Yılmaz Köksal

Yılmaz Köksal

Yılmaz Köksal
Oyuncu

Doğum Tarihi: 26.11.1939

Ölüm Tarihi: 22.10.2015

Doğum Yeri: Kırşehir, Türkiye

Türk sinema ve dizi oyuncusu.

1939 yılında polis bir babanın oğlu olarak Kırşehir'de doğmuştur. Aslen o zaman Adana'nın bir ilçesi olan Osmaniyelidir. İlokulu Osmaniye'de bitirdi ve İstanbul'a geldi. Tophane Sanat Enstitüsü'nde okudu. Abisi Yücel Köksal çizgi-roman çizeridir. 

Asıl arzusu denizci astsubay olmakmış ama boyu olması gerekenden 1 cm kısa olması sebebiyle olamamış. Bir süre gemilerde çalışarak Avrupa'yı dolaştı. 

Tunç Başaran'ın 1965 yılında sinemaya uyarladığı, Orhan Kemal'in “Murtaza” eserinde “Dubara” rolünü oynayarak sinema tarihine geçti. Uzun bir süre ikinci derecede rollerde oynadıktan sonra 1970 yılında Çetin İnanç’ın yönettiği “Çeko” filminde başrole yükseldi. Filmin başarısıyla halkın beğenisini kazanıp, macera filmlerinin aranan oyuncusu ve sinema tarihinin sevilen oyuncularından biri oldu.

Senaryosunu Mehmet Arslan'ın yazdığı ve başrollerini Canan Perver ile paylaştığı “Aybiçe Kurt Kız”, o dönem Türk sinemasının ürettiği ender kült filmler arasındadır. (Filmde Türk obasına hain saldırıda bulunan barbarlar, herkesi öldürürler. Türk kahramanı Aybiçe 'Kurt Kız' bu katliamın öcünü almaya yemin eder.)

Sinema oyunculuğunun yanısıra sahneye de çıkmıştır. 1980 yılında Muzaffer İzgü'nün aynı adlı eserinden Tümay Dane'nin TRT için uyarladığı 'Mahmut Mangal' adlı dizide başrolü oynadı.

1965'ten 2005'e kadar 182 filmde oynamıştır. Birçok film senaryosu yazmıştır. Özel televizyonların çoğalmasıyla birlikte sinema ve dizi filmlerinde oyunculuk hayatına devam etmiştir. Kanser hastalığına yakalanan Köksal 2 Ekim 2015 tarihinde vefat etmiştir.

Filmografi

2015 Altın Horoz
2014 Başkanın Kızı (Video)
2014 Alev (TV Filmi)
2013 Yeşil Kazak (TV Filmi)
2013 Meçhul
2013 Artiz Kahvesi
2011 Rüya Peşinde - Takkeci Baba
2010 Nene Hatun
2010 Konstantin'in Şifreleri
2010 Cümbür Cemaat Aile (TV Dizisi)
2009 Yahşi Batı
2009 Adanalı
2008 Süper Babaanne (TV Dizisi)
2008 Selena
2007 Tatlı İntikam (TV Dizisi)
2007 Merhaba / Dim Çayı Sevdalıları
2007 Hakkını Helal Et (TV Dizisi)
2006 Gizli Tünel (TV Filmi)
2006 Memleket Hikayeleri-Ahçik
2005 Torun ve Torunu-2
2005 Torun ve Torunu-1
2004 Yusuf Yüzlü
2004 Mavi Rüya
2004 Yeşilçam Denizi (TV Programı)
2002 Bir Akıllı Bir Deli (TV Filmi)
2002 Zerda (TV Dizisi)
2002 Karaoğlan (TV Dizisi)
2001 Maraşlı King Ali (TV Filmi)
2001 Gerçekler (TV Filmi)
2000 Talih Kuşu
2000 Sigortamı Attırma (TV Filmi)
2000 Biri Yer Biri Bakar (TV Filmi)
2000 Hemşo
2000 Hapı Yuttuk (TV Filmi)
1999 Güneşe Doğru (TV Dizisi)
1999 Kahpe Bizans
1997 Sevimli Dostlar (TV Filmi)
1997 Sevda Rüzgarları (TV Filmi)
1997 Canısı (TV Filmi)
1996 Çocuğum İçin (TV Filmi)
1996 Leş Kargaları
1996 Çapraz Ateş
1995 İspat (Video)
1994 Kara Gün
1994 Kaygısızlar (TV Dizisi)
1993 Komşular (TV Dizisi)
1993 Sevginin Bittiği Yer (TV Dizisi)
1992 Nerden Çıktın Karşıma
1992 Nehirler Denize Akar (TV Dizisi)
1992 Kurdoğlu-3 (Biz Bu yola Başkoyduk) (TV Dizisi)
1992 Kurdoğlu-2 (Sancağın Ordusu)
1991 Kurdoğlu-1 (Osmanlı Bedel İster) (TV Dizisi)
1990 Kirli Oyun
1990 Ahu Gözlüm
1989 Canımın Canısın
1989 Canmdan Can İste
1989 Günahtır
1988 Acı Gurbet
1988 Ağlamaya Değer mi?
1988 Turist Avcıları (Video)
1987 Acı Çekenler
1987 Şeytanın Oğulları
1987 Acı Hayat
1987 Yemin
1987 Sevdikten Sonra
1987 Sayın Bay Kabadayı (Video)
1987 Kesin Dönüş (Video)
1987 Gurbetin Kahrı (Video)
1987 Ana Kalbi (Video)
1986 İnfilak
1986 Çıkmaz Sokak (Video)
1986 Kader Böyle Yazdı
1986 Suçlu Kim?
1986 Muhteşem İkili
1985 Tatlı Bülbül
1985 Onlar da Sevdiler
1985 Günsüz Ali
1985 Halime Gülme
1985 Kaçak Şarkıcı
1984 Üç Süpermen Olimpiyatlarda
1984 Aşk Sürgünü
1984 Beklenmeyen Randevu
1984 Ejderin İntikamı
1984 Gurbet
1983 Aşk Adası
1983 Kahreden Kurşun
1983 Bir Zamanlar Kardeştiler
1983 Toprağın Kanı
1983 Kaderimiz
1982 Ağlayan Gülmedi mi?
1982 Yakılacak Kadın
1982 Kırmızı Kelebek
1982 Gurbet Kuşları
1982 Nasıl İsyan Etmem
1982 Umut Dilencisi
1982 Yaşamak Seninle Güzel
1982 Leyla ile Mecnun
1981 Acı Gerçekler
1981 Kardeş Kurşunu
1981 Günah Defteri
1981 Kirvenin Kızı
1981 Milcano
1981 Ölmeyen Arkadaşlık
1981 Mutlu Ol Yeter
1981 Takip
1980 Mahmut Mangal (TV Dizisi)
1980 Ceren
1980 Sabırlı Kullar
1978 Aşk ve Adalet
1978 Çilekeş
1978 Yıkılış
1977 Korkusuzlar
1976 Aybiçe Kurt Kız
1976 Krallar Eğleniyor
1976 Nereye Arkadaş
1975 Vur Mehmet Vur
1975 Yarın Olmaz Şimdi
1974 Mağlup Edilmeyenler
1974 Her Gece Bir Bardayım
1974 Kahramanlar
1974 Kanlı Savaş
1974 Kiralık Serseri
1974 Sayılı Kabadayılar
1974 Tanrım Beni Baştan Yarat
1973 Dağ Kurdu
1973 Ölüm Satanlar
1973 Sevginin Bedeli
1973 Silah Arkadaşları
1973 Duvak
1973 Kaderimiz
1973 Mağrur ve Cesur
1973 Affedilmeyenler
1973 Destan
1973 Maceraya Bayılırım
1972 Acı Zafer
1972 Asılana Kadar Yaşayacaksın
1972 Gece
1972 Cesurlar
1972 Delioğlan
1972 Çapkın Hafiye
1972 Çılgınlar Ordusu
1972 Hızlı Hızır
1972 Kan Dökmez Remzi
1972 Ve Siahını Çekti
1972 Kan ve Kin
1972 Vahşetin Esirleri
1971 Allah Benimle
1971 Alaaddin’in Lambası
1971 Avare Kalbim
1971 Cemo ile Cemile
1971 Kara Memed
1971 Kurşunla Selamlarım
1971 Kurşun Memed
1971 Önce Sev Sonra Öldür
1971 Sevimli Hırsız
1971 Zehir Hafiye
1970 Kaderin Ağları
1970 Zagor
1970 Çeko
1970 Ham Meyva
1970 Hoş Memo
1970 Öp Beni
1970 Ali ile Veli
1970 Avare
1970 Avare Aşık
1970 Cehennemde Şenlik Var
1970 Gülüm Nuri
1970 Kan ve Kurşun
1970 Bırakın Öldüreyim
1970 Kanıma Kan İsterim
1970 Kiralık Katiller
1970 Ölüm Çemberi
1970 Püsküllü Bela
1970 Sevimli Serseri
1970 Vur Okşa ve Öp
1970 Sana Allah Acısın
1969 Satılık Gelin
1969 Sürgünler
1969 Gurbette Ölenler
1969 Asrın Kralı
1969 Kanlı Gelinlik
1969 Kendi Düşen Ağlamaz
1969 Mezarımı Taştan Oyun
1969 Asılacak Kadın
1969 Dikenli Hayat
1969 Hazreti Ali
1969 Güney Ölüm Saçıyor
1969 Çakırcalı Mehmet Efe
1969 Berduş
1969 Allah'ın Aslanı Ali
1969 Dağlar Şahini
1969 Mete Han Amazonlara Karşı
1969 Kan Su Gibi Akacak
1968 Bozkırlar Şahini Targan
1968 Hakanlar Savaşı
1968 Gök Bayrak
1968 İngiliz Kemal
1968 Dağları Bekleyen Kız
1968 Gültekin Asya Kartalı
1968 Gönüllü Kahramanlar
1968 Kara Pençe
1968 Nuri Bey Mafyaya Karşı
1968 İstanbul Tatili
1968 Maskeli Beşler
1968 Maskeli Beşlerin Dönüşü
1967 Kan Davası
1967 Şeyh Şamil
1967 Cango Ölüm Suvarisi
1967 Fantoma İstanbul’da Buluşalım
1967 Malkoçoğlu Krallara Karşı
1967 Kader Bağı
1967 İdam Günü
1967 Kanlı Takip
1967 Şoför Parçası
1967 Kara Davut
1967 Gençlik Türküsü
1967 Osmanlı Kabadayısı
1967 Namus Borcu
1967 Eceline Susayanlar
1967 Kimsesizim
1966 Yemin Ettim Bir Kere
1966 Silahlar Patlayınca
1966 Vatan Kurtaran Aslan
1966 Bu Şehrin Belalısı
1966 Yaşamak Haram Oldu
1966 Ölüm Yolcuları
1966 Affedilmeyen
1966 Malkoçoğlu
1966 Eli Maşalı
1966 Şafakta Üç Kurşun
1966 Konforlu Necla
1966 Beş Fındıkçı Gelin
1966 Çalıkuşu
1965 Horasan'dan Gelen Bahadır
1965 Horasan’ın Üç Atlısı
1965 On Korkusuz Kadın
1965 Murtaza

Senaryo

1995 İspat
1987 Yoksullar
1987 Kesin Dönüş
1987 Sevdikten Sonra

Görev Aldığı Yapımlar

Yılmaz Köksal Fotoğrafları

Yılmaz Köksal İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler