Angelina Jolie

Angelina Jolie

Angelina Jolie
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 4.6.1975

Doğum Yeri: Los Angeles, Kaliforniya, ABD

ABD'li aktris, yapımcı, senarist, yönetmen ve aktivist.

Tam adı Angelina Jolie Voight'tir. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Akademi Ödülü aldı. Tüm dünyada hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, dünyanın en güzel kadını, ve en çekici insanlarından biri kabul edilmiştir.

İlk kez 1982'de babasının oynadığı Lookin' to Get Out (1982) filminde görülen Jolie'nin oyunculuk kariyeri düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı. İlk başrolünü Hackers (1995) filmi ile aldı. Önemli övgüler alan biyogrofik filmler olan George Wallace (1997) ve Gia'da (1998) başrolde oynadı ve Girl, Interrupted'daki (1999) performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldı. Lara Croft: Tomb Raider (2001) filmi ile büyük başarı sağlayarak dünyaca ünlü tanınmış bir oyuncu haline geldi. Sonrasında ise Hollywood'un en çok tanınan ve en çok kazanan oyuncularından oldu. Şimdiye kadarki en büyük ticari kazancını aksiyon-komedi türünde olan Mr. & Mrs. Smith (2005) ve animasyon türündeki Kung Fu Panda (2008) ile sağladı. Jonny Lee Miller ve Billy Bob Thornton'dan boşanan Jolie, şu an oyuncu Brad Pitt ile birlikte yaşamaktadır. Tüm dünyada basınının büyük ilgisini çeken bir ilişkiye sahip olan Jolie ve Pitt; Maddox, Pax ve Zahara olmak üzere üç evlatlık; Shiloh, Knox ve Vivienne olmak üzere üç biyolojik çocuğa sahiptir.

Filmografisi

2020 Eternals
2020 Those Who Wish Me Dead
2020 Come Away
2020 The One and Only Ivan (Seslendirme)
2019 Maleficent: Mistress of Evil
2018 Neden Yaratıcıyız? (Belgesel)
2017 Mon Guerlain: Notes of a Woman (Kısa Film)
2016 Kung Fu Panda 3 (Seslendirme)
2015 Hayatın Kıyısında
2014 Malefiz
2011 Kung Fu Panda: Ustaların Sırrı (Kısa Video - Seslendirme)
2011 Kung Fu Panda 2 (Seslendirme)
2010 Turist
2010 Ajan Salt
2008 Wanted
2008 Sahtekar
2008 Kung Fu Panda (Seslendirme)
2007 Beowulf - Ölümsüz Savaşçı
2007 A Mighty Heart
2006 Kirli Sırlar
2005 Bay ve Bayan Smith
2004 Büyük İskender
2004 The Fever
2004 Sky Captain ve Yarının Dünyası
2004 Köpekbalığı Hikayesi (Seslendirme)
2004 Hayatın Benim
2003 Beyond Borders
2003 Korn: Did My Time (Kısa Video)
2003 Lara Croft Tomb Raider - Yasamin kaynagi
2002 Hayatın Hakkını Ver
2001 Günahkar
2001 Lara Croft: Tomb Raider
2000 60 Saniye
1999 Girl, Interrupted
1999 Kemik Koleksiyoncusu
1999 Pushing Tin
1998 Playing by Heart
1998 Hell's Kitchen
1997 Tanrıyı Oynamak
1997 The Rolling Stones: Anybody Seen My Baby? (Kısa Video)
1996 Mojave Moon
1996 Foxfire
1996 Love Is All There Is
1995 Without Evidence
1995 Bilgisayar Korsanları
1994 Meat Loaf: Bat Out of Hell II - Picture Show (Video)
1994 Meat Loaf: Rock and Roll Dreams Come Through (Kısa Video)
1993 Alice & Viril (Kısa Film)
1993 Angela & Viril (Kısa Film)
1993 The Lemonheads: It's About Time (Video)
1993 Cyborg 2: Glass Shadow (Video)
1990 Antonello Venditti: Alta marea (Kısa Video)
1982 Lookin' to Get Out

Televizyon

2010 Kung Fu Panda Holiday (Kısa Film - Seslendirme)
1998 Gia (TV Filmi)
1997 George Wallace (TV Filmi)
1997 True Women (TV Filmi)

Yönetmen

2017 First They Killed My Father
2015 Hayatın Kıyısında
2014 Coldplay: Miracles (Kısa Video)
2014 Boyun Eğmez
2011 Kan ve Aşk
2007 A Place in Time (Belgesel)

Yapımcı

2020 Come Away
2020 The One and Only Ivan
2019 Maleficent: Mistress of Evil
2019 Serendipity (Belgesel)
2017 The Breadwinner
2017 First They Killed My Father
2015 Hayatın Kıyısında
2014 Boyun Eğmez
2014 Malefiz
2014 Cesaret
2011 Kan ve Aşk
2005 Lovesick
2005 Trudell (Belgesel)

Senaryo

2017 First They Killed My Father
2015 Hayatın Kıyısında
2011 Kan ve Aşk

Ödüller

1998 Altın Küre Ödülü - Mini-dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, George Wallece
1998 National Board of Review Ödülü - Yükselen Performans Kadın, Playing by Heart
1998 Emmy Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
1999 Altın Küre Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
1999 SAG Ödülü - Mini dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu, Gia
2000 Altın Küre Ödülü - Sinema Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2000 SAG Ödülü - Sinema Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2000 Akademi Ödülü En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Girl, Interrupted
2004 People's Choice Ödülü - Favori Aksiyon Kadın Oyuncu, Sky Captain And The World Of Tomorrow

Görev Aldığı Yapımlar

Angelina Jolie Fotoğrafları

Angelina Jolie Haberleri