Türkan Şoray

Türkan Şoray

Türkan Şoray
Oyuncu, Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 28.06.1945

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk sinemasında Sultan lakabıyla anılmaktadır. Fatih Kız Lisesi orta bölümünü bitirmiştir. 1960'larda sinema ile tanışmış, 1964'te 1. Antalya Film Festivali'nde 'Acı Hayat' filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır.Dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusudur. Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri kabul edilir. Bu dörtlü içinde, tek yönetmenlik yapan oyuncudur. 90'lı yıllarla birlikte, TV çalışmalarına da ağırlık vermeye başlamıştır. Yaptığı bu çalışmalardan en çok ses getiren ve uzun ömürlü olanları, İkinci Bahar ve Tatlı Hayat olmuştur.

Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983'te evlenmiş 1987'de ayrılmış ve bu evlilikten Yağmur adlı bir kızları olmuştur. Bugüne kadar 203 filmde rol almıştır. Türkân Şoray ilk televizyon programı olan ve NTV'de yayınlanan Sinema Benim Aşkım'ı sunmaktadır. Şoray programında sinema oyuncuları ile sinema kariyerini anlatmaktadır. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde Unesco Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiş ve 'Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz' demiştir. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul vardır.

Özel Hayatı

İstanbul'un Eyüp ilçesinde doğan Türkân Şoray memur bir ailenin ilk çocuğudur.Nazan ve Figen adında iki kızkardeşi daha olan Şoray'ın babası vefat etmişti.Annesi Meliha Şoray (1927-1984) 'ın desteğiyle sinemaya adım atan Şoray,1962 yılında Galatasaray eski Asbaşkanı Rüçhan Adlı(1923-1995) ile 20 yıl bir birliktelik yaşadı.Bu süre içinde bir kaç defa ayrılıp barışan çift,Rüçhan Adlı'nın eşinden bir türlü boşanamaması yüzünden yollarını ayırdı.Türkan Şoray,1995 Ağustos'unda hastaneye kaldırılan Adlı'yı son anlarına kadar yalnız bırakmadı. Cihan Ünal ile 1983 yılında evlenen Türkan Şoray'ın bu evlilikten yağmur adlı bir kızı oldu.4 yılın sonunda çift ayrılık kararı aldı.

Sinema Kariyeri

Fatih Kız Lisesi ortaokulu bölümünde okurken, Karagümrük'teki ev sahiplerinin kızı olan sinema oyuncusu Emel Yıldız (daha sonra 'Panter Emel' olarak tanındı) ile bir film setine giden Türkân Şoray, Türker İnanoğlu'nun teşviki ile Yeşilçam'a adım atar. Emel Yıldız'ın yerine Şoray'ın da kariyerinin başlangıcı anlamına gelen 1960 yılı yapımlı 'Köyde Bir Kız Sevdim' filminde başrol oynar.

Türkân Şoray sinemaya başlamasıyla ilgili anısını şöyle anlatır: 'Sinemaya girmeden önce mahallemize bir film seti geldi. Filmin bir setini mahallemizde çekeceklerdi. Başrol oyuncusu kadını gördüğümde 'ne kadar güzel bir kadın' dedim. Bu kadın Muhterem Nur'du. Öyle şaşkın bir şekilde bakınırken yanıma bir adam geldi ve 'Sen de filmlerde oynamak ister misin? ' diye sordu. Korktum ve hemen eve kaçtım. Bu adamın da daha sonra Memduh Ün olduğunu öğrendim. O zaman film setinden kaçmıştım ama daha sonra film setleri
hayatım oldu.' der.

Filmografisi 


2000'ler

  • Tatlı Hayat, 2001
  • Gönderilmemiş Mektuplar, 2002
  • Mürüvvetsiz Mürüvvet, 2004
  • Cemile, 2006
  • Ayın Yıldızı, 2006
  • Aşk Beklemez, 2006
  • Hayatımın Kadınısın, 2006
  • Suna, 2007
  • Vurgun, 2008
  • Altın Kızlar, 2009

1990'lar

  • Berdel, 1990
  • Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu, 1990
  • Menekşe Koyu, 1991
  • Şahmaran, 1993
  • Tatlı Betüş, 1993
  • Bir Aşk Uğruna, 1994
  • Yer Çekimli Aşklar, 1995
  • Gözlerinde Son Gece, 1996
  • Nihavend Mucize, 1997
  • İkinci Bahar, 1998

1980'ler

  • Gurbetçiler, 1980
  • Tabancamın Sapını Gülle Donatacağım, 1980
  • Yılanı Öldürseler, 1981
  • Mine, 1982
  • Seni Kalbime Gömdüm, 1982
  • Metres, 1983
  • Seni Seviyorum, 1983
  • Bir Sevgi İstiyorum, 1984
  • Körebe, 1985
  • Bir Kadın Bir Hayat, 1985
  • Hayallerim, Aşkım ve Sen, 1987
  • Gramofon Avrat, 1987
  • On Kadın, 1987
  • Rumuz Goncagül, 1987
  • Ada, 1988
  • Ölü Bir Deniz, 1989

1970'ler

  • Bülbül Yuvası, 1970
  • Buğulu Gözler, 1970
  • Arım, Balım, Peteğim, 1970
  • Kara Gözlüm, 1970
  • Hayatım Sana Feda, 1970
  • Ağlayan Melek, 1970
  • Tatlı Meleğim, 1970
  • Mazi Kalbimde Yaradır, 1970
  • Birleşen Yollar, 1970
  • Merhamet, 1970
  • Herkesin Sevgilisi, 1970
  • Mağrur Kadın, 1970
  • Sevmek Ve Ölmek Zamanı, 1971
  • Gelin Çiçeği, 1971
  • Ateş Parçası, 1971
  • Melek Mi Şeytan Mı? / AsrınKadını, 1971
  • Mavi Eşarp, 1971
  • Unutulan Kadın, 1971
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1971
  • Güllü, 1971
  • Bir Kadın Kayboldu, 1971
  • Gülüm, Dalım, Çiçeğim, 1971
  • Bir Genç Kızın Romanı, 1971
  • Cemo, 1972
  • Zulüm, 1972
  • Dönüş, 1972
  • Sisli Hatıralar, 1972
  • Vukuat Var, 1972
  • Çile, 1972
  • Mahpus, 1973
  • Güllü Geliyor Güllü, 1973
  • Azap, 1973
  • Sultan Gelin, 1973
  • Asiye Nasıl Kurtulur?, 1973
  • Yalancı / Çok Yalnızım, 1973
  • Namus Borcu, 1973
  • Gazi Kadın / Nene Hatun, 1973
  • Dert Bende, 1973
  • Şenlik Var / Bal Kız, 1974
  • Yüreğimde Yare Var, 1974
  • Çılgınlar, 1974
  • Açlık, 1974
  • Acele Koca Aranıyor, 1975
  • Deprem, 1976
  • Bodrum Hakimi, 1976
  • Devlerin Aşkı, 1976
  • Selvi Boylum, Al Yazmalım, 1977
  • Baraj, 1977
  • Dila Hanım, 1977
  • Sultan, 1978
  • Bir Aşk Masalı, 1978
  • Cevriyem, 1978
  • Tatlı Nigar, 1978
  • Aşk ve Nefret, 1979
  • Hazal, 1979
  • Küskün Çiçek, 1979

1960'lar

  • Aşk Rüzgarı, 1960
  • Güzeller Resmi Geçidi, 1960
  • Köyde Bir Kız Sevdim, 1960
  • Otobüs Yolcuları, 1961
  • Melekler Şahidimdir, 1961
  • Siyah Melek (Zincirler Kırılırken), 1961 
  • Hatırla Sevgilim, 1961
  • Utanmaz Adam, 1961
  • Sevimli Haydut, 1961
  • Kaderin Önüne Geçilmez, 1961
  • Gönülden Gönüle, 1961
  • Dikenli Gül, 1961
  • Aşk Ve Yumruk, 1961
  • Afacan, 1961
  • Kardeş Uğruna, 1961
  • Biz de Arkadaş mıyız?, 1962 
  • Acı Hayat, 1962
  • Lekeli Kadın, 1962
  • Billur Köşk, 1962
  • Bir Haydut Sevdim, 1962
  • Bardaktaki Adam, 1962
  • Aşk Yarışı, 1962
  • Zorlu Damatl, 1962
  • Allah Seviniz Dedi,1962
  • Kırmızı Karanfiller, 1962
  • Dikmen Yıldızı, 1962
  • Ümitler Kırılınca, 1962
  • Ne Şeker Şey, 1962
  • Adanalı Tayfur, 1963
  • Köroğlu (Dağlar Kralı), 1963 
  • Beni Osman Öldürdü, 1963
  • Acı Aşk, 1963
  • Çapkın Kız, 1963
  • Küçük Beyin Kısmeti, 1963
  • Sayın Bayan, 1963
  • İki Kocalı Kadın, 1963
  • Çalınan Aşk, 1963
  • Bütün Suçumuz Sevmek, 1963
  • Badem Şekeri, 1963
  • Genç Kızlar, 1963
  • Ayşecik Canımın İçi, 1963
  • Adanalı Tayfur Kardeşler, 1964
  • Dağların Aslanı, 1964
  • Mualla, 1964
  • Fıstık Gibi Maşallah, 1964
  • Kızgın Delikanlı, 1964
  • Anasının Kuzusu, 1964
  • Macera Kadını, 1964
  • Kader Kapıyı Çaldı, 1964
  • Gözleri Ömre Bedel, 1964
  • Gençlik Rüzgarı, 1964
  • Bücür, 1964
  • Yılların Ardından, 1964
  • Bomba Gibi Kız, 1964
  • Öksüz Kız, 1964
  • Ekmekçi Kadın, 1965
  • Elveda Sevgilim, 1965
  • Seven Kadın Unutmaz, 1965
  • Komşunun Tavuğu, 1965
  • Sürtük, 1965
  • Siyah Gözler, 1965
  • Hayatımın Kadını, 1965
  • Garip Bir İzdivaç, 1965
  • Veda Busesi, 1965
  • Vahşi Gelin, 1965
  • Altın Küpeler, 1966
  • Layık Değilim, 1966
  • Akşam Güneşi, 1966
  • Çalıkuşu, 1966
  • Kenarın Dilberi, 1966
  • Meleklerin İntikamı, 1966
  • Anaların Günahı, 1966
  • Düğün Gecesi, 1966
  • Siyah Gül, 1966
  • Meyhanenin Gülü, 1966
  • Karanfilli Kadın, 1966
  • Günahkâr Kadın, 1966
  • Ferhat ile Şirin, 1966
  • Eli Maşalı, 1966
  • El Kızı, 1966
  • Çamaşırcı Güzeli, 1966
  • Bir Dağ Masalı, 1967
  • Bir Soförun Gizli Defteri, 1967
  • Ayrılsak da Beraberiz, 1967
  • Ağlayan Kadın, 1967
  • Ana, 1967
  • Sinekli Bakkal, 1967
  • Ölümsüz Kadın, 1967
  • Kelepçeli Melek, 1967
  • Kara Duvaklı Gelin, 1967
  • Her Zaman Kalbimdesin, 1967
  • Tapılacak Kadın, 1967
  •  Kahveci Güzeli, 1968
  • Vesikalı Yarim, 1968
  • Abbase Sultan, 1968
  • Ayşem, 1968
  • Hapishane Gelini, 1968
  • Kadın Severse, 1968
  • Dünyanın En Güzel Kadını, 1968
  • Aşk Eski Bir Yalan, 1968
  • Artık Sevmeyeceğim, 1968
  • Ağla Gözlerim, 1968
  • Kadın İntikamı, 1968
  • Kadın Değil, Baş Belası, 1968
  • Fosforlu Cevriyem, 1969
  • Bana Derler Fosforlu, 1969
  • Aşk Mabudesi, 1969
  • Buruk Acı, 1969
  • Kölen Olayım, 1969
  • Sonbahar Rüzgarları, 1969
  • Sana Dönmeyeceğim, 1969
  • Seninle Ölmek İstiyorum, 1969
  • Ateşli Çingene, 1969
  • Günah Bende mi?, 1969

Yönetmen Olarak

  • Yılanı Öldürseler, 1981 (Şerif Gören'le birlikte)
  • Bodrum Hakimi, 1976
  • Azap,  1973
  • Dönüş, 1972

Tv Programları

  • Sinema Benim Aşkım (16 Ocak 2010)

Ödülleri

  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Acı Hayat, 1964
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Vesikalı Yarim, 1968
  • 5.Adana Altın Koza Film Festivali, En başarılı kadın oyuncu, Mahpus, 1973
  • Moskova Film Şenliği (Rusya), Özel Ödül, Dönüş,  1973
  • Taşkent Film Şenliği, Uluslararası Aytmatov Kulübü Geleneksel Ödülü, Selvi Boylum, Al Yazmalım, 1978
  • 27.Antalya Film Festivali, En iyi kadın oyuncu, Hayallerim, Aşkın ve Sen, 1987
  • 2.İzmir Film Festiali, Altın Artemis Onur Ödülü, 1990
  • Türkiye Cumhuriyeti devlet sanatçısı ünvanı, 1991
  • 8.Bastia Akdeniz Sinemaları Festivali, En iyi kadın oyuncu, Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu, 1992
  • 6.Ankara Film Festivali, Emek Ödülü, 1994
  • 31.Antalya Film Festivali, En iyi kadın oyuncu, Bir Aşk Uğruna, 1994 
  • 15.Uluslararası İstanbul Film Festivali, Sinema Onur Ödülü, 1996 
  • Roma Film Festivali, Büyük Ödül, 1999
  • 2.Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali,  Kadın Yönetmen Ödülü, 1999
  • Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Zirvedekiler 2000 Ödülü, 2000
  • Akademi İstanbul, Yılın En Başarılı Sanatçısı Ödülü, 2001

Görev Aldığı Yapımlar

Türkan Şoray Fotoğrafları

Türkan Şoray İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları