Ayşe Nil Şamlıoğlu

Ayşe Nil Şamlıoğlu

Ayşe Nil Şamlıoğlu
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.1.1956

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

1974 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Fakültesi'ne giren sanatçı, öğrenimini yarıda bırakarak, Almanya'ya gitti ve Frankfurt'ta dil eğitimi aldı. Burada tiyatro ile ilgilenen Şamlıoğlu, amatör tiyatro topluluklarıyla çalışmalara katıldı.

Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde eğitim gören Ayşe Nil Şamlıoğlu, ikinci kez eğitimini yarıda bırakarak Anadolu Ajansı'nda bir yıl süreyle çalışmasının yanında, özel bir reklam ajansında da çizimle ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Tiyatro Bölümü mezunu olan Şamlıoğlu, 1982 yılında Adana Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak göreve başladı.

1988 - 1989 yıllarında Hacettepe Üniversitesi'nde tiyatro dersleri veren sanatçı, bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Tunç Başaran tarafından senaryolaştırılan ve yönetilip filme alınan Kaçıklık Diploması adlı bir eser yazan Ayşe Nil Şamlıoğlu'nun, asıl tanınışı Ferhunde Hanımlar ve Bizim Evin Halleri adlı dizilerdeki rolleriyle oldu. Yol Arkadaşım dizisinde canlandırdığı Hafize karakteri ile daha geniş kesimlerce tanındı.

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ve Semaver Kumpanya gibi özel tiyatro topluluklarıyla da çalışan sanatçı, yönetmenlikle oyunculuğu bir arada yürütmektedir. Şamlıoğlu, 29 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine getirildi.

Filmografisi

2000'ler

  • Sen De Gitme, 2011
  • Bizim Yenge, 2011
  • Prensesin Uykusu, 2010
  • Olmasa, 2010
  • Çakıl Taşları, 2010
  • Eyyvah Eyvah 2, 2010
  • Ah Kalbim, 2009
  • Ejder Kapanı, 2009
  • Ay Lav Yu, 2009
  • Yol Arkadaşım, 2008
  • Meleğin Sırları, 2008
  • Fikrimin İnce Gülü, 2007
  • Doktorlar, 2006
  • İlk Aşkım, 2006
  • Sınav, 2006
  • Taşların Sırrı, 2006
  • Kabuslar Evi: Gece Gelen Arkadaşlar, 2006
  • Nefes Nefese, 2005
  • İnşaat, 2003
  • O da Beni Seviyor, 2001
  • Bizim Evin Halleri , 2000

1990'lar

  • Kaçıklık Diploması, 1998 
  • Ferhunde Hanımlar, 1993

Ödülleri

  • 1988, Afife Jale filminde Kınar Hanım rolü ile Sanat Kurumu'nun En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü
  • 1997, Benimkinin Adı Regine (Pierre Ray), Sanat Kurumu Yılın Yönetmeni Ödülü
  • 1998, Kozalar (Adalet Ağaoğlu), İsmet Küntay En İyi Reji Ödülü
  • 1998, Ölüler Konuşmak İster (Melih Cevdet Anday), İsmet Küntay En İyi Reji Ödülü
  • 2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), İsmet Küntay En İyi Reji ödülü
  • 2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Çırağan Lions Kulübü - Türkan Kahramankaptan En İyi Yapım ödülü
  • 2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Sanat Kurumu En İyi Yapım ödülü
  • 2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Eleştirmenler Birliği En iyi Reji Ödülü
  • 2000, İstanbul Şehir Tiyatroları, Gayrı Resmi Hürrem (Özen Yula), Afife En Başarılı Yönetmen Ödülü

Görev Aldığı Yapımlar

Ayşe Nil Şamlıoğlu İle İlgili Haberler

Portreler