-Keloğlan
Ben Bir İnsan 2002
Havada Bulut 2002-Kömürcü Hristo
Kod Adı 2006-Savcı Doğan
Kod Adı Kaos 2007-Savcı Doğan

Yazdığı Senaryolar 
Yaman Delikanlı 1976
Ben Bir Garip Keloğlanım
Ben Bir İnsan 2002


Görev Aldığı Yapımlar

Rüştü Asyalı Fotoğrafları

Rüştü Asyalı İle İlgili Haberler