50 Cent

50 Cent

50 Cent
Oyuncu, Senarist, Yapımcı

Doğum Tarihi: 6.7.1975

Doğum Yeri: New York, ABD

Amerikalı rapçi, aktör ve girişimci.

Asıl adı Curtis James Jackson III'tür. Get Rich or Die Tryin' (2003) ve The Massacre (2005) albümleriyle şöhrete kavuştu. Büyük bir plak şirketinden çıkardığı ilk albümü, Get Rich or Die Tryin', Amerika Birleşik Devletleri'nde sekiz kez platin plak kazandı. 50 Cent aynı zamanda hip hop grubu G-Unit'in de facto lideri olarak da tanındı.

New York'un Queens bölgesindeki South Jamaica mahallesinde dünyaya gelen Jackson, 1980'lerde Amerika'daki 'crack salgını' sırasında henüz 12 yaşındayken uyuşturucu satıcılığına başladı. Rap kariyeri yapmak için uyuşturucu satmayı bıraktı. 2000 senesindeki bir olayda dokuz kurşunla vuruldu. 2002'de Guess Who's Back? adlı ilk albümünü çıkardıktan sonra, Eminem tarafından keşfedildi ve Interscope Records ile albüm sözleşmesi yaptı. Eminem ve Dr. Dre'nin de yardımıyla yaptığı başarılı albümlerle Jackson, dünyada albümleri en çok satan rapçilerden biri oldu. 2003'te kendisine ait G-Unit Records plak şirketini kurdu ve bu şirket Young Buck, Lloyd Banks ve Tony Yayo gibi isimleri bünyesinde topladı.

Jackson müzik kariyeri boyunca dünya çapında 30 milyonun üzerinde albüm sattı ve çok sayıda ödül kazandı. Bunların arasında bir Grammy Ödülü, 13 Billboard Müzik Ödülü, altı Dünya Müzik Ödülü, üç Amerikan Müzik Ödülü ve dört BET Ödülü yer aldı. Aynı zamanda oyunculuk kariyerini de sürdüren 50 Cent, 2005'te yarı otobiyografik Get Rich or Die Tryin', 2006'da Irak Savaşı'nı konu edinen Home of the Brave ve 2008'de Orijinal Cinayetler filmlerinde rol aldı. Billboard dergisi tarafından 2000'lerin en iyi altıncı sanatçısı ve en iyi rap sanatçısı seçildi. Aynı dergi, Get Rich or Die Tryin' albümünü 2000'lerin en iyi 12. ve The Massacre albümünü en iyi 37. albümü seçti. 

50 Cent, 2014'te yayınlanması planlanan beşinci albümü Street King Immortal üzerinde çalışmayı sürdürmektedir. Şubat 2014'te, 50 Cent'in Shady/Aftermath ve Interscope şirketlerinden ayrıldığı ve kariyerine bağımsız olarak devam edeceği ve gelecekte yayınlayacağı albümlerin dağıtımının Caroline, Capitol, UMG şirketleri tarafından yapılacağı duyuruldu.

Filmografi

2020 Den of Thieves 2
2019 Escape Plan: The Extractors
2018 Den of Thieves
2018 Escape Plan 2: Hades
2018 Uncle Murda Feat. Casanova, 6ix9ine & 50 Cent: Get the Strap (Kısa Video)
2017 The Pursuit
2017 Abraham Mateo feat. Austin Mahone & 50 Cent: Háblame Bajito (Kısa Film)
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
2016 50 Cent feat. Chris Brown: No Romeo No Juliet (Kısa Film)
2015 Spy
2015 Son Şans
2014 Vengeance
2014 The Prince
2013 Escape Plan
2013 Last Vegas
2011 Blood Out
2010 Caught in the Crossfire
2010 13
2010 Twelve
2010 Morning Glory
2009 Streets of Blood
2009 Dead Man Running
2008 Righteous Kill
2006 Home of the Brave
2005 Get Rich or Die Tryin'

Televizyon

2018 Power
2017 50 Central
2016 Conan
2015 Artsnight
2015 Ridiculousness
2014 The Today Show
2013 Robot Chicken
2013 Katie
2012 The Finder
2012 Dream Machines
2011 George Lopez
2011 Conan
2011 The X Factor
2009 Entourage
2009 The Tonight Show with Conan O'Brien
2009 Party Monsters Cabo
2009 The Graham Norton Show
2009 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon
2009 Rachael Ray
2009 Chelsea Lately
2008 50 Cent: The Money and the Power
2008 The Tyra Banks Show
2007 Diary
2007 America's Next Top Model
2007 The Late Late Show with Craig Ferguson
2007 MTV Cribs
2006 Flavor of Love
2006 Last Call with Carson Daly
2005 The Simpsons
2005 Late Show with David Letterman
2005 Late Night with Conan O'Brien
2005 The View
2003 The Howard Stern Show
2003 Jimmy Kimmel Live!

Yönetmen

2009 Before I Self Destruct (Video)

Televizyon

2019 Power

Yapımcı

2013 Karanlik Cinayetler
2013 Tapia (Documentary)
2012 Fire with Fire
2012 Kirli Oyun
2011 Hot Rod: Only On... (Kısa Video)
2011 Lea - November Skies (11/11/11) (Kısa Film)
2011 Plan
2011 İntikam Ugruna (Video)
2011 All Things Fall Apart
2010 Silah
2010 Caught in the Crossfire
2009 Before I Self Destruct (Video)
2005 50 Cent: The Massacre - Special Edition (Video)
2005 The Game: Documentary (Belgesel Video)
2003 50 Cent: The New Breed (Belgesel Video)

Televizyon

2020 For Life
2019 Power
2018 The Oath
2017 50 Central
2014 Dream School (Belgesel Dizi)

Senaryo

2011 All Things Fall Apart
2010 Silah
2009 Before I Self Destruct (Video)

Video Oyunları (Seslendirme)

2009 50 Cent: Blood on the Sand
2009 Call of Duty: Modern Warfare 2
2005 50 Cent: Bulletproof

Görev Aldığı Yapımlar

50 Cent Fotoğrafları

50 Cent Haberleri

Portreler


Vizyondakiler