Altan Erkekli

Altan Erkekli

Altan Erkekli
Oyuncu

Doğum Tarihi: 18.11.1955

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde aldı. Lise döneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'ne girdi.

Eğitimi sırasında, fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan 'Kopermikli Yüzbaşı' oyununda, başrol oyuncusunun gösterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye çıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz'in 'AST gemisine hoş geldin' sözleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.

Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve AST'ta oyunculuğa devam etti. 1985 - 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın Çocuk ve Gençlik Tiyatroları bölümünde çalışan Erkekli, 1989 yılında yeniden AST'a döndü. Susam Sokağı'ndaki Edi karakterini seslendirdi.

BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Oyuncuları arasına AST'daki görevine veda ederek katılan Erkekli, 'Bir Demet Tiyatro' adlı dizide de rol aldı. 'Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü' adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gürdal Tosun'un rollerini üstlenen sanatçı, 'Vizontele' adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'la başrolü paylaştı. 

Filmografi

2000'ler

  • Yalan Dünya, 2012
  • Aşk Tesadüfleri Sever, 2011
  • Yerden Yüksek, 2010
  • Şen Yuva,2010
  • Güneşi Gördüm, 2009
  • Aşk Geliyorum Demez, 2008
  • Bir Demet Tiyatro, 2006
  • Cenneti Beklerken, 2006
  • Unutulmayanlar, 2006
  • Eve Dönüş, 2006
  • Sınav, 2006
  • Beyaz Gelincik, 2005
  • Organize İşler, 2005
  • Anlat İstanbul, 2005
  • Vizontele Tuuba, 2004
  • Hızlı Adımlar, 2004
  • Bir İstanbul Masalı, 2003
  • Havada Bulut, 2003
  • Vizontele, 2001
  • Bir Demet Tiyatro, 2001
  • Merdiven, 2000

1990'lar

  • 80. Adım, 1996
  • Kurtuluş, 1994
  • Mavi Sürgün, 1993
  • Deniz Gurbetçileri, 1991 

1980'ler

  • Can Şenliği, 1989
  • Dolap Beygiri, 1982

Rol Aldığı Tiyatro Oyunları

  • Bana Bir Şeyhler Oluyor : Yılmaz Erdoğan - BKM, 2001
  • Sen Hiç Ateşböceği Gördünmü : Yılmaz Erdoğan, 2001
  • Yolcu : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu, 2001
  • İnadına İnsan : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1999
  • Kayıplar : Ariel Dorfman - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1998
  • Akrep : (Eşber Yağmurdereli - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1997
  • Otobüs (oyun) : Stanislav Stratiev - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1996
  • Kardeş Sofrası : Yeşim Doran - Ankra Sanat Tiyatrosu, 1995
  • İnadına Yaşamak : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1995
  • Pazar Keyfi : G. Mitchelle - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1994
  • Jan Dark Davası : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1994 
  • Bir Ceza Avukatının Anıları : Faruk Eren - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1994
  • Bir Halk Düşmanı : (Henrik İbsen) - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1993
  • Ay,Carmela! : Jose Sanches Sinisterra - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1993
  • 403.Kilometre : İsmet Kküntay - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1993
  • Sakıncalı Piyade : Ugur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1992
  • Yer Demir Gök Bakır : Yaşar Kemal - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1992
  • Salpa : (Yılmaz Güney) - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1991
  • Ayak Takımı Aarasında : (Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1990
  • Mefisto :(Klaus Mann - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1989
  • Yusuf ile Menofis : (Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1989
  • Rumuz Goncagül : (Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1985
  • Nafile Dünya : Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1985
  • Bir Şehnaz Oyun : Turgut Özakman - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1984
  • Misafir : (Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1984
  • Galile'nin Yaşamı : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1983
  • Taziye : (Murathan Mungan) - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1983
  • Yaz Misafirleri : Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1982
  • Küçük Adam N’oldu Sana : Hans Fallada - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1981
  • Sihirli Giysi : Andersan - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1981
  • Hikaye-i Mahmut Bedrettin : Mehmet Akan - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1980
  • Sınırda-Duvar : Muzaffer İzgü - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1980
  • Oyun Nasıl Oynanmalı : (Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1979
  • Kafatası : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1979
  • Ferhat ile Şirin : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1979
  • Tak-Tik : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1978
  • Sakıncalı Piyade : Ugur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1977
  • Zengin Mutfağı : Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1977
  • Komün Günleri : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1976
  • 804 İşçi (oyun) : Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu, 1976

Seslendirme

  • Susam Sokağı'nda (TRT versiyonu) Edi (Edi yi Altan Erkekli Büdü yü Köksal Engür seslendiriyorlardı)
  • Woody Woodpecker
  • Karabatak Ördek
  • Horton
  • Kung Fu Panda (2008) Turna
  • Wombles
  • Ice Age 3 (Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı) Buck

Ödülleri

  • 1982 ve 1996 yıllarında Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.
  • 1996-1997 sezonunda oynadığı 'İnadına Yaşamak' ile Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödüllerini aldı.
  • 2002 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık bulunmuştur.

Görev Aldığı Yapımlar

Altan Erkekli Fotoğrafları

Altan Erkekli İle İlgili Haberler