Angela Bassett

Angela Bassett

Angela Bassett
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 16.8.1958

Doğum Yeri: New York, ABD

Amerikalı aktris ve yönetmen. Tam adı Angela Evelyn Bassett'tir.

What's Love Got to Do with It adlı filmdeki Tina Turner karakteriyle bilinir ve bu performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü'nü de kazandı. Malcolm X (1992) ve Panther (1995) filmlerinde Betty Shabazz karakterini, The Jacksons: An American Dream (1992) filminde Katherine Jackson'ı, The Rosa Parks Story (2002) adlı filmde Rosa Parks'ı, Notorious (2009) filminde Voletta Wallace'ı ve Betty and Coretta (2013) adlı filmde de Coretta Scott King karakterini canlandırdı. Parks rolündeki performansı ile Primetime Emmy Ödülleri'ni kazandı.

Bassett film kariyerine 1980'lerin ortalarında Yale Üniversitesi'nden mezun olduktan hemen sonra başladı. 1990'lara kadar film sektöründe aradığını bulamadı fakat 1990'dan sonra filmlerde oynamaya başladı. Her yıl bir filmde boy gösterdi. Başarısı 2010'lara kadar devam etti. The Score (2001), Akeelah and the Bee (2006), Meet the Browns (2008) ve Jumping the Broom (2011) gibi filmlerdeki rolleri için aday gösterilirken How Stella Got Her Groove Back (1998) ve Music of the Heart (1999) filmlerinde ödül aldı.

2013 yılında FX kanalının korku dizisindeki American Horror Story: Coven sezonuna katıldı ve voodoo büyücüsü Marie Laveau rolü ile ikinci Primetime Emmy Ödülü'nü kazandı. Dizinin dördüncü sezonu Freak Show'da Desiree Dupree karakteriyle rol aldı. Mini dizi ya da Filmlerde En İyi Yardımcı Aktris Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. 2015 yılında dizinin beşinci sezonu olan American Horror Story: Hotel'de Ramona Royale karakterini canlandırdı. Serinin altıncı sezonu American Horror Story: Roanoke'de ise Lee karakterini canlandırdı.

Yaşamı

Filmlerdeki rollerinin yanı sıra American Horror Story adlı dizinin her sezonundaki farklı karaktere can vermesi ve performansı da eleştirmenler tarafından övüldü. Dizinin üçüncü sezonu American Horror Story: Coven'da oynadığı Marie Laveau rolü eleştirmenler tarafından 'muhteşem' olarak yorumlandı. Dizinin yaratıcısı ve yazarı Ryan Murphy bu rol için sadece Bassett'i düşündüğünü söyledi ve canlandırması için 'harika ve çok gerçekçi' olarak nitelendirdi.

Filmografi

2018 Black Panther
2018 Mission: Impossible 6
2016 London Has Fallen
2015 Curious George 3: Back to the Jungle (Seslendirme)
2015 Survivor
2015 Chi-Raq
2014 White Bird in a Blizzard
2013 Olympus Has Fallen
2013 Black Nativity
2012 This Means War
2012 I Ain't Scared of You
2011 Jumping the Broom
2011 Green Lantern
2009 Notorious
2008 Gospel Hill
2008 Of Boys and Men
2008 Meet the Browns
2008 Nothing But the Truth
2007 Meet the Robinsons (Seslendirme)
2006 Akeelah and the Bee
2005 Mr. & Mrs. Smith (Seslendirme)
2004 The Lazarus Child
2004 Mr. 3000
2003 Unchained Memories
2003 Masked and Anonymous
2002 Sunshine State
2001 The Score
2000 Supernova
2000 Whispers: An Elephant's Tale (Seslendirme)
2000 Boesman and Lena
1999 Our Friend, Martin (Seslendirme)
1999 Music of the Heart
1998 How Stella Got Her Groove Back
1997 Contact
1995 Panther
1995 Strange Days
1995 Vampire in Brooklyn
1995 Waiting to Exhale
1993 What's Love Got to Do with It
1992 Passion Fish
1992 Innocent Blood
1992 Malcolm X
1991 Critters 4
1991 Boyz n the Hood
1991 City of Hope
1990 Kindergarten Cop
1986 F/X

Televizyon

2017 Underground
2017 Master of None
2016 American Horror Story: Roanoke
2016 American Horror Story: Roanoke
2016 Close to the Enemy
2015 BoJack Horseman (Seslendirme)
2015 American Horror Story: Hotel
2014 American Horror Story: Freak Show
2013 Betty & Coretta (TV Filmi)
2013 American Horror Story: Coven
2010 The Simpsons (Seslendirme)
2008 ER
2006 Time Bomb (TV Filmi)
2005 Alias
2003 Freedom: A History of Us (Seslendirme)
2003 Freedom: A History of Us (Seslendirme)
2003 The Bernie Mac Show
2002 The Rosa Parks Story (TV Filmi)
2001 Ruby's Bucket of Blood (TV Filmi)
1995 Get Smart
1992 Nightmare Cafe
1992 The Jacksons: An American Dream
1991 Line of Fire: The Morris Dees Story (TV Filmi)
1991 The Heroes of Desert Storm (TV Filmi)
1991 Locked Up: A Mother's Rage (TV Filmi)
1991 One Special Victory (TV Filmi)
1991 Fire: Trapped on the 37th Floor (TV Filmi)
1991 The Flash
1991 Stat
1990 Challenger (TV Filmi)
1990 In the Best Interest of the Child (TV Filmi)
1990 Perry Mason: In the Case of the Silenced Singer (TV Filmi)
1990 Alien Nation
1990 Equal Justice
1990 Family of Spies
1989 A Man Called Hawk
1989 Tour of Duty
1989 227
1989 Thirtysomething
1988 Doubletake (TV Filmi)
1988 The Cosby Show
1987 Ryan's Hope
1986 Liberty (TV Filmi)
1985 Spenser: For Hire
1985 The Cosby Show

Tiyatro

2011 The Mountaintop
1998 Macbeth
1988 Joe Turner's Come and Gone
1987 Henry IV Part 1
1986 Black Girl

Video Oyunları

2015 Tom Clancy's Rainbow Six Siege (Seslendirme)

Yönetmen

2016 American Horror Story: Roanoke
2015 Whitney (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Angela Bassett Fotoğrafları

Angela Bassett Haberleri