Teoman

Teoman

Teoman
Müzik, Oyuncu, Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 20.11.1967

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Teoman, tam adı Fazlı Teoman Yakupoğlu, Türk rock müzik bestecisi, söz yazarı ve yorumcusudur.
Kendisiyle aynı adı taşıyan ilk albümünün piyasaya çıkmasından itibaren sürekli olarak yükselen başarı grafiği çizdi. Sinemaya duyduğu ilgi ise onu yapımcılığa ve senaristliğe yöneltti.

İstanbul'un Tünel semtimde doğmuş olan şarkıcının kardeşi yoktur. Avukat olan babası , sanatçı 2,5 yaşındaken öldü. Liseyi Kültür Kolejinde okuduktan sonra lisans öğrenimi için Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümüne kaydoldu ve bu bölümü bitirdi. Masterını ise İstanbul Üniversitesi'nde Kadın araştırmaları üzerine yapmak istedi ancak 'Çizgi Romanda Kadının Rolü' konulu tezi beğenilmeyince yarım kaldı.

Sanatçı müzik kariyerine 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grubun dağılmasından sonra ise Mavi Sakal , Indians , Black Rose gibi gruplarda çalıştı ve sonra müzik kariyerine solo çalışmalarıyla devam etti. 1997 yılında Roxy Müzik Yarışmasında 'Ne Ekmek Ne De Su' şarkısı en iyi beste ödülünü alırken 'Yollar' şarkısıda en iyi söz ödülüne layık görüldü . Sanatçının ilk albümü de aynı yıl çıktı.

2000 yılında Altın Kelebek en iyi pop sanatçısı ödülünü aldı. Sanatçı şu anda Cihangir'de oturmaktadır ve şarkılarındaki ilham kaynağının Beyoğlu olduğunu belirtmektedir.

23 Aralık 2007 tarihinde tarihinde Söz Müzik Teoman isimli yeni albümünü çıkartmıştır. Albümde çeşitli sanatçılar Teoman'a ait şarkıları seslendirmektedir.

Türk rock müzik sanatçısı ve söz yazarı. Tam adı Fazlı Teoman Yakupoğlu'dur.

İlk yılları

20 Kasım 1967 tarihinde İstanbul'un Tünel semtinde doğmuş olan şarkıcı, ailesinin tek çocuğudur. Ailesi Giresunludur. Avukat olan babası, sanatçı 2,5 yaşındayken öldü. Ataköy Lisesi'ni bitirdi. Lisans öğrenimi için Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümüne kaydoldu ve bu bölümü bitirdi. Yüksek lisansını ise İstanbul Üniversitesi'nde kadın araştırmaları üzerine yapmak istedi ancak 'Çizgi Romanda Kadının Rolü' konulu tezi beğenilmeyince yarım kaldı.

Kariyeri

Sanatçı müzik kariyerine 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grubun dağılmasından sonra ise Mavi Sakal, Indians, Black Rose, Işığın Yansıması gibi gruplarda çalıştı ve sonra müzik kariyerine solo çalışmalarıyla devam etti. 1996 yılında Roxy Müzik Yarışması'nda Teoman'ın söylediği 'Ne Ekmek Ne de Su' şarkısı (müzik: Barlas, söz: Barlas-Teoman), en iyi beste ödülünü alırken 'Yollar' şarkısı da en iyi söz ödülüne layık görüldü. Sanatçının ilk albümü de 1996 yılı ekim ayında çıktı. Yine 'O' adlı ikinci albümü Universal Müzik ve NR1 Müzik etiketiyle 1998 Mayısı'nda çıktı. 4 klip çekilen 'O' albümünün müzik kanallarında ve radyolarda en çok istek alan şarkıları 'Sus Konuşma', 'O', 'Bazı Yalanlar' ve 'Gemiler' oldu. 1998 ve 1999 yılında dört şarkının klipleri Kral TV kanalının Top 20 ve Top 10 listesinde 1 numaraya yükseldi. Akabinde yayınlanan üçüncü albümü Onyedi ile 2000 Mayısı'nda müzikseverlerle buluştu. 3 klip çekilen 'Onyedi' albümünün müzik kanallarında ve radyolarda en çok istek alan şarkıları 'Paramparça', '17' ve 'İki Yabancı' oldu. 2000 yılında üç şarkının klipleri Kral TV kanalının Top 20 ve Top 10 listesinde 1 numaraya yükseldi. Aynı yıl Altın Kelebek en iyi pop sanatçısı ödülünü aldı. Sanatçı şu anda Cihangir'de oturmaktadır ve şarkılarındaki ilham kaynağının Beyoğlu olduğunu belirtmektedir. Aynı yılın mayıs ayında piyasaya çıkarılan Onyedi albümünün 'Remixler' adlı ilk remix albümü ile 2001 Haziranı'nda müzikseverlerle buluştu.

23 Aralık 2007 tarihinde Söz-Müzik: Teoman isimli yeni albümünü çıkartmıştır. Albümde çeşitli sanatçılar Teoman'a ait şarkıları seslendirmektedir. 2008 yılının kış ayında besteci Uzay Heparı anısına çıkartılmış albümde Serserim Benim adlı şarkıyı seslendirmiştir.

Yine Teoman, Şubat 2009'da tamamen yeni şarkıların olduğu İnsanlık Halleri isimli albümünü piyasaya sürmüştür. Ayrıca 13 Aralık 1980 tarihinde, 17 yaşındayken idam edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi Erdal Eren'in akrabasıdır. Eren hakkında bir de 'İki Çocuk' isimli şarkısını bestelemiş, 28 Mart 2010'da Açık Radyo'nun Dinleyici Destek Projesi Radyo Şenliği kapsamında özel bir program gerçekleştirmiş ve alternatif medyaya destek vermiştir. Teoman'ın şu an 9 stüdyo, 5 remix, 2 soundtrack, 1 best of, 1 konser, 1 reklam ve 1 adet de Türkiye'nin ilk best of düet albümü 'Söz-Müzik: Teoman' bulunmaktadır. 

4 Ağustos 2011'de kendi web sitesinden yaptığı açıklamayla müziği bıraktığını duyurmuştur ancak 24 Kasım 2012'de yeniden müziğe döneceğini duyurmuştur. Daha sonra ise Aylin Aslım ve Şebnem Ferah ile düetlere imza atmıştır. Aynı yıl Ahmet Kaya'nın Bir Eksiğiz adlı albümünde 'Acılara Tutunmak' şarkısını seslendirmiştir. 2015'te Eski Bir Rüya Uğruna albümünü piyasaya sürmüştür. Serseri, N'apim Tabiatım Böyle, Limanında şarkılarına klip çekerek büyük ilgi görmüştür.

Özel hayatı

30 Aralık 2012 tarihinde Ayşe Kaya ile evlendi. Çift, 2015 yılının Mart ayında boşandı.

Diskografi

Stüdyo albümleri

1996 Teoman
1998 O
2000 Onyedi
2001 Gönülçelen
2003 Teoman
2004 En Güzel Hikayem
2006 Renkli Rüyalar Oteli
2009 İnsanlık Halleri
2011 Aşk ve Gurur
2015 Eski Bir Rüya Uğruna...
2016 İki Aşk
Toplama albümler
2004 Best of Teoman
2007 Söz Müzik Teoman
2014 Yavaş Yavaş
Remix
2001 Remixler
2001 İstanbul'da Sonbahar Remixler
2001 Remixler 1
2001 Duş Remixler
2001 Ruhun Sarışın
2001 Aşk ve Gurur Remixler
Video klipler
İstanbul'da Sonbahar
Tek Başına Dans
Dursun Dünya
Kupa Kızı ve Sinek Valesi
En Güzel Hikayem
Renkli Rüyalar Oteli
Ruhun Sarışın
Çoban Yıldızı
Aşk Kırıntıları
Kadınım
Duş
Rapsodi İstanbul
On Yedi
İki Yabancı
Bazı Yalanlar
Gemiler
Ne Ekmek Ne de Su
Sus Konuşma
O
Uykusuz Her Gece
Paramparça
Papatya (akustik)
Gönülçelen
Nefes Nefese
Sevişirdik Bazen
Serseri
N'apim Tabiatim Böyle
Limanında
Filmleri ve film müziği albümleri
Balans ve Manevra
Romantik
Mumya Firarda
Canlı performans/Konser albümleri
2007 Teoman-Bülent Ortaçgil Konser
2012 Konserler
Düetleri
1996 Papatya (Özlem Tekin)
2000 İki Yabancı (Şebnem Ferah ile)
2001 Zamparanın Ölümü 2 (Pamela Spence ile)
2002 Mevsim Sonbahar (Metro ile)
2004 En Güzel Hikayem (Şebnem Ferah ile)
2007 Aşk Kırıntıları (Sarah Nile Cameron ile)
2007 Taş Bebek (Göksel ile)
2007 Zehr-i Zakkum (Zakkum ile)
2008 Kişisel Bir Şey (Rashit ile)
2009 Kal (Atiye ile)
2009 Palavra (Göksel ile)
2009 Arsız (Hande Yener ile)
2010 Yakın Ölüm Deneyimi (Rashit ile)
2011 Bana Öyle Bakma (İrem Candar ile)
2011 Sensiz Olmaz (Nilüfer ile)
2011 Portakal Orda Kal (Ömür Gedik ile)
2012 Dönence (Kurtalan Ekspres ile)

Görev Aldığı Yapımlar

Teoman Fotoğrafları

Teoman İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler