Amitabh Bachchan

Amitabh Bachchan

Amitabh Bachchan
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 11.10.1942

Doğum Yeri: Allahabad, Hindistan

Hindistanlı aktör, senarist ve yapımcı.

Tam adı Amitabh Harivansh Bachchan'dır. Lakabı Big B'dir. 1970’lerin başlarında ‘Öfkeli Genç Adam’ olarak Bollywood Sineması’nda ün saldı. O günden beri Hint sinemasının en önemli isimlerinden biridir.

Bachchan kariyerinde birçok ödül kazandı. 1984 yılında politikaya atıldı ve 1984-1987 yılları arasında Hindistan Parlamentosu’nun seçilmiş bir üyesi oldu. Oyunculuğa ek olarak, televizyon sunuculuğu ve yapımcı olarak görevlerde bulundu.

Amitabh Bachchan tanınmış bir Hint ailesinden gelmektedir. Babası, Dr. Harivansh Rai Bachchan ünlü bir Hint şairdir. Annesi, Teji Bachchan Faisalabad’da (Pakistan) etnik bir grup olan Sikh-Punjabi’dir. Bachchan’ın başlangıçta ismi Inquilaab’dır. Hindistan’ın Bağımsızlık Mücadelesi’ne katılmış Ünlü Inquilab Zindabad’den ilham alınmıştır. Ancak, Şair Sumitranandan Pant’ın önerisi ile ismini Amitabh olarak değiştirdi. Soyismi Shrivastava olmasına rağmen babasının benimsediği Bachchan’ı kullanmıştır. Amitabh ismi ile sinemaya giriş yaptı. Bachchan soyismini ise tüm aile bireyleri halen kullanmaya devam ediyor.

Amitabh Bachchan, aktrist Jaya Bhaduri ile evlidir. Shweta Nanda ve Abhishek Bachchan isimlerinde iki çocuğu vardır. Abhishek de babası ve annesi gibi bir oyuncudur ve aktrist Aishwarya Rai ile evlidir.

Amitabh Bachchan’ın kariyerini seçmesinde tiyatro ile ilgilenen annesinin payı oldukça büyüktür. Filmlerde rol almasını teklif eden annesidir.

Sholay filmiyle Hindistan'da yer yerinden oynamıştır. Filmin sonunda ölünce kıyamet kopmuş, seyircinin baskısı ile esas adamımızın ölmediği ikinci versiyonu çekilmek zorunda kalınmıştır.

Filmografi

2019 Brahmastra
2019 Sye Raa Narasimha Reddy
2019 Jhund
2019 Badla
2018 Hindistan Eskiyalari
2018 102 Not Out
2017 The Ghazi Attack (Anlatıcı)
2017 Sarkar 3
2017 Firangi (Anlatıcı)
2017 Begum Jaan (Anlatıcı)
2016 Wazir
2016 Wah Taj
2016 Veergatha (Seslendirme)
2016 Te3n
2016 Pink
2016 Kim Kadin Kim Koca
2015 Shamitabh
2015 Piku
2015 Hey Bro
2014 Manam
2014 Prevention Is Better Than No Cure (Kısa Video)
2014 Na Upaaya Se Kahin Behtar Hai Saavdhaani (Kısa Video)
2014 Bhoothnath Returns
2013 Satyagraha
2013 Boss (Anlatıcı)
2013 Muhtesem Gatsby
2013 Mahabharat (Seslendirme)
2013 Krrish 3 (Anlatıcı)
2012 Ganga Devi
2012 English Vinglish
2012 Department
2012 Bol Bachchan
2011 Bbuddah... Hoga Terra Baap (Ayrıca Yapımcı)
2011 Aarakshan
2010 Teen Patti
2010 Rann
2010 Kandahar
2009 Zor Lagaa Ke... Haiya! (Seslendirme)
2009 Paa
2009 Delhi-6
2009 Aladin
2008 Yaar Meri Zindagi
2008 Sarkar Raj
2008 Jodhaa Akbar (Anlatıcı)
2008 God Tussi Great Ho
2008 Bhoothnath
2007 The Last Lear
2007 Swami (Anlatıcı)
2007 Shootout at Lokhandwala
2007 Ram Gopal Varma Ki Aag
2007 Nishabd
2007 Jhoom Barabar Jhoom
2007 Gangotri
2007 Eklavya
2007 Ek Krantiveer: Vasudev Balwant Phadke (Anlatıcı)
2007 Cheeni Kum
2006 Kabhi Alvida Naa Kehna
2006 Ganga
2006 Family: Ties of Blood
2006 Darna Zaroori Hai
2006 Baabul
2005 Waqt: The Race Against Time
2005 Viruddh... Family Comes First (Ayrıca Yapımcı)
2005 Sarkar
2005 Parineeta (Anlatıcı)
2005 Paheli
2005 Oye Bubbly (Kısa Film)
2005 Ek Ajnabee
2005 Dil Jo Bhi Kahey...
2005 Bunty Aur Babli
2005 Black
2004 Veer-Zaara
2004 Rudraksh (Anlatıcı)
2004 Lakshya
2004 Kyun! Ho Gaya Na...
2004 Khakee
2004 Insaaf: The Justice (Anlatıcı)
2004 Hum Kaun Hai?
2004 Dev
2004 Deewaar: Let's Bring Our Heroes Home
2004 Aetbaar
2004 Ab Tumhare Hawale Watan Saathiyo
2003 Khushi (Anlatıcı)
2003 Boom
2003 Mumbai Se Aaya Mera Dost (Anlatıcı)
2003 Fun2shh... Dudes in the 10th Century (Anlatıcı)
2003 Baghban
2003 Armaan
2003 Aa Ae O (Kısa Film)
2002 Kabhi Nahi (Kısa Film)
2002 Kaante
2002 Hum Kisi Se Kum Nahin
2002 Agni Varsha
2002 Aankhen
2001 Lagaan: Once Upon a Time in India (Anlatıcı)
2001 Kabhi Khushi Kabhie Gham...
2001 Ek Rishtaa: The Bond of Love
2001 Aks (Ayrıca Yapımcı)
2000 Mohabbatein
1999 Sooryavansham
1999 Lal Baadshah
1999 Kohram
1999 Hindustan Ki Kasam
1999 Hello Brother (Seslendirme)
1998 Major Saab (Ayrıca Yapımcı)
1998 Hero Hindustani (Anlatıcı)
1998 Bade Miyan Chote Miyan
1997 Mrityudaata (Ayrıca Yapımcı)
1997 Kabhi Kabhi (Kısa Film)
1997 Eer Bir Phatte (Kısa Film)
1996 Tere Mere Sapne (Anlatıcı - Ayrıca Yapımcı)
1994 Insaniyat
1994 Akka
1992 Zulm Ki Hukumat (Anlatıcı)
1992 Khuda Gawah
1991 Sadhu Sant
1991 Indrajeet
1991 Hum
1991 Akayla
1991 Ajooba
1990 Naya Andaz (Video)
1990 Agneepath
1990 Aaj Ka Arjun
1989 Toofan
1989 Shanakht
1989 Main Azaad Hoon
1989 Jaadugar
1989 Batwara (Anlatıcı)
1988 Soorma Bhopali
1988 Shahenshah
1988 Gangaa Jamunaa Saraswathi
1986 Aakhree Raasta
1985 Mard
1985 Ghulami (Anlatıcı)
1985 Geraftaar
1984 Sharaabi
1984 Paan khaye Saiyan Hamaar
1984 Khabardar
1984 Kanoon Kya Karega (Anlatıcı)
1984 Inquilaab
1983 Coolie
1983 Pukar
1983 Nastik
1983 Mahaan
1983 Andhaa Kaanoon
1982 Shakti
1982 Satte Pe Satta
1982 Namak Halaal
1982 Khud-Daar
1982 Desh Premee
1982 Bemisal
1981 Yaarana
1981 Walayati Babu
1981 Silsila
1981 Naseeb
1981 Laawaris
1981 Kaalia
1981 Commander
1981 Barsaat Ki Ek Raat
1980 Ram Balram
1980 Shaan
1980 Dostana
1980 Do Aur Do Paanch
1979 The Great Gambler
1979 Suhaag
1979 Mr. Natwarlal
1979 Manzil
1979 Kaala Patthar
1979 Jurmana
1979 Ahsaas
1978 Trishul
1978 Muqaddar Ka Sikandar
1978 Kasme Vaade
1978 Ganga Ki Saugand
1978 Don
1978 Besharam
1977 Shatranj Ke Khilari (Anlatıcı)
1977 Parvarish
1977 Khoon Pasina
1977 Immaan Dharam
1977 Charandas
1977 Amar Akbar Anthony
1977 Alaap
1976 Kabhie Kabhie
1976 Hera Pheri
1976 Do Anjaane
1976 Balika Badhu (Seslendirme)
1976 Aadalat
1975 Zameer
1975 Sholay
1975 Mili
1975 Faraar
1975 Deewaar
1975 Chupke Chupke
1974 Roti Kapada Aur Makaan
1974 Parinay (Anlatıcı)
1974 Majboor
1974 Kunwara Baap
1974 Kasauti
1974 Dost
1974 Benaam
1973 Zanjeer
1973 Saudagar
1973 Namak Haraam
1973 Gehri Chaal
1973 Bandhe Haath
1973 Abhimaan
1972 Sanjog
1972 Raaste Kaa Patthar
1972 Piya Ka Ghar
1972 Jaban
1972 Garam Masala
1972 Ek Nazar
1972 Bombay to Goa
1972 Bawarchi (Seslendirme)
1972 Bansi Birju
1971 Reshma Aur Shera
1971 Pyar Ki Kahani
1971 Parwana
1971 Anand
1969 Saat Hindustani

Televizyon

2016 Astra Force (Ayrıca Senarist ve Yapımcı)
2014 Yudh (Mini Dizi)

Görev Aldığı Yapımlar

Amitabh Bachchan Fotoğrafları

Amitabh Bachchan Haberleri