Azmin diğer adı:Tom Cruise
10.02.2002
|
11 yıl evli kaldığı Nicole Kidman ile... |
Ünlü aktör 1962 yılının 3 Temmuz’unda ABD’nin Syracuse kentinde Thomas Cruise Mapother adıyla doğdu. Dört kardeşin en küçüğü olan Tom 11 yaşındayken anne babası ayrılmaya karar verdi. Çocuklarını yanına alan anne önce Louisville’e ardından New Jersey’e taşındı ve burada yeniden evlendi.
Tom’un ailesinde sıklıkla görülen “dyslexia- okuma güçlüğü” hastılğı onda da vardı. Bu rahatsızlık akademik kariyerinde ona bir hayli zorluk çıkardı. Okul yıllarında atletizm yaptı, hatta dizi sakatlanana kadar güreşle ilgilendi. 14 yaşında Fransisken manastırına girip rahip olmaya karar verdiyse de bir yıl sonra burayı terk etti. 16 yaşında öğretmenlerinin de itelemesiyle “Guys and Dolls” müzikalinde rol aldı. Bundan sonra kendisini sahneden indiremediler. Okulu bırakıp oyunculuğunu geliştirmek için New York’a taşındı.
İlk filmi Brooke Shields’in başrol oynadığı “Endless Love”da (1981) epey küçük bir rolü vardı. Aynı yıl Sean Penn ile yine yan bir rolde görüldüğü askeri bir okulda geçen “Taps” filminde oynadı. Neyse ki buradaki performansı önce yönetmen Harold Becker’in ardından eleştirmen ve yapımcıların dikkatini çekti. 1983 yılında Francis Ford Coppola’nın yönettiği “The Outsiders”da Matt Dillon, Emilio Estevez gibi geleceğin umutveren yetenekleri ile birlikte boy gösterdi. Film çok iyi iş yapmadı ama Tom’un gelecekte çok iyi projelere birlikte imza atacağı kişilerle tanışması yönünde büyük fırsat yarattı.
Komedi filmi “Risky Business”den (1983) sonra iki yıl ortalıkta görülmedi. Bu süre sonunda rol aldığı dev bütçeli “Legend” gişelerde bekleneni vermedi. Ancak şans ondan yanaydı. O yıl içinde rol aldığı “Top Gun” ona şöhretin kapılarını açtı. 1986 yılının en fazla hasılat getiren getiren filminde taktığı gözlükten saç biçimine kadar her şeyi moda oldu.
Bu başarıyı diğer filmleri izledi. Paul Newman’la oynadığı “The Color of Money -Paranın Rengi” (1986), Dustin Hoffman’la kamera karşısına geçtiği “Rain Man -Yağmur Adam” (1988), ve ona Altın Küre’de ödül getiren Oliver Stone’un “Born on the Fourth of July - Doğumgünü 4 Temmuz” (1989) unutulmayan yapımlar arasında yer alıyor.
Tom Cruise, 1987 yılında oyuncu Mimi Rogers ile evlendi. Ancak 1990 yılında çift boşandı. Aynı yıl Cruise, bir araba yarışının konu edildiği “Days of Thunder” filmde genç Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman ile birlikte oynadı. İki oyuncuun sette birbirlerine çok yakınlaştığı dedikoduları bir hayli fazlalaşmıştı ki, çift bunları yalancı çıkarmadı ve o yılın Noel’inde Colorado’da evlendiler.
Cruise’un inatçılığı, tuttuğu işi koparma yeteneği, karşısında hangi ünlü oynarsa oynasın onun ezilmesini önlüyordu. Öneğin yılların usta sanatçısı Jack Nicholson’la “A Few Good Men” (1992) de başabaş bir oyun sergiledi. Yıllar geçtikçe Cruise hız kesmeden iddialı filmlere imza atmaya devam etti. “The Firm- Şirket” (1993); “Interview with a Vampire- Vampirle Görüşme” (1994) ve 1996 yılında yine gişelerde rekor kıran “Mission: Impossible- Görevimiz Tehlike” geldi.
Ona ikinci Altın Küre ödülünü ise (Oscar jürisi onu sadece aday göstermekle yetiniyor) Cameron Crowe’un yönettiği “Jerry Maguire” getirdi (1996).
Cruise ve Kidman çifti 1997 ve 98 yıllarını İngiltere’de Stanley Kubrick’in ölmeden önce tamamladığı son filmi “Eyes Wide Shut”ın çekimlerinde geçti. Film, 1999 yılında vizyona girdi ve çok karışık tepkiler aldı. Aynı yıl Tom Cruise, Paul Thomas Anderson’un yönettiği, Berlin Film Fesitvali dahil bir çok festivalde ödüller alan “Magnolia”da büyük başarı gösterdi. Bu filmle Altın Küre Ödülü’nü 3’e çıkardı. Oscar’da da aday gösterilmesine rağmen şeytanın bacağını yine kıramamıştı.
Her Amerikalı oyuncunun rüyası bir gün Oscar almaktır. Tom Cruise bu ödülü çoktan haketmesine rağmen bir türlü almamasını fazla umursamıyor gibi görünüyor. O sinemada daha uzun vadeli işler yapmaya soyunuyor. Örneğin yapımcılığa da el atan Cruise “Mission: Impossible 2” filmiyle de 75 milyon dolar ücret alarak en pahalı oyuncu ünvanını elinde tutuyor.
Cruise ve Kidman çifti 2000 yılının ortalarında ayrılacaklarını açıklayarak herkesi şoke ettiler. Los Angeles, New York, Colorado ve Sydney’de evleri; İsabella ve Connor isimli iki evlet edinilmiş çocukları olan çift, aylar süren mal paylaşımı sonunda dostça Ağustos 2001’de resmen ayrıldılar. Yakışıklı oyuncu hakkında eşcinsellik dahil birçok dedikodu çıkarılmasının ardından Vanilla Sky filminde birlikte rol aldığı Penélope Cruz ile birlikteliklerini artık gizlemez oldular.
Yıllardır dedikodulardan, skandallardan uzak kalan Tom Cruise, insanları şaşırtmaya devam ediyor. Örneğin, yapımcılığını üstlendiği “The Others- Diğerleri” filminde ayrıldığı eşi Kidman’a rol vererek “iş başka-aşk başka” dedi.
Geniş bir hayran kitlesine sahip olan Cruise’un ne zaman Oscar alacağı sorularına şimdi Penelople ile evlenip evlenmeyeceği de eklendi.
Haberde adı geçen kişilerle ilgili bilgi için tıklayın:
Kaynak: NTV
|
|
|
|
|
|
Beş Vakit yılın en iyi 5. filmi The Times ve The Sunday Times gazeteleri, 'Yılın En İyi 100 Filmi'ni belirledi. Reha Erdem'in yönettiği 'Beş Vakit' filmi, 'Yılın en iyi beş filmi' arasına girdi.
Bir süre önce ölen aktör Heath Le... |
|
|
Derviş Zaim’in Filmi “Nokta”ya Mısır’dan Ödül Yönetmenliğini Derviş Zaim'in yaptığı 'Nokta' filmi, 32. Uluslararası Kahire Film Festivali'nde 'En İyi Dijital Film' ödülü kazandı.
Başrolünü Mehmet Ali Nuroğlu, Settar Tanrıöğen ve Ser... |
|
|
Pandora’nın Kutusu, 23 Ocak 2009′da Sinemalarda Yönetmeliğini Yeşim Ustaoğlu’nun yaptığı başrollerini Tsilla Chelton, Derya Alabora, Övül Avkıran, Onur Ünsal ve Osman Sonant’ın paylaştığı “Pandora’nın Kutusu” 23 Ocak 2009’da Türkiye’de gösterime... |
|
|
Boston'da belgesel ve kısa film yarışması ABD'nin Boston kentinde, 13. Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamındaki geleneksel Belgesel ve Kısa Film Yarışması, bu yıl 2-7 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek.
Festival yetkililerince yapıl... |
|
|
Uzaylı Reavers İnsanlığı Uyaracak! Hollywood sinemasının ünlü oyuncularından Keanu Reeves, iddialı bir filmle yeniden sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
Scott Derrickson’ın yönettiği ‘12.12.08 Dünyanın Durduğu Gün / The Day The Ear... |
|
|
Türk Sineması'nın altın yılı Geride bırakmaya hazırlandığımız 2008, Türk Sineması'nın ''altın yılı'' oldu. Yıl içinde 50'nin üzerinde film izleyiciyle buluşurken, seyirci rekoru kıran yerli yapımlar uluslararası festivallerde de ... |
|
|
|
|
İpek Yolu Film Festivali Başladı Uluslararası 3. Bursa İpek Yolu Film Festivali, Törenle Başladı. Açılış Törenine Katılan Meksikalı Aktör Gael Garcia Bernal, Türkçe Öğrenip Bir Türk Filminde Oynamak İstediğini Söyledi.
Uluslararas... |
|
|
’Gitmek’ filmi Londra’da Türkiye’yi temsil edecek Türk kızıyla Kürt gencinin aşkını anlatan ve İsviçre’deki Cultureescapes Festivali’nde sansüre uğradığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yönetmeni karşı karşıya getiren ‘Gitmek’ filminde mu... |
|
|