Akira Kurosawa

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa
Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 23.3.1910

Ölüm Tarihi: 6.9.1998

Doğum Yeri: Tokyo, Japonya

Japon senarist, yapımcı ve yönetmen.

57 yıllık sinema kariyerinde 79 filmde senarist, 11 filmde yapımcı ve 33 filmde yönetmen olarak görev yapan Kurosawa, sinema tarihinin en önemli ve etkileyici isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Kurosava, 1936 senesinde Japon sinema endüstrisine ressam olarak giriş yaptı. Çeşitli filmlerde yönetmen yardımcısı ve senarist olarak çalıştıktan sonra 1943 senesinde 2. Dünya Savaşı sıralarında ilk filmi olan popüler aksiyon filmi Sugata Sanshiro'yu yönetti. 1948 senesinde Drunken Angel filmini çekti. Bu filmde o zamanlar tanınmayan bir aktör olan Toshirō Mifune'yi başrolde oynattı. Ve yine bu filmle Japonya'daki gelecek vaad eden genç yönetmenler arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Toshirō Mifune ile bu filmin ardından 15 filmde daha birlikte çalıştılar.

Kurosava'nın önemli filmlerden Raşamon filminin ilk gösterimi Tokyo'da 1950 senesinde yapıldı. Film 10 Eylül 1951'de Venedik Film Festivali'nde, Altın Aslan ödülünün sürpriz kazananı oldu. Bu filmin batı pazarında yakaladığı reklam başarısı ve olumlu eleştiriler Japon sineması için bir ilkti. Böylece Kurusava'nın bu başarısı diğer Japon yönetmenlere de uluslararası arenada tanınma olanağı tanıdı. 1950'li yıllardan 1960'lı yılların başına kadar Kurosava, aşağı yukarı her sene bir film üretti. Bunların içinde, Ikiru, Yedi Samuray ve Yojimbo gibi bazı filmler yüksek derecede saygınlık kazandı. Ayrıca Ağustos'ta Rapsodi (1991), Ran (1985), Bir Avuç Dolar (1964) ve Yedi Silahşörler (1960) filmleri yönettiği ve senaryosunu kaleme aldığı kült yapımlar arasında öne çıkmaktadır.

1910 yılında Tokyo'da dünyaya gelen Kurosawa, 1998 yılında 88 yaşındayken yine Tokyo'da vefat etti.

Filmografi

Yönetmen

1993 Maadadayo
1991 Ağustos'ta Rapsodi
1990 Düşler
1985 Ran
1980 Kagemusha
1975 Dersu Uzala
1970 Dodesukaden
1965 Akahige
1963 Tengoku to jigoku
1962 Sanjuro
1961 Yojimbo
1960 Warui yatsu hodo yoku nemuru
1958 Kakushi-toride no san-akunin
1957 Donzoko
1957 Kumonosu-jô
1955 Ikimono no kiroku
1954 Yedi Samuray-Kanlı Pirinç
1952 Yaşamak
1951 Hakuchi
1950 Rasomon: Sarı Irkın Şehveti
1950 Shûbun
1949 Nora inu
1949 Shizukanaru kettô
1948 Yoidore tenshi
1947 Subarashiki nichiyôbi
1946 Waga seishun ni kuinashi
1946 Asu o tsukuru hitobito
1945 Tora no o wo fumu otokotachi
1945 Zoku Sugata Sanshirô
1944 Ichiban utsukushiku
1943 Sugata Sanshirô
1941 Uma

Televizyon

1970 Uma no uta (Belgesel Film)

Yapımcı

1980 Kagemusha
1970 Dodesukaden
1965 Sugata Sanshiro
1963 Tengoku to jigoku
1961 Yojimbo
1960 Warui yatsu hodo yoku nemuru
1958 Kakushi-toride no san-akunin
1957 Donzoko
1957 Kumonosu-jô
1949 Nora inu
1949 Haru no tawamure

Senaryo

2020 Nioh 2 (Video Oyunu)
2018 Her Spirit
2017 Nioh (Video Oyunu)
2016 Muhteşem Yedili
2011 U mong pa meung
2008 Kakushi toride no san akunin
2007 Tsubaki Sanjûrô
2002 Umi wa miteita
2000 Dora-heita
1999 Ame agaru
1996 Son Adam
1993 Maadadayo
1991 Ağustos'ta Rapsodi
1990 Düşler
1985 Ran
1985 Firar Treni
1980 Kagemusha
1975 Dersu Uzala
1973 Nora inu
1970 Dodesukaden
1970 Tora! Tora! Tora!
1968 Xue cheng
1965 Akahige
1965 Sugata Sanshiro
1964 Bir Avuç Dolar
1964 Haydut
1964 Jakoman to Tetsu
1963 Tengoku to jigoku
1962 Sanjuro
1962 Tateshi Danpei
1961 Yojimbo
1960 Warui yatsu hodo yoku nemuru
1960 Yedi Silahşörler
1959 Sengoku gunto-den
1958 Kakushi-toride no san-akunin
1957 Kumonosu-jô
1957 Nichiro sensô shôri no hishi: Tekichû ôdan sanbyaku-ri
1957 Donzoko
1955 Ikimono no kiroku
1955 Asunaro monogatari
1955 Sugata Sanshiro
1955 Kieta chutai
1954 Yedi Samuray-Kanlı Pirinç
1953 Fukeyo haru kaze
1952 Yaşamak
1952 Sengoku burai
1952 Araki Mataemon: Kettô kagiya no tsuji
1951 Kedamono no yado
1951 Hakuchi
1951 Ai to nikushimi no kanata e
1950 Rasomon: Sarı Irkın Şehveti
1950 Tateshi Danpei
1950 Jiruba Tetsu
1950 Shûbun
1950 Akatsuki no dasso
1949 Nora inu
1949 Jakoman to Tetsu
1949 Jigoku no kifujin
1949 Shizukanaru kettô
1948 Yoidore tenshi
1948 Shozo
1947 Yottsu no koi no monogatari
1947 Ginrei no hate
1947 Subarashiki nichiyôbi
1946 Waga seishun ni kuinashi
1945 Appare Isshin Tasuke
1945 Tora no o wo fumu otokotachi
1945 Zoku Sugata Sanshirô
1944 Ichiban utsukushiku
1944 Dohyô matsuri
1944 Dohyosai
1943 Sugata Sanshirô
1942 Tsubasa no gaika
1942 Seishun no kiryû
1941 Uma

Televizyon

2013 Norainu (TV Filmi)
2004 Samurai 7
1986 Fame
1960 Play of the Week

Görev Aldığı Yapımlar

Akira Kurosawa Fotoğrafları

Akira Kurosawa Haberleri