SineTek Avrupa’da İspanyol rüzgarı
02.01.2006
SineTek Avrupa’da yeni yılın ilk filmleri Çağdaş İspanyol Sineması’ndan olağanüstü üç yapım: ‘Kelebeklerin Dili’, ‘Kalbin Sırları’ ve ‘Martin’.
Ankara Sinema Kültürü Derneği tarafından, Tüze Grup, Aras Kargo ve Radyo ODTÜ’nün katkılarıyla gerçekleştirilen, Ankaralı sinemaseverlerin gözbebeği ‘SineTek Avrupa’ film gösterimleri yeni yılda da, kaldığı yerden devam ediyor.
2002 yılının Ekim ayından bu yana 3 yıldır aralıksız devam eden gösterimlerde Avrupa’nın farklı ülkelerinden genç ve usta yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı 52 uzun film yıl boyunca Ankaralı sinemaseverlerle buluşuyor.
Etkinlik, bugüne kadar gösterilen 160’a yakın filmle birlikte ülkemizin düzenli ve yıla yayılmış tek film festivali olma özelliğini sürdürüyor. Etkinlik kapsamında her Perşembe Saat: 19.30’da Ankara Ankapol Sineması’nda nitelikli bir Avrupa filmi sinemaseverlerle buluşuyor.
Bütün filmlerin 35mm ve Türkçe altyazılı olarak gösterildiği etkinlikte bu ay, İspanya’dan birbirinden ilginç ve iddialı filmler sinefilleri bekliyor.
“SineTek Avrupa”
OCAK 2006 PROGRAMI
Her Perşembe Saat: 19.30
Tüze Ankapol Sineması
(Kızılırmak Sok. No: 14, Kızılay / Tel: 419 39 59)
Filmler Türkçe altyazılı.
5 Ocak Perşembe Saat: 19.30
KELEBEKLERİN DİLİ
LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS
BUTTERFLY’S TONGUE
Yönetmen: José Luis Cuerda
2000 Goya Ödülleri: En İyi Senaryo
2000 İspanyol Sinema Yazarları Birliği En İyi Senaryo Ödülü
2000 Cleveland FF En İyi Film Ödülü
2000 Ondas Ödülleri: En İyi Yönetmen
Yeni yılın ilk filmi, İspanyol Sineması’nın başarılı yönetmenlerinden Alejandro Amenábar’ın Tez, Aç Gözlerini ve Diğerleri filmlerinin yapımcısı olarak tanıdığımız José Luis Cuerda’nın yönetmenliğini üstlendiği 1999 yapımı Kelebeklerin Dili. İspanyol İç Savaşı’nın başlamasından kısa bir süre önce yaşanan gerilimli günleri bir çocuğun gözünden aktaran film, o dönemde yaşanan dramı gözler önüne seren çok çarpıcı bir yapım. Usta oyunculukları ve sağlam senaryosuyla, Cumhuriyet’in yıkılışından sonra İspanya’daki manevi, politik ve psikolojik durumu, neredeyse 40 yıl süren kinci ve baskıcı savaş sonrası dönemin bıraktığı izleri başarıyla yansıtan bir film. İnsani duygularımıza seslenen, yakın dönemde İspanya’dan çıkmış oldukça etkileyici bir film.
19 Ocak Perşembe Saat: 19.30
KALBİN SIRLARI
SECRETOS DEL CORAZÓN
SECRETS OF THE HEART
Yönetmen: Montxo Armendáriz
1997 Berlin FF Mavi Melek(En İyi Avrupa Filmi) Ödülü
1997 Chicago FF İzleyici Ödülü
1997 Ondas Ödülleri: En İyi Film
1998 Oscar Ödülleri En İyi Yabancı Film Adayı
1998 Goya Ödülleri: En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Ses, En İyi Genç Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülleri
1998 İspanyol Sinema Yazarları Birliği En İyi Yönetmen, En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödülleri
1998 Sant Jordi Ödülleri: En İyi Film
1998 Cartagena FF En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülleri
Ocak ayının ikinci filmi ise, son filmi Obaba ile bu yıl İspanya’dan Yabancı Film Dalı’nda Oscar adayı olan İspanyol Sineması’nın yetenekli yönetmeni Montxo Armendáriz’in en başarılı filmlerinden Kalbin Sırları. Ülkemizde gösterime girmemiş bol ödüllü film, sıradışı bir öyküyü sıradışı bir anlatımla aktarıyor. Goya’da dört dalda ödül kazanmış ve 1998 yılında En İyi Yabancı film dalında ülkesinden Oscar’a aday gösterilen film, sırlarla dolu bir yaşamı aydınlatmaya çalışan iki çocuğun öyküsünü anlatıyor. Zaman zaman yükselen gerilimi yansıtmadaki başarısı ve gizemli anlatımıyla da etkileyen film İspanyol Sineması’ndan çarpıcı ve ilginç bir yapım.
26 Ocak Perşembe Saat: 19.30
MARTIN
MARTIN (HACHE)
MARTIN (H)
Yönetmen: Adolfo Aristarain
1997 Havana FF En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve İzleyici Ödülleri
1997 San Sebastián FF En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1997 Ondas Ödülleri: En İyi Kadın Oyuncu
1998 Arjantin Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
1998 Goya Ödülleri: En İyi Kadın Oyuncu
1998 Sant Jordi Ödülleri: En İyi Erkek Oyuncu
Ayın son filmi Martin ise, katıldığı uluslararası festivallerden birçok ödülle dönmüş yine son dönem İspanyol sinemasından oldukça başarılı bir film. Dünya’da Bir Yer filmiyle Oscar’a aday gösterilen ve birçok tartışmalara yol açan ve ülkemizde pek tanınmayan Arjantinli usta yönetmen Adolfo Aristarain’in sinemaseverlerden büyük beğeni toplayan filmi Martin, çekimleri ve olağanüstü oyunculuğuyla dikkati çeken bir yapım. Aile hayatında hayal kırıklığına uğramış bir baba ile hayattan hiçbir beklentisi olmayan oğlu arasındaki kültür ve yaşam farkını işleyen film, uygar toplumlarda ebeveyn-çocuk ilişkisine de eleştiri getiriyor. Yönetmen çarpıcı anlatımıyla Buenos Aires-Madrid arasında gidip gelen yaşamların mücadelesine çağdaş bir yaklaşım sunuyor.
Ayrıntılı bilgi için:
Ankara Sinema Kültürü Derneği
Tel: (0312) 467 2002
Faks: (0312) 466 4824
e-mail: info@askfest.org
www.askfest.org
Kaynak: NTV-MSNBC
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İtalya'dan 2 Türk filmine 2 ödül İtalya'nın başkenti Roma'daki 14'üncü MedFilm Festivali'nde yarışan filmler arasında ödüllerin sahipleri belli oldu. Semih Kaplanoğlu'nun 'Yumurta'sı, Euroimage İtalya ödülüne, uzun metrajlı film dalı... |
|
|
Mickey Mouse 80 yaşında İnsan özellikleri taşıyan ve 1928 yılında, ilk sesli çizgi film 'İstimbot Willie' ile (Steamboat Willie) ünlü olan Miki Fare karakteri, sonraları kısa metraj çizgi filmin yıldızı haline dönüştü.
W... |
|
|
Bursa İpekyolu Film Festivali yola çıktı Bu yıl 28 Kasım-4 Aralık 2008 tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 15 Kasım akşamı Çırağan Sarayı’nda yapılan görkemli bir basın toplantısı ile ta... |
|
|
|
|
Başka James Bond filmi çekmeyecek Quantum Of Solace'in yönetmeni Marc Forster, Bond serisinin 23'üncü filmini çekmeyi düşünmediğini açıkladı. Serinin 21'inci filmi 'Casino Royale'in yönetmeni Martin Campbell'dan bayrağı devralan Forst... |
|
|
Altın Kaz 'İçimdeki Çöl'ün oldu Kars’ta düzenlenen 3. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’nda Meksikalı yönetmen Rodrigo Pla’nın 'İçimdeki Çöl' filmi birinci olarak 'Altın Kaz' ödülünün sahibi oldu.
Yarışmada Meksikalı yönetmen... |
|
|