Avni Dilligil

Avni Dilligil

Avni Dilligil
Oyuncu

Ölüm Tarihi: 21.5.1971

Türk oyuncu ve yönetmen. Aliye Rona'nın ağabeyi.

Avni Dilligil, o zamanlar Lübnan'a bağlı olan Hayfa şehrinde doğdu. Edirne Lisesi ve sonra İstanbul Lisesi'nde okudu. Liseyi İstanbul'da bitirdikten sonra, 1927'de Şehir Tiyatroları'nda 'Hamlet' oyununda rol alarak sanat hayatına adım attı. Uzun süre Şehir Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Avni Dilligil, Ses Opereti, Şehir Tiyatrosu (İzmir), Gençlik Tiyatrosu, Çığır Sahne, Halk Tiyatrosu, Avni Dilligil Tiyatrosu gibi toplulukları da kurmuş, Raşit Rıza Tiyatrosu, Türk Tiyatrosu, Bizim Tiyatroda görev almış, ayrıca 350'den fazla filmde de rol almıştı. 1941 yılında 'Kahveci Güzeli' filmiyle sinemada yer aldı. 1950'de 'Oğlum İçin' filmiyle yönetmenliğe başladı. Dört film senaryosu yazmıştır.

İlk eşi Nezahat Tanyeli'den Erhan Dilligil, sanatçı Belkıs Dilligil ile olan evliliğinden kendileri gibi sanatçı olan çocukları Çiçek Dilligil ve Devlet Tiyatroları eski genel müdürü Rahmi Dilligil doğmuştur. Avni Dilligil, Karacaahmet Mezarlığı'nda gömülüdür.

1978 yılından beri onun adına 'Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri' dağıtılmaktadır.

Filmografisi
Bir Kadın Tuzağı 1971
Güller Ve Dikenler 1970
Merhamet 1970
Fıstık Gibi 1970
Saadet Güneşi 1970
Cafer Bey 1970
Babaların Günahı 1970
Bir Lokma Ekmek 1970
Darıldın mı Cicim Bana 1970
Şıllık 1970
Öp Beni Beybaba 1970
Yarım Kalan Saadet 1970
Erkek Fatma 1969
Serseri 1969
Karlı Dağdaki Ateş 1969
Kınalı Yapıncak 1969
Berduş 1969
Tel Örgü 1969
Ayşecik'le Ömercik 1969
Kimsesizim 1967
Kızılcıklar Oldu mu 1967
Paşa Kızı 1967
Çamaşırcı Güzeli 1966
İntikam Uğruna 1966
Hep O Şarkı 1965
Uzakta Kal Sevgilim 1965
Torpido Yılmaz 1965
Beyaz Atlı Adam 1965
Aşk ve İntikam 1965
Sevgim Ve Gururum 1965
Dudaktan Kalbe 1965
Gençliğe Veda 1965
Yasak Cennet 1965
Suçlu Çocuklar 1965
Hazreti Yusuf'un Hayatı 1965
Dünkü Çocuk 1965
Hak Yolunda 1965
Gönül Kuşu 1965
Gurbet Türküsü 1965
Şoförün Kızı 1965
Çiçekçi Kız 1965
İstanbul Kaldırımları 1964
İstikbal 1964
Yankesici Kız 1964
Mukadderat 1963
Rüzgar Zehra 1963
Liman Yosması 1963
Hiç mi Beni Sevmedin 1963
Kadınlar Hep Aynıdır 1963
Hayat Bazen Tatlıdır 1962
Küçük Hanımın Kısmeti 1962
Küçük Hanımın Şoförü 1962
Kiralık Koca 1962
Küçük Hanım Avrupa'da 1962
Çifte Kumrular 1962
Gönül Avcısı 1962
Hodri Meydan 1962
Otobüs Yolcuları 1961
Aşkın Saati Gelince 1961
Aşka Dönüş 1961
Sevimli Haydut 1961
Hatırla Sevgilim 1961
Ya O Ya Ben 1961
Küçük Hanımefendi 1961
Vahşi Kedi 1961
Oğlum 1961
Sokaktan Gelen Kadın 1961
Yeşil Köşkün Lambası 1960
Benli Emine 1960
Ölüm Peşimizde 1960
Gönül Kimi Severse 1959
Ana Hasreti 1956
Yaşlı Gözler 1955
Karacaoğlan 1955
Yetim Yavrular 1955
Beyaz Cehennem 1954
Evlat Acısı 1954
Mahallenin Namusu 1953
Oğlum İçin 1950
Köroğlu 1945
Sürtük 1942
Kahveci Güzeli 1941

Görev Aldığı Yapımlar

Avni Dilligil Fotoğrafları

Avni Dilligil Haberleri