Türker İnanoğlu

Türker İnanoğlu
Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 18.05.1936

Doğum Yeri: Karabük, Türkiye


Türker İnanoğlu 1936 yılında Safranbolu'da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Safranbolu'da, lise ve yüksek eğitimini İstanbul'da yaptı. 1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi. Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı. 1959 yılında yaptığı Senden Ayrı Yaşayamam filmiyle yönetmenliğe başladı. 1960 yılında Erler Film adında kendi sahibi olduğu bir film şirketi kurdu. 1979'da Ulusal Video şirketini, 1985 yılında da bir televizyon stüdyosu kurdu. Çok sayıda televizyon yapımlarına imzasını attı.

Beyoğlu'nda Atlas Sineması, Şişli'de Kent Sineması, Kavacık'ta Boğaziçi Sinemalarının da sahibidir. 2005 yılında İstanbul Maslak'ta, TİM (Türker İnanoğlu Maslak Show Center) açtı. Oyuncu Filiz Akın'la yaptığı evlilkten İlker İnanoğlu dünyaya gelmiştir. Filiz Akın'dan ayrıldıktan sonra 1974 yılında Gülşen Bubikoğlu ile evlenmiş ve bu evlilikten Zeynep isminde bir kızı olmuştur.

 
Filmografisi

Yönettiği Filmler

1980'ler

  • Hafız Yusuf Efendi, 1987
  • Gönülden Gönüle, 1987

1970'ler
  • Dağlar Şahini, 1970
  • Yumurcak Köprüaltı Çocuğu, 1970
  • Yumurcak, 1970
  • Yarım Kalan Saadet, 1970
  • Söz Müdafaanın, 1970
  • İşportacı Kız, 1970
  • Fadime, 1970
  • Yumurcak'ın Tatlı Rüyaları, 1971
  • Güzel Şöför, 1971
  • Fadime Cambazhane Gülü, 1971
  • Deli Murat, 1971
  • Ayrılık, 1972
  • Soyguncular, 1974
  • Bizim Kız, 1977

1960'lar
  • Küçük Kahraman, 1960
  • Köyde Bir Kız Sevdim, 1960
  • İçimizden Biri, 1960
  • Cambaz Kızın Aşkı, 1960
  • Doğmadan Ölenler, 1961
  • Hancı, 1961
  • Kiralık Koca, 1962
  • Kanun Kanundur, 1962
  • Belki Bir Sabah Geleceksin, 1962
  • Küçük Beyefendi, 1962
  • Kalp Yarası, 1962
  • Çöpçatan, 1962
  • Yolcu, 1963
  • Kadın Berberi, 1963
  • Bulunmaz Uşak, 1963
  • Bahriyeli Ahmet, 1963
  • Beyoğlu Piliçleri, 1964
  • Bekarlık Sultanlıktır, 1964
  • Yankesici Kız, 1964
  • Mirasyedi, 1964
  • Meyhaneci, 1964
  • Zennube, 1965
  • Yankesici Kızın Aşkı, 1965
  • Tamirci Parçası, 1965
  • Babasına Bak Oğlunu Al, 1965
  • Ölmek Mi Yaşamak Mı, 1966
  • İntikam Uğruna, 1966
  • Efkarlıyım Abiler,1966
  • Beyoğlu Esrarı, 1966
  • Bar Kızı, 1966
  • Aşk Mücadelesi, 1966
  • Ağlama Değmez Hayat, 1966
  • Affedilmeyen, 1966
  • Vur Emri, 1966
  • Suçsuz Firari, 1966
  • Satılık Kalp, 1966
  • Milyonerin Kızı, 1966
  • Kolejli Kızın Aşkı, 1966
  • Kaderin Cilvesi, 1966
  • İdam Mahkumu, 1966
  • Kardeş Kavgası, 1967
  • Kader Bağı, 1967
  • Evlat Uğruna, 1967
  • Ayrılık Saati, 1967
  • Ağır Suç, 1967
  • Zehirli Hayat, 1967
  • Ringo Kazım, 1967
  • Paşa Kızı, 1967
  • Parmaklıklar Arkasında, 1967
  • Osmanlı Kabadayısı, 1967
  • İstanbul Tatili, 1967
  • Hırsız Kız, 1968
  • Benimde Kalbim Var, 1968
  • Bekar Odası, 1968
  • Aşka Tövbe, 1968
  • Arkadaşımın Aşkısın, 1968
  • Tahran Macerası, 1968
  • Silahlı Paşazade, 1968
  • Pranga Mahkumu, 1968
  • Son Mektup, 1969
  • Sabah Yıldızı, 1969
  • Lekeli Melek, 1969
  • Hüzünlü Aşk, 1969
  • Hayat Kavgası, 1969
  • Hancı, 1969
  • Efkarlı Sosyetede, 1969
  • Cilveli Kız, 1969

1950'ler
  • Senden Ayrı Yaşayamam, 1959


Kitaplar

Türker İnanoğlu'nun hazırlayıp yazdığı ve Türk sinemasının ürettiği afişlerin neredeyse tamamını kapsayan (şimdiye kadar üretilmiş afişlerin 6000 civarında olduğu tahmin ediliyor, bu kitapta 5555 afiş fotoğrafı yer alıyor) 1100 sayfalık bir kitabın yanı sıra bir de Hürriyet ve Meydan gazetelerindeki köşe ve seri yazılarından oluşturulmuş 'Sinema-TV Üzerine Denemeler' adlı ikinci bir kitabı vardır. Ayrıca sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo'nun onunla ilgili kaleme aldığı bir biyografi kitabı mevcuttur.
 
Bu kitaplar:
  • 'Sinema-TV Üzerine Denemeler', Türker İnanoğlu, Er-Ofset yay. 1993.ISBN 975-95728-O-X
  • '5555 Afişle Türk Sineması', Türker İnanoğlu, Kabalcı Yayınevi, İst. 2004.
  • 'Bay Sinema: Türker İnanoğlu', Giovanni Scognamillo, Doğan Kitap, İst. 2001.

Görev Aldığı Yapımlar

Türker İnanoğlu Fotoğrafları

Türker İnanoğlu İle İlgili Haberler

Portreler


Dizi Fragmanları