Sylvester Stallone

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 6.7.1946

Doğum Yeri: New York, ABD

İtalyan asıllı Amerikalı oyuncu, senarist ve yönetmen. Tam adı Michael Sylvester Gardenzio Stallone'dir.

Yaşamı

Michael Sylvester Gardenzio Stallone 6 Temmuz 1946'da New York'ta doğdu. Babası İtalyan asıllı berber Frank Stallone ve annesi Rus Yahudisi ve Fransız asıllı dansçı Jacqueline 'Jackie' Stallone'dur. Erkek kardeşi müzisyen Frank Stallone'dur.

Stallone, dikkat çekmek için çaba sarf etmemesine rağmen öğrencilik döneminde 12 kez okul değiştirmiş ve bu okullardan davranış bozukluğu olduğu gerekçesiyle atılmıştır. 1967 yılında Miami Üniversitesi tiyatro bölümünde eğitim görmeye başladı; ancak 1969'da mezun olamadan ayrıldı.

Stallone, 1970 yılında 24 yaşındayken The Party at Kitty and Stud's adlı bir soft porno filmde başrol oynadı. Rocky adlı filmle üne kavuşunca film Italian Stallion adıyla yeniden yayınlandı. Profesyonel bir oyuncu olarak oynadığı ilk filmi 1971 yılındaki Bananas'tır; ancak asıl çıkışını 1976 yılında çevirdiği Rocky filmiyle yakalamıştır. Bu filmde İtalyan asıllı bir boksör olan Rocky Balboa'nın hayatı anlatılmış ve filmin gişe başarısı beklenenin üstünde çıkınca projeye devam kararı alınmıştır. Rocky adının, 1956 yılında boksu namağlup bir şekilde bırakan ağırsiklet boks şampiyonu Rocky Marciano'dan esinlenerek verildiği düşünülmektedir. Stallone, Rocky efsanesi ile sadece oyunculuğunu değil aynı zamanda senaryo yazarlığı ve yönetmenlik gibi özelliklerini de sergilemiş oluyordu. Rocky serisinin bütün filmlerini kendisi kaleme almış ve serinin 2, 3, 4 ve 5. bölümlerinde yönetmenlik koltuğuna oturmuştur. Bu filmlerde Rocky İtalyan asıllı olmasına rağmen şortu Amerikan bayrağına bürünmüştür. Aynı zamanda Rocky serisi filmlerde Stallone kendi düşüncelerini yansıtmaktadır. Bir maçta siyahi bir boksörü devirirken serideki diğer bir filmde Rus boksörü ringde nakavt etmiştir. Rus ideolojisi ve Amerika'da yaşayan siyahilerle ilgili fikirlerini filmlerinde ringe taşımış ve bu karşılaşmalardan Rocky Balboa (ABD) galip ayrılmıştır ama siyahi dostluğunu da göstermiştir.

Sylvester Stallone, Rocky ile çıkış yaşamasına rağmen onu tüm dünyanın gözünde kahraman yapan 1982 yılında çevrilen İlk Kan filmindeki John Rambo karakteridir. Öyle ki ter içerisinde kalmış vücudundaki tüm damarlarının göründüğü sonuna kadar gerilmiş kaslara ve yaptığı işlere bakıldığında (tek başına Afganistan'a girmek gibi.) hayran kalmamak mümkün değildi. Bu filmdeki hayranlık yine Stallone için bir devam filminin kapısını aralamıştır. 1985 ve 1988 yıllarında 3'er sene arayla gelen Rambo serisi beyaz perdeyi dolayısıyla hayranlarını yalnız bırakmamıştır. 2008 yılında serinin 4. filmi olan Rambo 4 adlı filmi gösterime girdi.

Empire dergisinin Ekim 1997 sayısında Tüm Zamanların En İyi 100 Film Yıldızı sıralamasında 92. sırada yer aldı.

Özel hayatı

Stallone ilk olarak Sasha Czazk ile evlendi. Bu evliliğinden Sage ve Seargeoh adında iki oğlu olmuştur. 1985 yılında boşandılar. Sonrasında Stallone manken Brigitte Nielsen ile evlendi ve 1.5 yıl sonra boşandılar. Jennifer Flavin adlı mankenle evlenerek 3. kez dünya evine giren aktörün bu evlilikten de 3 kızı bulunmaktadır. Oğlu Sage Stallone 13 Temmuz 2012'de, henüz 36 yaşında hayatını kaybetmiştir.

İlginç bilgiler

The Godfather için teklif alan Stallone, kendine güvenemediği gerekçesiyle bu teklifi geri çevirmiştir.
İlk evliliğinden olan oğlu Seargeoh'a otistik, son evliliğinden olan Sofia'ya ise kalbi delik teşhisi konuldu.
Bruce Willis ile Planet Hollywood restoranlarının ortaklarındandır.

Filmografi

1970 The Party at Kitty and Stud's 
1970 No Place to Hide 
1971 Bananas 
1971 Klute 
1974 The Lords of Flatbush (Senarist)
1975 The Prisoner of Second Avenue 
1975 Capone 
1975 Death Race 2000 
1975 Mandingo 
1975 Farewell, My Lovely 
1975 Police Story (TV Dizisi)
1975 Kojak 
1976 Cannonball 
1976 Rocky (Senarist)
1978 F.I.S.T. (Senarist)
1978 Paradise Alley (Senarist - Yönetmen)
1979 Rocky II (Senarist - Yönetmen)
1981 Gece Şahini 
1981 Zafere Kaçış 
1982 Rocky III (Senarist - Yönetmen)
1982 First Blood (Senarist - Yönetmen)
1983 Staying Alive (Senarist - Yönetmen - Yapımcı)
1984 Rhinestone (Senarist)
1985 Rambo: First Blood Part II (Senarist)
1985 Rocky IV (Senarist - Yönetmen)
1986 Kobra (Senarist)
1987 Over the Top (Senarist)
1988 Rambo III (Senarist)
1989 Hür Kan 
1989 Tango & Cash 
1990 Rocky V (Senarist)
1991 Oscar 
1992 Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek 
1993 Dağcı (Senarist)
1993 Cezalandırıcı 
1994 Uzman 
1994 Judge Dredd 
1995 Suikast Çemberi 
1995 Your Studio and You 
1996 Günışığı 
1997 The Good Life 
1997 Men In Black 
1997 Güçlüler Bölgesi 
1998 Karınca Z (Seslendirme)
2000 Yüzleşme 
2001 Yarışçı (Senarist - Yapımcı)
2002 Liberty's Kids (TV Dizisi)
2002 D-Tox 
2002 Avenging Angelo 
2003 Taksi 3 
2003 Kumarbaz 
2003 Spy Kids 3-D: Game Over 
2005 Las Vegas (TV Dizisi)
2006 Rocky Balboa (Senarist - Yönetmen)
2008 Rambo (Senarist - Yönetmen)
2009 Kambakkht Ishq 
2010 The Expendables (Senarist - Yönetmen)
2011 Zookeeper 
2012 The Expendables 2 
2012 İntikam Kurşunu 
2013 Kaçış Planı 
2013 Hesaplaşma Zamanı 
2014 Reach Me 
2014 Cehennem Melekleri 3 
2015 Creed: Efsanenin Doğuşu 

Ödüller

1997 Stockholm Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Cop Land


Görev Aldığı Yapımlar

Sylvester Stallone Fotoğrafları

Sylvester Stallone İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler