Tuncel Kurtiz

Tuncel Kurtiz

Tuncel Kurtiz
Oyuncu, Senarist, Yapımcı

Doğum Tarihi: 1.2.1936

Ölüm Tarihi: 27.9.2013

Doğum Yeri: Kocaeli, Türkiye

Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve senarist. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır.

Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

Kariyeri

İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçının, doğayla iç içe yaşamayı sevdiği belirtilir.

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır. 2006'da Hacı, 2007'de Asi adlı TV dizilerinde oynadı. 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre Beldesi'nin Çamlıbel köyünde eşi ve kayınbiraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde ünlü dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

Vefatı

27 Eylül 2013'te İstanbul Etiler'deki evinde kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. 29 Eylül 2013'te Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

Filmografisi

1964 Şeytanın Uşakları
1965 Üçünüzü de Mıhlarım
1965 Son Kuşlar
1965 Sokakta Kan Vardı
1965 Sokaklar Yanıyor
1965 Sayılı Kabadayılar
1965 Krallar Kralı
1965 Konyakçı
1965 Kanlı Meydan
1965 Haracıma Dokunma
1965 Güzel Bir Gün İçin
1965 Büyük Şehrin Kanunu
1965 Bitmeyen Yol
1965 Bir Caniye Gönül Verdim
1965 Ben Öldükçe Yaşarım
1965 Babasız Yaşayamam
1966 Ağaların Savaşı
1966 Zehirli Kucak
1966 Yiğit Yaralı Olur
1966 Silahların Kanunu
1966 Silahına Sarılan Adam
1966 Nikahsızlar
1966 Kıran Kırana
1966 Karanlıkta Vuruşanlar
1966 Kanunsuz Yol
1966 Kanunsuz Dağlar
1966 Kanlı Mezar
1966 Kader Çıkmazı
1966 Hudutların Kanunu
1966 Dört Kurşun
1966 Çirkin Kral
1966 Çingene
1966 At Avrat Silah
1967 Kuduz Recep (Aslan Arkadaşım)
1967 Krallar Ölmez
1967 Bana Kurşun İşlemez
1970 Umut
1970 Tatort
1974 Otobüs
1977 Nehir
1978 Kanal
1978 Sürü
1979 Gül Hasan
1979 Bereketli Topraklar Üzerinde
1981 Kleiner Mann was tun
1983 Kalabaliken i Bender
1983 Duvar
1984 Turkse Video
1985 Die Abschiebung
1985 Vägen till Gyllenblå!
1987 Den Frusna Leoparden
1986 Hiuch HaGdi
1987 Aufbrüche
1988 Livsfarlig
1989 Noel Baba
1989 Täcknamn Coq Rouge
1989 Mahabharata
1990 Skyddsängeln
1990 Zeit der Rache
1990 Die Hallo-Sisters
1992 Kvällspressen
1993 Çakalların İzinde
1993 Korkunun Karanlık Gölgesi
1993 Ağrı'ya Dönüş
1994 Bir Aşk Uğruna
1994 Aşk Ölümden Soğuktur
1995 Cemile ve Umudun Masalı
1996 Cemile
1996 Usta Beni Öldürsene
1996 Tabutta Rövaşata
1996 Işıklar Sönmesin
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında
1997 Gräfin Sophia Hatun
1997 Çökertme
1997 Akrebin Yolculuğu
1998 Vive la mariée... et la libération du Kurdistan
1998 Hoşçakal Yarın
1999 Kurtlar Sofrası
2000 Kumru
2001 O da Beni Seviyor
2001 Şellale Kel Selim
2001 A cavallo della tigre
2003 Alacakaranlık
2003 İnat Hikayeleri
2006 Hacı
2007 Kara Duvak
2007 Yaşamın Kıyısında
2007 Asi
2008 Jack Hunter and the Lost Treasure of Ugarit
2008 Lal
2008 Güz Sancısı
2009 Kayıp Armağan
2009 Siyah Beyaz
2009 Ezel
2012 Muhteşem Yüzyıl
2013 Mutlu Aile Defteri


Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

1998 Çok Tuhaf Soruşturma
1997 Şeyh Bedrettin
1985 Mahabaratta
1984 Keşanlı Ali Destanı
1984 Teneke
1968 Kaplan ve Daktilolar
1968 Samanyolu
1968 Devri Süleyman
1967 Yolcu
1964 Kalbin Sesi
1963 Martı
1962 Altın Yumruk
1962 Ayı Masalı
1962 Şahane Züğürtler
1958 Zafer Madalyası

Ödülleri

1979 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Senaryo Ödülü, Gül Hasan
1986 Berlin Film Festivali Gümüş Ayı - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Hiuch HaGdi
1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Bir Aşk Uğruna
1997 Ankara Uluslararası Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Akrebin Yolculuğu
2001 Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Şellale
2007 Ankara Uluslararası Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Yaşamın Kıyısında
2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Yaşamın Kıyısında
2007 Yeşilçam Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Yaşamın Kıyısında

Görev Aldığı Yapımlar

Tuncel Kurtiz Fotoğrafları

Tuncel Kurtiz İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler